Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Μάρτιο

Στο τέλος κέρδισε το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Αποκόμιση κερδών στον τραπεζικό κλάδο, πτώση για Quest, Elvalhalcor. Ισχυρά κέρδη για ΟΤΕ, ακολούθησαν Jumbo, Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Μάρτιο

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα στενό εύρος λίγο μεγαλύτερο των οκτώ μονάδων, ήπιες μεταβολές στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, λίγες τις πρωτοβουλίες των αγοραστών στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips και με ευδιάκριτη την υποχώρηση του τζίρου, ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα οι αγοραστές “ανέκρουσαν πρύμναν” και ο Δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά ημέρας, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι απώλειες παρέμειναν απόλυτα ελεγχόμενες και εύκολα αναστρέψιμες για τους αγοραστές που επέστρεψαν κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Επιφυλακτικότερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι” και να κρατήσουν την πρωτοπορία μέχρι τέλους.

Με μικτά πρόσημα, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά ημέρας, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Υπενθυμίζεται ότι αργότερα σήμερα δημοσιεύονται τα πρακτικά της Fed από την προηγούμενη συνεδρίαση, 19 - 20 Μαρτίου, ενώ αύριο Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή της για το μήνα Απρίλιο και θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική. Στο επίκεντρο της επενδυτική προσοχής θα βρεθεί η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που θα ακολουθήσει τις ανακοινώσεις.

“Στην αρχή του 2024, οι Αγορές περίμεναν οι μειώσεις των επιτοκίων φέτος να φτάσουν μέχρι και τις 150 μονάδες βάσης, ενώ πλέον αυτό έχει περιοριστεί στις 60 μονάδες”, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

“Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 50% για μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, από 64% την προηγούμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Στο εξωτερικό ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες την προσεχή Παρασκευή αυτές των BlackRock, Citi, JP Morgan και Wells Fargo.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μετά τις δύο ανοδικές συνεδριάσεις που κάλυψαν, σε σημαντικό βαθμό τη διόρθωση που είχε προηγηθεί, είναι πασιφανές ότι η Εγχώρια Αγορά αναζητεί τους καταλύτες που θα δώσουν τα επόμενα ανοδικά “καύσιμα”, πάντα με το βλέμμα στραμμένο και στις Αγορές του εξωτερικού.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιστρέψουν οι συνεδριάσεις επιλεκτικών τοποθετήσεων και χαμηλότερου συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Θετικά τα μηνύματα από την τεχνική εικόνα της Αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1410 – 1400. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επαναπροσεγγιστεί η δύσκολη ζώνη αντίστασης των 1445 – 1455 μονάδων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Μαρτίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 2570 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 3826 νέους λογαριασμούς τον Φεβρουάριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,53 δισ. (2,74% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €668,61 εκατ. κατά το μήνα Μάρτιο (placement Πειραιώς), σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €668,61 εκατ. τον Μάρτιο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 65,61% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 34,39% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 58,2% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Μάρτιο 2024 (σε σχέση με το 55,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 41,8% των συναλλαγών (σε σχέση με το 44,1% τον προηγούμενο μήνα).

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, δεν άφησαν “ασυγκίνητη” την Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται εκτόξευση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,96% ίπταται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,51% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,325% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1425,68 (+0,56%) και 1412,91 μονάδων (-0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,98 (+0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1420,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος στα 134,8 εκατ., από τα οποία τα 23,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 134,8 εκατ., τα 123 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το βράδυ η Federal δημοσιοποιεί τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της. Η ανοδική κίνηση του ΓΔ ενισχύει την προοπτική για εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 1414 μονάδες, ανοίγοντας το δρόμο για κίνηση προς νέο ιστορικό υψηλό 13 ετών (στις 1434,34μονάδες της 4/3/2024 το υφιστάμενο)”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, θα διαμορφώσουν τις απόψεις αναφορικά με το χρόνο και το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από την Fed”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί με τη ΔΕΗ να είναι στο επίκεντρο” αναφέρει η Optima Bank.

Όλα τα βλέμματα ήτα στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν στις 15.00 ώρα Ελλάδος και τα οποία θα διαμορφώσουν τις προοπτικές των επιτοκίων. Οι επενδυτές θα δράσουν ανάλογα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν”, σημειώνει η Beta Sec.

Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει από τον Φεβρουάριο του 2024, μεταξύ της περιοχής του 1380 και της περιοχής του 1430. Το διάστημα αυτό έχει δώσει την δυνατότητα στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση των Εταιρειών και να φτιάξουν τα επόμενα επενδυτικά τους σχέδια. Επίσης έχει φέρει και στην επιφάνεια αξίες που είχαν μείνει στο περιθώριο άλλες δικαιολογημένα, αλλά και άλλες αδικαιολόγητα. Η Άνοιξη είναι μπροστά (καλές εταιρικές κερδοφορίες, μερίσματα, μειώσεις επιτοκίων και το κυριότερο καύσιμα στην είσοδο της Αγοράς)”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Η Αγορά μας περιμένει πάνω σε επίπεδα αντίστασης, τόσο σε επίπεδο δεικτών, όσο και αναφορικά με τις περισσότερες Εισηγμένες, ή έστω αυτές που έχουν ‘ενδιαφέρον’, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η μερική “ανάρρωση” από το πρόσφατο πτωτικό σκέλος της περιόδου 22/3 - 5/4 ήρθε με υπεραπόδοση, έναντι όλων των μεγάλων Χρηματιστηρίων ανά τον Κόσμο.

Ο Γενικός Δείκτης έχει στοχεύσει τη ζώνη των 1425 μονάδων, με επόμενη στάση και νέα πολυετή υψηλά, τις 1470, ενώ θέλει προσοχή το επίπεδο των 1365, διότι αν χαθεί, ενδέχεται να εντατικοποιηθούν οι πωλήσεις.

Θα κρατήσουμε για τη συνέχεια την απαράμιλλη ανθεκτικότητα της ΕΤΕ, που στο προαναφερθέν διάστημα έγραψε μέγιστες σωρευτικές απώλειες -6%, ενώ και στην ανοδική αντίδραση μηδένισε το “κοντέρ” των απωλειών, επανερχόμενη στα πολυετή της υψηλά.

Εν αντιθέσει, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ είδαν υπερδιπλάσιες απώλειες.

Κατά τα λοιπά, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ και CENER στην πρώτη θέση της επενδυτικής προτίμησης από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με την TITC να μην κατάλαβε τίποτα από τις ρευστοποιήσεις των ημερών.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αξιοπρόσεκτες οι ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ και ΙΝΚΑΤ.

Τέλος, τα ΜΕΖΖ απέκτησαν και πάλι ενδιαφέρον”, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ακραίες ημερήσιες μεταβολές (Alpha Bank -0,24%, Εθνική +0,48%, Eurobank -0,94%, Πειραιώς 0%).

Μεταξύ 1240,22 (+0,50%) και 1218,96 μονάδων (-1,22%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,87 (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1232,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1074 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1072 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “τα ‘σκήπτρα’ διατήρησαν οι Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες, μεταξύ των Υπολοίπων της Ευρωζώνης, λειτουργώντας με ένα από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό συνεχίζουν να εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων”, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΕΕΕ (-0,29%), ΕΛΧΑ (-2,95%), ΕΥΔΑΠ (-2,11%), ΚΟΥΕΣ (-1,04%), ΛΑΜΔΑ (-0,89%), ΟΤΟΕΛ (-1,17%), ΣΑΡ (-0,70%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, TITC.

Στο 1,7 δισ. ευρώ έθεσε τον πήχη για την κερδοφορία EBITDA η Διοίκηση της ΔΕΗ, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Στάσσης.

Χωρίς διάθεση για ακραία ανοδική κίνηση σήμερα η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+0,76%), καθώς αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό κομμάτι της κερδοφορίας προήλθε από έκτακτα. Οι εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές δεν κάλυψαν τις μεγάλες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός (3,3 δισ. ευρώ).

Για τη μετοχή, η επόμενη αντίσταση στα 12,67 ευρώ και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 10,71 – 10,69 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Προσπαθεί να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά η μετοχή του Ελλάκτωρα (+1,98%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, με “καύσιμα” από την πιθανολογούμενη πώληση της “Ηλέκτωρ” και γενναία χρηματική διανομή. Η επόμενη αντίσταση στα 2,65 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 2,37 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ (+2,95%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 14,91 ευρώ και οι στηρίξεις στα 13,62 – 13,60 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,38 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+122,7%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+69,64%), MONTA (+65,97%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+60,44%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+53,23%), ΔΟΜΙΚ (+45,71%), ΚΥΡΙΟ (+44,39%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+44,156%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+4,71%), MED (+0,92%), ΚΑΡΕΛ (+0,59%), ABE (+1,58%), ATT (+0,44%), ΠΡΔ (+1,31%), ΙΑΤΡ (+0,59%) και ΜΕΒΑ (+1,04%).

Η Κέκροψ (-6,78%) διέψευσε ότι η Intracom Properties θα εξαγοράσει ποσοστό που κατέχει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με επιθετικό πωλητή από το ξεκίνημα της συνεδρίασης η Centric βρέθηκε να υποχωρεί έως και -15,85% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο -9,15%, διακινώντας τον υψηλότερο όγκο της τελευταίας 20ετιας (ο αμέσως υψηλότερος στις 28/9/2004 με 11,177 εκατ. τεμ.).

Ανακοίνωσε και νέο έργο η ΕΚΤΕΡ, με το ανεκτέλεστο να φθάνει στα 110,5 εκατ. αλλά, όπως είχε προειδοποιήσει η στήλη, βρήκε “τοίχο” στα 4,10 ευρώ (+1,23%), γύρισε άτσαλα και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (-3,70%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+4,25%) και Intralot (+0,71%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/3 για Reds (+3,08%).

Δείχνει αδυναμία να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 5μηνου ο Άβακας (-0,92%).

“Παντός καιρού” και με εξαιρετικό “κοουτσάρισμα”, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+0,52%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1302 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1294 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3160 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3139 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στη Ν. Κορέα.

Ήπιες μεταβολές και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0737 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω τα $2355 ο Χρυσός, προς τα $28,2 αναρριχάται το Ασήμι.

Τα $68700 προσεγγίζει το Bitcoin, προς τα $3480 κινείται το Ethereum.

Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε "αρνητικές" από "σταθερές", επικαλούμενη το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

“Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Halle καταγράφηκαν 1297 χρεοκοπίες Γερμανικών Εταιρειών, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα”, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Μεγάλοι Επενδυτές πωλούν Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα και αγοράζουν Ευρωπαϊκά αντίστοιχα, στοιχηματίζοντας ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη θα επιτρέψει στην Κεντρική της Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Financial Times, “οι Διαχειριστές κεφαλαίων της Pimco, της JP Morgan Asset Management και της T Rowe Price αύξησαν την έκθεσή τους σε Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 98,4 δισ. ευρώ.

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023 προέκυψε αύξηση 3,2%. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2024, παρουσίασε αύξηση 1,5%.

Οι δείκτες αποτίμησης των Ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας, εσωτερικής αξίας και μερισματικής απόδοσης, εμφανίζονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές συνολικά”, εκτιμά η Citigroup.

Η Jefferies επισημαίνει ότι “οι Ελληνικές Τράπεζες εστιάζουν στη βελτίωση των εσόδων τους από τη διαχείριση Περιουσιακών Στοιχείων, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια”.

Οι συστάσεις των Ελληνικών Τραπεζών είναι “buy” με τιμές - στόχους: Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ ανά μετοχή, Αlpha Bank στα 2,55 ευρώ ανά μετοχή, Eurobank στα 2,60 ευρώ ανά μετοχή, Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.495 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.242 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.165 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.194 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.214 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 920, 581 για τον Απρίλιο και 339 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.438), κινήθηκε μεταξύ 3.422 και 3.455 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.230), κινήθηκε μεταξύ 1.230 και 1.230 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.467,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 5.000 Lamda Development, 5.000 Πειραιώς, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (988), Πειραιώς (3.782), Εθνική (1.447), ΔΕΗ (817), Alpha Bank (8.308), ΑΔΜΗΕ (291), Ελ. Πετρέλαια (222), Τέρνα Ενεργειακή (399), Ελλάκτωρα (224), Cenergy (191), Μυτιληναίο (415), Viohalco (637), Ιντρακάτ (334), ΓΕΚ (152), ΕΧΑΕ (107), Ιντρακόμ (334), ΟΤΕ (342), Lamda Development (211).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.529, Πειραιώς 65.546, Eurobank 32.643, ΑΔΜΗΕ 27.476, ΓΕΚ 16.144, ΔΕΗ 29.502, Εθνική 13.442, Τέρνα Ενεργειακή 29.433.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.382.013 τεμ., (από 62.067.923 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.790.641 τεμ. (1.790.289), Εθνική 13.419.256 τεμ. (13.447.746), ΟΤΕ 2.057.659 τεμ. (2.073.787), Πειραιώς 7.764.446 τεμ. (7.668.900).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v