Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 8,38%, ενώ και σήμερα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Συνεχίστηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες των αγοραστών σε Δεικτοβαρείς τίτλους, με την κυριαρχία τους στο ταμπλώ να αποδίδεται και στην απουσία των πωλητών και με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται της αντεπίθεσης, ενώ σε σαφώς πιο επιφυλακτικό momentum παραμένουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές ημερήσιες συναλλαγές.
Στα ερωτηματικά των τελευταίων συνεδριάσεων, η σταδιακή καθίζηση των συναλλαγών (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων) φαινόμενο, μάλλον, αναμενόμενο, αν συνυπολογιστούν οι επερχόμενες αργίες.
Σημαντικές και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και εννέα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει μέρα χωρίς δηλώσεις Τραμπ. Σύμφωνα με την τελευταία του δήλωση, “αναμένει να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα φάρμακα στις ΗΠΑ, στο όχι τόσο μακρινό μέλλον”.
Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι “θα μπορούσε επίσης να μειώσει ορισμένους από τους δασμούς του 25% στα αυτοκίνητα, για να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπό τους”, με τις Αυτοκινητοβιομηχανίες να ηγούνται της σημερινής ανοδικής κίνησης.
Οι Αγορές παραμένουν σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για “την έναρξη Εθνικής έρευνας ασφαλείας, που αφορά τις εισαγωγές ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων” κλάδοι με στενές διασυνδέσεις με τις Ασιατικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες.
Στο Χ.Α., μπορεί η εικόνα να δείχνει σχετική επιστροφή των ισορροπιών, μετά από την έντονη μεταβλητότητα που είχε τις προηγούμενες ημέρες, εντούτοις οι αγοραστές παραμένουν προσεκτικοί στις κινήσεις και στην έκθεσή τους, τουλάχιστον αυτοί που κινούνται με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να αλλάξουν με την επόμενη δήλωση του απρόβλεπτου Τραμπ, οπότε τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αλλά και αυτά που δεν χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους, καλό θα είναι να διαθέτουν αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα.
Σύμφωνα με παλιό αναλυτή, “όσο δύσκολη κι αν είναι η αναμονή, με τη ‘marketa’ να τρέχει πάνω – κάτω και να δίνει ευκαιρίες στους traders, η ρευστότητα δίνει ελευθερία κινήσεων και αποτρέπει τον εγκλωβισμό σε λάθος θέσεις. Το πρώτο ‘σκαλοπάτι’ που μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερες αγοραστικές πρωτοβουλίες ήταν οι 1653 μονάδες, αλλά πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη των 1.680 - 1.700 μονάδων, η οποία θα απαιτήσει καλύτερη ορατότητα στα θέματα του Παγκόσμιου Εμπορίου, ή κάποιον άλλον καταλύτη που θα ενισχύσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης”.
Σταθεροί στις απόψεις τους, όσοι εκφράζουν ακόμα πιο συντηρητικές θέσεις και σύμφωνα με τις οποίες, “οι ανοδικές αντιδράσεις πρέπει να πωλούνται. Η αναδίπλωση Τραμπ, με την 90ημερη παύση δασμών (εξαιρουμένων των εισαγωγών από την Κίνα), δεν αποτελεί εγκατάλειψη της θεμελιώδους πολιτικής του, αλλά μια εναλλακτική οδό για την επίτευξή της και αυτό έγινε υπό την πίεση της Αγοράς ομολόγων. Ως εκ τούτου, οι λόγοι της αβεβαιότητας παραμένουν σε ισχύ. Η έως τώρα ανοδική διόρθωση των μετοχών, δεν αντικατοπτρίζει την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της κερδοφορίας των Εταιρειών, λόγω δασμών. Τα παραπάνω καθιστούν δύσκολο να κινηθούν και κυρίως να διατηρηθούν, οι αποτιμήσεις του S&P 500 πάνω από τα επίπεδα της ‘Ημέρας Απελευθέρωσης’ (2/4). Στο X.A. αναμένεται αύξηση της προσφοράς σε τίτλους που ανακτούν το 70% - 80% των απωλειών”.
Υπενθυμίζεται ότι την Μ. Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό. Κλειστές θα παραμείνουν και οι Ευρωαγορές, μιας και το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών. Η Wall Street σε αργία μόνο τη Μ. Παρασκευή. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχει κανονική συνεδρίαση.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα συνιστούν αργίες. Επομένως, οι Τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές Τραπεζικές υπηρεσίες, όπως e-banking, mobile banking και τα ATM θα λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Από εκεί και πέρα, η προσοχή των traders και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πρόσφατα πως “επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ”, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου και αυτό μπορεί να είναι προάγγελος ανακοινώσεων και από άλλους Οίκους αξιολόγησης.
Αξίζει υποσημείωσης ότι την Πέμπτη 17/4 λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων.
Με θετικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα πρωινά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους traders να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού και να περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, την Μ. Πέμπτη 17/4, αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν, όπου και αναμένεται να επικαιροποιηθεί η προοπτική για το 2025, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις.
Μάλλον σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,85% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,39% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,44% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, “αύριο θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,875%, λήξης 12 Μαρτίου 2029, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ”.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1653,3 μονάδες (+1,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1652,03 (+1,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1656,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,89%.
Ο τζίρος στα 145,3 εκατ., από τα οποία τα 18,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ), με τους ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 145,3 εκατ., τα 134 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+6,43%), ΕΥΡΩΒ (+2,58%) και ΠΕΙΡ (+3,45%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+2,22%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1534,21 μονάδες (+3,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1532,2 (+3,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1538,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,8%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1547 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1633 – 1648 και η κύρια στις 1731 - 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1355 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1325 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σαφέστατο πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE 25, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΔΕΗ (-0,68%), ΜΟΗ (-0,29%), ΜΥΤΙΛ (-0,19%), OPTIMA (-0,43%), TITC (-0,98%).
Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΒΙΟ (+5,07%), ΔΑΑ (+2,18%), ΕΕΕ (+2,01%), ΕΛΧΑ (+2,61%), ΜΠΕΛΑ (+2,94%), ΟΤΕ (+2,53%), CENER (+2,54%).
Πρόσφατα ο τίτλος της Cenergy (+2,54%) βρέθηκε σε χαμηλά 12μηνου και σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της Α.Μ.Κ. στα 9,00 ευρώ και στην παρούσα φάση δείχνει να είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια “ανάδυσης”. Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 330 - 350 εκατ. ευρώ το 2025 και 420 εκατ. ευρώ το 2026. Για να αλλάξει επίπεδα η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 8,98- 9,34 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη στήριξη στα 7,30 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Jumbo, “η διεθνής αναταραχή από το νέο δασμολογικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί, αναμφισβήτητα, το Παγκόσμιο Εμπόριο, σε μια νέα πρωτόγνωρη ισορροπία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά τον Μάρτιο του 2025, καταγράφονται μειωμένες κατά 2% περίπου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα»,
Να σημειωθεί ότι λίγες συνεδριάσεις πριν, ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+2,94%) βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλά 7μηνου, από όπου και ξεκίνησε προσπάθεια αντίδρασης, με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η επόμενη κοντινή αντίσταση στα 26,5 ευρώ και οι στηρίξεις στα 25,64 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,29 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Να θυμίσουμε ότι το 1653 ήταν το μεγάλο μας ημερήσιο ‘make or break’. Απλά για να καταλάβετε τι είναι η ψυχολογία, σκεφτείτε ότι πριν μερικές μέρες πολλοί πούλαγαν 10-20% χαμηλότερα τις μετοχές τους, με την Αγορά, σε χρόνο dt, να δίνει κέρδη που θα τα ζήλευε μία απόδοση έτους”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Ευδιάθετες ξεκίνησαν την νέα εβδομάδα όλες οι Αγορές στον Πλανήτη, μετά την απόφαση Τραμπ για προσωρινή παύση των δασμών σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι τα smartphones, οι υπολογιστές κοκ. Ο ΓΔ ξεπέρασε τις 1603 μονάδες, που μετατρέπονται πλέον στην πλησιέστερη αξιόλογη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, μετά την πρόσφατη περίοδο ανακατατάξεων, εν μέσω συνεχών εναλλαγών της δασμολογικής πολιτικής που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Οι επενδυτές ίσως υιοθετήσουν μία πιο επιλεκτική στάση, βάσει των επικαιροποιημένων προοπτικών και των εκτιμήσεων”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να αναμένουμε την αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά με μειούμενο ρυθμό. Για τον ΓΔΧΑ, η περιοχή των 1680 - 1700 μονάδων αποτελεί μια κρίσιμη αντίσταση στην παρούσα φάση, η οποία δεν αναμένουμε να διασπαστεί ανοδικά, παρά μόνο στην περίπτωση που αυξηθεί η ορατότητα”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Οι Οβιδιακές μεταμορφώσεις του Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν τις αποφάσεις μετά τις 2 Απριλίου αναφορικά με τους δασμούς, καθώς είναι αμετακίνητη η πεποίθησή του ότι αποτελούν το μέσο πολιτικής που θα υποβοηθήσει την Αμερική να γίνει πάλι Μεγάλη. Προκαλώντας υψηλή μεταβλητότητα στις Αγορές και αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν ότι με αυτήν την πολιτική, ο κίνδυνος της ύφεσης στην οικονομία είναι ορατός, ακόμη και εντός του 2025", όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Ταυτόχρονα, το υψηλό δημόσιο χρέος που ξεπερνάει τα $34 τρισ. (πάνω από το 120% του ΑΕΠ) όταν ήταν περί τα $20 τρισ. επτά χρόνια νωρίτερα, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης φόρων, προκαλούν εύλογες ανησυχίες σε σχέση με την προοπτική ομαλής αναχρηματοδότησής του.
Σαν αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε κύμα πωλήσεων Αμερικανικών ομολόγων (sell-off) από μεγάλους επενδυτές, πιθανόν από Χώρες της Ασίας, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ιαπωνία και η Κίνα κατέχουν από κοινού τίτλους αξίας σχεδόν $1,9 τρισ. !
Και ήταν αυτός ο λόγος, από κοινού με την υποχώρηση του Δολαρίου, που οδήγησε τον Τραμπ στην απόφαση να αναστείλει την εφαρμογή των δασμών προς όλες τις Χώρες για 90 ημέρες, εξαιρώντας την Κίνα, με την οποία η διαδικασία επιβολής αντιποίνων παραμένει.
Το παραπάνω σκηνικό έχει αντικαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τις τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα, με τη σύγχυση και την αβεβαιότητα απέναντι τους.
Με τις Αγορές να έχουν συνάψει “ανακωχή” προσώρας, ενδεχομένως και λόγω των εορτών του Πάσχα που έχουν συμβάλει στη δραστική μείωση των ημερήσιων συναλλαγών, προσδοκώντας ότι η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τους Εμπορικούς Εταίρους θα οδηγήσει σε αποδεκτές συμφωνίες.
Με την Κίνα ωστόσο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, καθώς οι μεταξύ των Χωρών δασμοί ξεπερνούν το 100% και καμία Πλευρά δεν προτείνει ακόμη την έναρξη διαπραγματεύσεων, παρά τον υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης που έχει ήδη συντελεστεί μεταξύ των δύο Οικονομιών.
Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας οδηγεί σε δύο διακριτές επιλογές τους Διαχειριστές που μειώνουν τις μετοχικές τοποθετήσεις, ή τις θέσεις σε ομόλογα που θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα αποτελέσουν ασφαλή επένδυση: η πρώτη είναι η αυτονόητη αυξημένη διακράτηση ρευστών διαθεσίμων, προσβλέποντας σε κατάλληλες τοποθετήσεις όταν η ορατότητα βελτιωθεί. Η δεύτερη αφορά τις τοποθετήσεις σε Χρυσό, που αναβαθμίζει το ρόλο του ως “επενδυτικού καταφυγίου”, παρά το γεγονός ότι δεν αποφέρει προσόδους, αλλά μόνο την προσδοκία υπεραξιών, με την τιμή του να ξεπερνά τα $3200/ουγκιά και την Goldman Sachs να εκτιμά ότι είναι πιθανή η αναρρίχησή του στα $4.000/ουγκιά του χρόνου, εν μέσω των κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, κινούμενο μάλιστα με αυξημένη μεταβλητότητα και με τον ΓΔ να χάνει ενδοσυνεδριακά όλα τα φετινά κέρδη !
Όμως, το “έξυπνο χρήμα” διέγνωσε άμεσα την οφθαλμοφανή υπερβολή, αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων όλων των blue chips και εκποιήσεων χαρτοφυλακίων στα οποία συνέτρεχε η δραστική υποχώρηση των καλυμμάτων τους (margin calls).
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, συνεχίζει να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός μεγέθυνσης θα διαμορφωθεί στο 2,3%, με την ετήσια έκθεσή του και θεωρεί περιορισμένες τις αρνητικές επιπτώσεις από τα “Tramponomics” για την Ελληνική Οικονομία, που έχει εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μόλις στο 4,5% του συνόλου. Είναι ωστόσο πιθανό να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις αν πληγούν οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.
Την ίδια ώρα, οι ευοίωνες προοπτικές των Εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης και πολλών από τις υπόλοιπες, διαμορφώνουν ελκυστικές αποτιμήσεις με πολλά P/E να είναι μονοψήφια (Τράπεζες, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, TITC, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ κοκ), δείκτη P/BV μονοψήφιο και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, με το σύνολο των χρηματικών διανομών να διαμορφώνονται φέτος πάνω από τα €5 δισ.
Επιπλέον, η έκθεση του Οίκου αξιολόγησης S&P, στις 18/4, είναι πιθανό να επιφυλάξει θετικό περιεχόμενο και ενδεχόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου, καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα οδηγούν σε συνέχιση της καταγραφής υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2025, τα ταμιακά διαθέσιμα ύψους €42 δισ. είναι υψηλά, οι πρόωρες αποπληρωμές συνεχίζονται και οι φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ολοκληρωθεί.
Ενόψει των παραπάνω, η προσέγγιση των 1650 μονάδων του ΓΔ ήταν πιθανή, καθώς το Ελληνικό αφήγημα είναι δυνατό να διατηρήσει τη θετική προοπτική του, επιτρέποντας στους Διεθνείς Επενδυτικούς Οίκους να συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις των τιμών για πολλά Ελληνικά blue chips, στο βαθμό που δεν συντρέξουν συνθήκες επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,8), ΕΤΕ (8,5), ΟΠΑΠ (7), ΟΤΕ (6,5), ΜΥΤΙΛ (6), ΠΕΙΡ (6), ΑΛΦΑ (5,1), ΔΕΗ (4,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,2), ΔΑΑ (2,8), BOCHGR (2,5), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), BIO (1,4), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,1), OPTIMA (1), AKTR (1), ΑΡΑΙΓ (1), ΟΛΠ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+153,25%), ΒΙΝΤΑ (+73,76%), ΙΛΥΔΑ (+36,13%), ΑΛΦΑ (+33,64%), ΑΒΑΞ (+30,97%), ΟΛΘ (+29,46%), ΕΕΕ (+27,85%), ΣΠΥΡ (+27,54%), ΟΛΠ (+27,33%), REALCONS (+27,14%), ΜΥΤΙΛ (+25,06%), ΠΕΙΡ (+24,68%), ΑΣΚΟ (+22,94%), BOCHGR (+21,3%), ΕΤΕ (+21,07%), ΦΡΙΓΟ (+20,75%), ΜΠΡΙΚ (+20,56%), ΟΠΑΠ (+20,45%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΑΘΙΟ (+10,94%), ΑΤΕΚ (+7,34%), ΜΠΤΚ (+8,49%), ΛΑΝΑΚ (+5,88%), ΕΛΒΕ (+5,85%), ΔΡΟΜΕ (+1,04%), ΣΠΙ (+1,53%), ΜΕΝΤΙ (+0,50%), ΦΟΥΝΤΛ (+5,18%), ΜΕΒΑ (+2,99%), ΕΒΡΟΦ (+5,06%), ΜΙΝ (+1,70%).
Πιθανή η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στον ΑΔΜΗΕ (+0,90%), λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΘ (+0,69% και τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές), “τα έσοδα του Ομίλου προσέγγισαν τα € 100,7 εκατ. το 2024, σε σύγκριση με € 85,9 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένα κατά 17%. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε € 28 εκατ., έναντι € 20 εκατ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση 38%. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,78 €. Συνέπεια των ανωτέρω, το συνολικό μέρισμα θα προταθεί στα €2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (€ 1,3 ανά μετοχή), το οποίο τελεί υπό έγκριση από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 14ης Μαΐου 2025. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα € 6,3 εκατ. Ο Όμιλος διατηρεί ισχυρά επίπεδα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, φθάνοντας τα € 123 εκατ. συνολικά διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας άνω των 3 μηνών, ύψους € 76,4 εκατ., αντανακλώντας συνολικά μια αύξηση € 28 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος”.
Ανοδικό “καρέ” και για EVR (+4,52%), ενώ είναι περισσότερο από ευδιάκριτες οι “βοήθειες”, εν όψει επικείμενης Α.Μ.Κ.
Επιστροφή αγοραστών σε ΦΡΛΚ (+1,66%) και ΞΥΛΚ (+2,50%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΠΕΡΦ (+4,24%), μετά τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για θετική πορεία και το 2025, ΕΣΥΜΒ (+0,19%) και ΙΛΥΔΑ (+2,54%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά 52 μηνών για ΠΑΙΡ (+3,85%) και από τα χαμηλά 46 μηνών για ΣΙΔΜΑ (+10,42%).
Βγήκε μικρό “bid” σε ΑΣΤΑΚ (+0,64%) και ΕΥΑΠΣ (+3,14%).
Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΙΚΤΙΝ (+3,79%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,28%), ΓΚΜΕΖΖ (+2,79%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,73%), ΑΒΑΞ (+0,20%), ΚΟΥΕΣ (+1,65%), ΙΝΤΕΚ (+2,50%), ΛΑΒΙ (+2,65%), ΑΣΚΟ (+1,48%).
Δύσκολα να φύγει από το περιορισμένο εύρος κίνησης, μέχρι να ανακοινωθεί η δημόσια πρόταση στην ΙΝΤΕΤ (+1,34%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1653 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 1633 και οι επόμενες στις 1664 – 1676 (gap) και 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1557, 1507 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1488 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1450 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 4081 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4338 - 4350 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3682 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3628 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, σαφώς ηπιότερα θετική η εικόνα στην Wall Street.
Με μικρές απώλειες το Πετρέλαιο, στο 1,129 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $3235 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), στα $32,15 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Στα $84700 το Bitcoin, στα $1610 το Ethereum.
Η UBS υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2025 στο 3,4%, από 4%, με την παραδοχή ότι οι αυξήσεις δασμών μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστούν, ωθώντας το Πεκίνο να αναπτύξει πρόσθετα κίνητρα. Η UBS διατήρησε την πρόβλεψή της, για την ανάπτυξη της Κίνας το 2026 στο 3%.
Η Κίνα έδωσε εντολή στις Αεροπορικές της Εταιρείες να μην παραλάβουν άλλα αεροσκάφη της Boeing, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου. Το Πεκίνο ζήτησε επίσης από τις Κινεζικές Αεροπορικές να σταματήσουν κάθε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων που σχετίζονται με αεροσκάφη, από Αμερικανικές Εταιρείες.
Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ZEW, αναφέροντας μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις -14,0 μονάδες, από 51,6 μονάδες τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα φτάσει στις 9,5 μονάδες.
Η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,1% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μηνιαία άνοδο 1%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην Ε.Ε.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στην υπέρβαση των εμπορικών διαφορών τους αυτή την εβδομάδα, καθώς αξιωματούχοι από την Κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ ανέφεραν, ότι το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανικών δασμών που επιβλήθηκαν στο Μπλοκ δεν θα καταργηθούν. Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, αποχώρησε από τη συνάντηση, χωρίς να έχει αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση και τους στόχους της Αμερικανικής Πλευράς”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
“Το ολοένα και πιο αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδίως σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, πιθανότατα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα επίπεδα κόστους κινδύνου και σε επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών φέτος”, όπως επισημαίνει ο Οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.
Οι τιμές για τις Αμερικανικές εισαγωγές σημείωσαν πτώση τον Μάρτιο κατά 0,1%, μετά την άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αμετάβλητη μέτρηση. Οι τιμές εξαγωγών παρέμειναν σταθερές για τον μήνα.
“Ο εμπορικός πόλεμος που έχει πυροδοτήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να έχει ήδη προκαλέσει μόνιμη οικονομική ζημιά και είναι πιθανό να οδηγήσει σε Παγκόσμια οικονομική κρίση”, σύμφωνα με την Scope Ratings.
“Οι Παγκόσμιοι Επενδυτές έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε Αμερικανικές μετοχές κατά ένα ποσοστό ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες και πιστεύουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος που πυροδοτεί την Παγκόσμια ύφεση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις Αγορές”, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον των fund managers.
Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες 164 Επενδυτές με $386 δισ. σε υπό διαχείριση ενεργητικό, δήλωσαν κατά 36% “underweight” στις Αμερικανικές μετοχές, η μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2023, ένας αριθμό που έχει καταρρεύσει κατά 53% από τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία, με τους fund managers να δηλώνουν ότι “σκοπεύουν να μειώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους σε Αμερικανικές μετοχές.”
Παράλληλα, οι θέσεις των Επενδυτών σε Παγκόσμιες μετοχές είναι στο 17% “underweight”, το μεγαλύτερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, ενώ οι θέσεις σε μετρητά διαμορφώνονται στο 4,8% του μέσου χαρτοφυλακίου, αυξημένες κατά 125 μονάδες βάσης από τον Φεβρουάριο του 2023, τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα δύο μηνών από τον Απρίλιο του 2020 και εν μέσω της κρίσης που είχε προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η αντίληψη των επενδυτών για το Αμερικανικό Δολάριο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με το 61% να αναμένουν ότι θα υποτιμηθεί περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε σχετική μηνιαία έρευνα της BofA από τον Μάιο του 2006.
Γενικότερα, η αίσθηση είναι ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν πλέον το “story” των ΗΠΑ, καθώς το 73% υποστηρίζουν ότι ο εξαιρετισμός των ΗΠΑ έχει ήδη κορυφωθεί.
Το 82% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αποδυναμωθεί, ένα ποσοστό που αποτελεί υψηλό 30 ετών, ενώ το 42% πιστεύει ότι η ύφεση είναι πιθανή, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2023 και το τέταρτο υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο το πιο "συνωστισμένο" trade είναι οι “long” θέσεις στον Χρυσό, όπως δηλώνει το 49% των fund managers, με το Πολύτιμο Μέταλλο να εκτοπίζει από την πρώτη θέση τα “στοιχήματα” σε Αμερικανικούς Τεχνολογικούς Κολοσσούς, για πρώτη φορά σε 24 μήνες.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 116,0 δισ. ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 51 ευρώ, από 41 ευρώ προηγουμένως, δίνει η NBG Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “outperform”. Σύμφωνα με την Χρηματιστηριακή, “η μετοχή διαπραγματεύεται με αδικαιολόγητο discount σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της, ενώ είναι, εν πολλοίς, προστατευμένη από τους δασμούς, λόγω και του μεγάλου ελλείμματος τσιμέντου στις ΗΠΑ”.
Τα “top picks” της από την Αγορά της Ευρώπης για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες παρουσίασε η Deutsche Bank, με μέγιστη κεφαλαιοποίηση αγοράς τα 10 δισ. ευρώ. Στα Πανευρωπαϊκά “top picks” της η Deutsche Bank τοποθετεί τη μετοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μεταξύ τίτλων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία. Η τιμή - στόχος που δίνει για τον ΔΑΑ είναι τα 10,25 ευρώ με σύσταση “buy”.
Οριακά προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας ο ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του. Ο πήχης τοποθετείται στο +2,2%, από +2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, Ιανουαρίου 2025.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ και στο χαμηλό η ΔΕΗ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 92 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.694 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων
Στα 3.751 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.647 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.813 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.761 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.717, 2.362 για τον Απρίλιο, 2.252 για τον Μάιο και 103 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.089), κινήθηκε μεταξύ 4.010 και 4.089 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 53, 59 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.498), κινήθηκε μεταξύ 1.402 και 1.498 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.329,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΜΠΕΛΑ, 6.000 ΑΒΑΞ, 25.000 ΕΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (6.895), ΕΤΕ (1.843), ΑΛΦΑ (12.595), ΕΥΡΩΒ (4.824), ΔΕΗ (362), ΜΥΤΙΛ (115), AKTR (527), CENER (129), ΕΧΑΕ (140), ΛΑΜΔΑ (227), ΙΝΛΟΤ (8.624), ΟΤΕ (154), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (351), ΒΙΟ (195).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 120.170, ΠΕΙΡ 65.002, ΕΥΡΩΒ 24.012, AKTR 18.191, ΙΝΛΟΤ 72.420, ΑΔΜΗΕ 17.404, ΔΕΗ 22.225, ΕΤΕ 14.476.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 60.743.107 τεμ., (από 59.808.107 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.319.243 τεμ. (4.318.906), ΕΥΡΩΒ 65.890.593 τεμ. (65.426.450), ΟΠΑΠ 1.708.385 τεμ. (1.708.385), ΕΤΕ 20.941.957 τεμ. (22.579.657), ΟΤΕ 1.697.585 τεμ. (1.697.585), ΠΕΙΡ 22.503.025 τεμ. (22.579.657), ΕΛΠΕ 1.843.103 τεμ. (1.779.944), AKTR 1.274.659 τεμ. (1.219.669)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.