Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές δίνουν τον τόνο

Σε αναζήτηση ισορροπίας οι επενδυτές, μετά τη διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας. Η αλλαγή στάσης απέναντι στις τράπεζες, οι αμυντικές τακτικές των «παικτών» και τα «καύσιμα» για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές δίνουν τον τόνο

Εβδομάδα με το "ταμείον" στο μείον, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφεται η μεγαλύτερη διόρθωση 2,73% σε κύκλο 4 συνεδριάσεων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μπορεί να έδωσαν ώθηση στους αγοραστές με αποτέλεσμα ο S&P500 να διαμορφωθεί στις 5.204,34 (1,11%) αλλά το εβδομαδιαίο αποτέλεσμα ήταν αρνητικό (-0,95%) και πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μηνου και τα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, την Τετάρτη.

Από τις 18.175,04 με απώλειες 1,78% για τον DAX, από τις 8.061,31 επίσης με απώλειες 1,76% για τον CAC, πάντα σε διάστημα εβδομάδας και όλα τα φώτα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ/ανακοινώσεις Λαγκάρντ, την Πέμπτη.

Εκ προοιμίου "καυτό" το 2ήμερο 10-11 Απριλίου για τις διεθνείς αγορές, καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζιτών ενώ θα γίνουν γνωστά τα μεγέθη πρώτου 3μηνου ομίλων μεγέθους JPMC, BlackRock, Wells Fargo, Citi κ.α στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή.

Με τη μεγαλύτερη διόρθωση (2,73%) η εκκίνηση για το ΧΑ, μετά από μία εβδομάδα με όλους τους κλαδικούς δείκτες στο "κόκκινο", με ισχυρή διόρθωση για τον FTSE25 στις 3.328,60 (-2,68%), για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.164,69 (--2,53%) και τον FTSEMidCap στις 2.287,41 (-4,44%).

Περίοδος καμπής για το ΧΑ από τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου-πρώτες του Απριλίου, με την "είσοδο" της πολιτικής παραμέτρου στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο, με συνέπεια την επιφυλακτικότερη στάση κυρίως ξένων διαχειριστών.

Ενδεικτικά όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης πως, "από την αρχή του 2022, το αφήγημα ενός μακροπρόθεσμου ενάρετου κύκλου στην ελληνική οικονομία έχει αρχίσει τώρα για πρώτη φορά να εμφανίζει τις πρώτες του σκιές..." αποτυπώνοντας εύγλωττα το νέο κλίμα που διαμορφώνεται (και) στην επενδυτική/χρηματιστηριακή κοινότητα.

Οι πρώτες συνέπειες της διακριτής αλλαγής στάσης αρκετών ξένων η σταθερή μείωση θέσεων τους, τόσο σε τραπεζικά όσο σε blue chips, με αποτέλεσμα στο επίμαχο διάστημα (28/3-5/4) να εξαερωθεί χρηματιστηριακή αξία, σχεδόν 3,7 δισ., κατά κύριο λόγο από τραπεζικές και εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες της αγοράς για την συνέχεια, ενόσω ανεβαίνει το θερμόμετρο στα "πολιτικά/προεκλογικά", εύλογο για την κοινότητα πως από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα κριθούν αρκετά (για το δεύτερο 6μηνο), χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις και στην Ευρώπη.

Ανοιχτά τα 2 μέτωπα, που πλήττουν την ισχνή οικονομία των ευρωζώνης- σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή- δεν διαφαίνεται άμεσα εκτόνωση, συνέπεια -εκτός άλλων- και η επαναφορά του κόστους πρώτων υλών-ενδεικτικό το πετρέλαιο- σε υψηλές τιμές.

Κατ' αρχήν άμυνα, το μότο των περισσότερων στην κοινότητα, καθώς ούτε η ανακοίνωση ισχυρών μεγεθών (2023) ούτε οι επιχειρηματικές εξελίξεις είναι ικανές να ανακόψουν την διάθεση των πωλητών, μερίδα των οποίων προεξοφλεί συνέχιση της ταλαιπωρίας.

Βραχυπρόθεσμα, μένει να φανεί εάν η ευρύτερη περιοχή των 1.380 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει στήριξη-εξισορρόπηση με πιθανή την συσσώρευση και στο θετικό ενδεχόμενο επαναφορά προς τις 1.405-1.408 μονάδες. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, και λόγω της βαρύτητας στάθμισης στους δείκτες-με μεγαλύτερη της Εθνικής- για αυτό και οι 5 σερί πτωτικές (και 7 στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις) επηρεάζουν την διακύμανση των δεικτών.

Στα 7,10 ευρώ η μετοχή μετά από ισχνή αντίδραση 0,28% με αυξημένες συναλλαγές (2,02 εκατ τμχ) βάζοντας τέλος στα αρνητικά σερί που αναφέρθηκαν. Χρηματιστές αποδίδουν το short από ισχυρό long στον τίτλο της ΕΤΕ στην επιφύλαξη ορισμένων ξένων όσον αφορά στον χρονισμό της αποεπένδυσης του ΤΧΣ συνδυαστικά με το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μικρότερων χρηματικών διανομών από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Κοινή εκτίμηση πως, η όξυνση στο "πολιτικό" επηρεάζει (αρνητικά) το "επιχειρηματικό/επενδυτικό", ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια έργα να "παγώσουν" (κυρίως ΣΔΙΤ), συμφωνίες να μετατεθούν, μεταρρυθμιστικές ενέργειες να πάνε για μετά την "κάλπη".

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι για την συνέχεια δεν θα υπάρξουν και οι (θετικές) εξαιρέσεις, με αφορμή τα επί μέρους, σε κλάδους αιχμής αλλά και τομείς δραστηριότητας με ενεργή τη μόχλευση.

Την Τρίτη ανακοινώνουν μεγέθη 2023 η ΔΕΗ, Fourlis, την Πέμπτη ο ΑΔΜΗΕ, Ευρωσύμβουλοι κ.α ενώ σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη "...στο μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων διατηρείται η εικόνα αντοχής στα αποτελέσματα των εταιριών. Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δις ευρώ. Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2023. Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών...".

Ομως υπάρχει και η παράμετρος της...κάβας κεφαλαίων που αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ένδειξη της προληπτικής στάσης συγκεκριμένων επιχειρηματιών/βασικών μετόχων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v