Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τράπεζες και blue chips, με traders και διαχειριστές να μειώνουν τις θέσεις τους στην αγορά. Το πτωτικό σερί και η εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά, συνεχίζεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και την επαπειλούμενη αντίδραση του Ισραήλ, κυρίως οι traders είναι αυτοί που προχωρούν σε μείωση θέσεών τους, προεξοφλώντας πως θα βρουν ευκαιρίες σε λίγο ή περισσότερο χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με πρόδρομους δείκτες σε προθεσμιακές αγορές «φαίνεται» πως τόσο το πετρέλαιο όσο και διάφορα εργαλεία αντασφάλισης θα επιβαρύνονται τουλάχιστον μέχρις ότου εκδηλωθεί η αντίδραση από το Τελ Αβίβ.

Πρακτικά, αυτό αποτυπώνεται σε futures που παραπέμπουν σε τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 90 και 85 δολάρια το βαρέλι, σε συνέχιση της ανόδου για τον χρυσό και σε ακόμη μεγαλύτερη απόδοση για τα κύρια κρατικά ομόλογα.

Ολη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται ενδεικτικά στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, που από τη συνεδρίαση της Παρασκευής μέχρι και νωρίτερα έχει ανέβει από τις 15,5 στις 18,4 μονάδες, πλησιάζοντας στις 20 (ένα από τα πρώτα σημεία αρχικού συναγερμού).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αναπόφευκτη η εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, θυμίζοντας πως αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί είχαν προχωρήσει σε προληπτικές πωλήσεις από τα μέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Πρακτικά, στο ΧΑ, εξελίσσεται ένα πτωτικό σερί για βασικούς δείκτες - μετοχές, που από μέρα σε μέρα έχει ως συνέπεια όλο και λιγότερες μετοχές να καταγράφουν θετική απόδοση σε διάστημα μηνός. Αυτό πρακτικά αφορά τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στα της συνεδρίασης, νέες απώλειες 1,6% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.368 μονάδες, με μεγαλύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, έναντι των blue chips.

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η μεταβολή για τον ΔΤΡ από την αρχή του έτους είναι με ικανό premium που δικαιολογεί τις νέες πωλήσεις και στα τέσσερα τραπεζικά «χαρτιά».

Κοντά στα τραπεζικά, και τα blue chips, καθώς είναι διακριτή η παρουσία και ξένων πωλητών σε μετοχές του δείκτη (ακόμη και οι Ελλάκτωρ, Quest που ήταν στο συν, έχουν γυρίσει στο μείον), με πιθανό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μηχανισμών stop losses.

Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Intralot οι πέντε μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v