Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διευρυμένη πτώση στο Χρηματιστήριο

Ξεκάθαρη short τάση και για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς κλείνει η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, παρά το σερί εκθέσεων διεθνών οίκων για υψηλότερες τιμές-στόχους. Εξαίρεση ο ΟΤΕ.

Νέα διευρυμένη πτώση στο Χρηματιστήριο

Η χθεσινοβραδινή ισχυρή διόρθωση στη Wall Street παρασύρει χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πρώτες βολές από την πλευρά των πωλητών να στέλνουν, με τη μία, τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.370 μονάδες.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ και με αφορμή τα γεωπολιτικά η «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, που από τις πρώτες κιόλας κινήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι προδιάθεσε για τη συνέχεια.

Στις 18.188 (-1,18%) ο DAX, στις 8.044 (-1,31%) ο CAC και στο ΧΑ, με πτωτικό κενό από τις 1.378,51 μονάδες οι πρώτες πωλήσεις για τον Γενικό Δείκτη. Σχεδόν αντανακλαστική η αντίδραση των πιο βραχυπρόθεσμων, με άμεσες ρευστοποιήσεις τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips, με συνέπεια στα πρώτα 40', με τζίρο 9,2 εκατ. και συναλλαγές 2,3 εκατ. μετοχών, ο FTSE25 να διαγράψει κλίση από τις 3.317,24 προς τις 3.293,15 μονάδες και ο Δείκτης Τραπεζών από τις 1.164 προς τις 1.148 μονάδες.

Ξεκάθαρα πωλητική η τάση και για τους τρεις βασικούς δείκτες, συνδυαστικά με το ότι κλείνει η εβδομάδα, βαραίνει στο ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την πρώτη συνεδρίαση Απριλίου. Αρνητικό σερί, short θέσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από (δυνητικούς) αγοραστές -για περισσότερες από 50 μονάδες του ΓΔ-, προεξοφλώντας πως πιθανότερη είναι η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών παρά μία πειστική αναστροφή.

Στο 3,56% η εβδομαδιαία διόρθωση για τον ΔΤΡ, με σταθερούς πωλητές και στις 4 μετοχές του κλάδου, για 4η σερί συνεδρίαση και δίχως να διαφαίνεται διάθεση για ανάληψη αγοραστικού ρίσκου, βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικό το ότι η κοινότητα δεν «ακούει» στις εκθέσεις/αναλύσεις ξένων οίκων που θέτουν τιμές-στόχους υψηλότερες από τις τρέχουσες. Τα 2,60 ευρώ «βλέπει» η Jefferies για τη μετοχή της Eurobank, όμως με απώλειες 1,71% διορθώνει στο 1,762 ευρώ, συνολικά 1,12% σε διάστημα εβδομάδας.

Πωλητές στο σύνολο των μετοχών του δείκτη -με μόνη εξαίρεση του ΟΤΕ στα 13,71 (0,37%)- και αποθαρρυντική, για τους long, την πιεστικότητα των πωλητών σε μετοχές εισηγμένων με καλά αποτελέσματα 2023 -προοπτικές για 2024/2025 σε μία συγκυρία που και οι θετικές ειδήσεις «καίγονται» σε μία, το πολύ δύο συνεδριάσεις.

Ούτως ή άλλως η «ρηχότητα» του ΧΑ συνδυαστικά με τις γνωστές/χρόνιες παθογένειές του δεν βοηθά σε ανάλογες φάσεις τη διαμόρφωση αντιστάθμισης. Αλλωστε, εκ προοιμίου γνωστό πως το κλίμα στην αγορά δεν είναι το ίδιο με πριν από 2 ή 3 εβδομάδες, με τους διαχειριστές ξένων funds να μειώνουν διακριτικά θέσεις τους από την Παρασκευή που ο Moody's άφησε σταθερή βαθμίδα/προοπτικές και στη συνέχεια με την παρέμβαση της JP Morgan. Ακολούθησε η όξυνση στο πολιτικό πεδίο, που αναπόφευκτα θα επηρέαζε το επιχειρηματικό/επενδυτικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v