Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακριτικό… ξεφόρτωμα στο Χρηματιστήριο

Επικράτησαν εκ νέου οι πωλητές σε συνεδρίαση με συναλλαγές κάτω των 160 εκατ. ευρώ. Διαφοροποιήθηκαν Alpha Bank, ΔΕΗ, Optima και Helleniq Energy. Ράλι στον τίτλο της MIG.

Διακριτικό… ξεφόρτωμα στο Χρηματιστήριο

Κανείς από όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, δεν μπορεί να πει ότι εξεπλάγη από την σημερινή αδύναμη εικόνα της Αγοράς, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα που έδωσε την ευκαιρία διακριτικού “ξεφορτώματος” σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών, σε όσους κινούνται με πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Άλλωστε, με τις Γαλλικές πολιτικές εξελίξεις επί θύραις, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άφρονες traders που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν επιθετικά, “μην χάσουν τα χαρτιά που θα φύγουν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. σημείωσαν νέα χαμηλά ημέρας μετά τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ακολουθώντας την κίνηση από τα αρχικά υψηλά των Ευρωπαϊκών Αγορών.

“Απόλυτη προσοχή συνιστούν οι περισσότεροι χρηματιστές, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι που έφεραν την τελευταία διόρθωση σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Χ.Α., παραμένουν στο “τραπέζι” και κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής. Χωρίς αμφιβολία, βραχυπρόθεσμος “σηματωρός” της τάσης σε Ευρώπη και Χ.Α. είναι η 8η Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να λάβει χώρα, στην Εθνοσυνέλευση, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε για την Κυβέρνησή του ο Φρανσουά Μπαϊρού, Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Συμπερασματικά, αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, που μπορεί να αποδειχθεί ο νέος “μαύρος κύκνος” για τα Ευρωπαϊκά Assets”, τόνιζε ο γράφων την στήλη σε προηγούμενα μετασυνεδριακά σχόλια και η σημερινή εικόνα της Αγοράς, έδειξε να δικαιώνει την επιφυλακτική σχολή σκέψης.

Ένα χρηματιστηριακό ρητό λέει πως ‘όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν κάνουμε τίποτα μέχρι να μας το ‘ζωγραφίσει’ η Αγορά”, υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στο ίδιο επιφυλακτικό μήκος κύματος και η Beta Sec. που σπεύδει να σημειώσει ότι “με τις Αγορές να καλούνται να σταθμίσουν πολιτικούς κινδύνους, Κεντρικές Τράπεζες, γεωπολιτικά ρίσκα, τις εξελίξεις στην δεύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης και τεχνικές υπερβολές, ο Σεπτέμβριος διαμορφώνεται λιγότερο ως μήνας κατεύθυνσης και περισσότερο ως μήνας νευρικότητας. Τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εισηγμένων δεν ‘βγάζουν ενθουσιασμό’ και μόνο ένα deal θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα επί το θετικότερο. Σε άλλη περίπτωση, αν το ποδήλατο σταματήσει να τρέχει, ο ποδηλάτης πέφτει”.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ η DBRS θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. Σήμερα έχει αξιολόγηση “ΒΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Οι επόμενες αξιολογήσεις των Ελληνικού αξιόχρεου, μέσα στο 2025, είναι προγραμματισμένες κατά σειρά: Moody’s 19 Σεπτεμβρίου, Standard & Poor’s 17 Οκτωβρίου, Scope Ratings 7 Νοεμβρίου, Fitch Ratings 14 Νοεμβρίου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου το rebalancing του FTSE Russel.

Οι επενδυτές επίσης περιμένουν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Ούτε λόγος για μεσαία και πολύ περισσότερο για μικρή κεφαλαιοποίηση, με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να παρουσιάζουν, τουλάχιστον, αποτρεπτική εικόνα, ξαναθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας τις παθογένειες πολλών ετών, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς και δείχνοντας πόσο ευκαιριακοί – αδύναμοι ήταν οι αγοραστές των προηγούμενων, ανοδικών, συνεδριάσεων.

Με αρνητικά πρόσημα και μακριά από τα πρωινά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν κατεύθυνση στην Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, απογοητευτική ήταν για ακόμα ένα μήνα η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε τον Αύγουστο μόλις 22000 νέα μισθολόγια σε θέσεις εκτός γεωργικού τομέα, μετά τα 79000 του Ιουλίου (ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση από τα 73000 που είχαν αναφερθεί αρχικά). Η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε έναν αριθμό παραπλήσιο του Ιουλίου, στα 75000 νέα μισθολόγια. Σε αυτό το κλίμα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 4,3%, από το 4,2%, όπως προέβλεπε στο επίπεδο αυτό η μέση εκτίμηση της Αγοράς.

Στις 16 – 17/9 η συνεδρίαση της Fed, στις 11/9 συνεδριάζει η ΕΚΤ.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ εκτιμάται ότι ο στόχος του πληθωρισμού θα διατηρηθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα”, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι κατά τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές στην Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Άμεσο αντίκτυπο είχαν τα στοιχεία από την Αμερικανική Αγορά εργασίας, στην Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,50% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,394% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2039,66 (+0,35%) και 2011,46 μονάδων (-1,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2022,39 (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2023,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος στα 158,5 εκατ., από τα οποία τα 25,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), με τους ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 158,5 εκατ., τα 144,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε οριακά ανοδική, χαρίζοντας κέρδη 0,07% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα κέρδη 2,39% σημείωσε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 37,65% και ο ΔΤΡ κέρδη 71,4%.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “sellers” (ΑΛΦΑ +1,03%, ΕΤΕ -0,61%, ΕΥΡΩΒ -1,73%, ΠΕΙΡ -0,12%).

Μεταξύ 2225,79 (+0,54%) και 2186,52 μονάδων (-1,24%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2201,25 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2204,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,44%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2344 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 2400 - 2415 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2100, 2075, 1951, 1912, 1780, 1773 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1718 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οριακά καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι AKTR (+0,26%), OPTIMA (+1,57%), CENER (+0,95%), ΔΕΗ (+1,43%), ΕΛΠΕ (+1,60%), ΟΤΕ (+0,68%).

Από την πλευρά των “κόκκινων” οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΡΑΙΓ (-1,31%), ΕΥΔΑΠ (-1,68%), ΟΠΑΠ (-2,44%), ΣΑΡ (-1,91%), BOCHGR (-1,86%), TITC (-1,63%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 1721 ίδιες ομολογίες του μη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της ΑΡΑΙΓ με ημερομηνία έκδοσης 12/3/2019. Το σύνολο των εισηγμένων ομολογιών της Εταιρείας στο Χ.Α. διαμορφώνεται σε 197654.

Από την άλλη σύμφωνα με ανακοίνωση, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2025, ανήλθε σε 3,88 εκατ., αυξημένη κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασαν άνοδο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2024 κατά 2,5% και 8,4% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 22,71 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,8%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% και 8,8% αντίστοιχα. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2025 ανήλθε σε 191165, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,9% σε σχέση με το 2024. Οι πτήσεις εσωτερικού παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 1,3%, ενώ οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 9,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024”.

Για την μετοχή του ΔΑΑ (-0,86%), η πρώτη στήριξη είναι στα 9,44 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 11,09 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η απορρόφηση του ‘πακέτου’ της BOCHGR από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα δείχνει την ‘δίψα για χαρτιά’ εκ μέρους των Ξένων Θεσμικών. Πολύ ενδιαφέρουσα η κίνηση της ΕΛΧΑ τις τελευταίες μέρες, παίζοντας σε ένα στενό εύρος τιμών λες και περιμένει κάτι. Έχουν πιάσει δουλειά και τα ‘ρομποτάκια’ στην μετοχή. Το 18,78 στον ΟΠΑΠ είναι μεγάλη εβδομαδιαία στήριξη που πρέπει αν συντηρηθεί. Το 52,70 είναι μεγάλο επίπεδο και για την MTLN. Σε περίπτωση που χαθεί σε κλείσιμο, τότε το 50,00 έχει περισσότερες πιθανότητες να πληρωθεί. Μέχρι στιγμής η Αγορά πάει να δημιουργήσει ένα εβδομαδιαίο doji”.

Ο τζίρος βρίσκεται σε πτώση, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα περιορίσει την υποχώρηση εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας. Σημειώστε ότι αργά το βράδυ η DBRS θα εκδώσει τη νέα της έκθεση για την Ελλάδα και την πιστοληπτική της ικανότητα”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

Για τον ΓΔΧΑ, εντοπίζουμε την πρώτη σθεναρή αντίσταση στην περιοχή των 2070 - 2080 μονάδων, ενώ στον αντίποδα, ως κρίσιμο επίπεδο στήριξης την ζώνη των 1980 - 1950 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Οριακά κέρδη αυτή η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την Αγορά να κρατά στάση αναμονής έπειτα από 10 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες. Μπροστά όμως έχουμε σημαντικές εξελίξεις - γεγονότα που λογικά θα δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά τις επόμενες συνεδριάσεις όπως η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ενώ την επόμενη εβδομάδα λήγει και ο διεθνής διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες Νότια της Κρήτης. Απόψε θα δημοσιευτεί η Έκθεση της DBRS για την Ελληνική Οικονομία. Την επομένη εβδομάδα δημοσιεύουν οικονομικά αποτελέσματα οι METLEN, ΔΑΑ, ΦΡΛΚ, ΣΑΡ (9/9) και ΕΛΧΑ, ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (10/9). Στις 11/9/ θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ το επιτόκιο του Ευρώ. Τεχνικά για τον ΓΔ η επόμενη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στις 2126 μονάδες”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Χωρίς κάποιο εγχώριο καταλύτη η δύναμη της βαρύτητας και των συσσωρευμένων χρηματιστηριακών κερδών, ώθησε χαμηλότερα τις κεφαλαιοποιήσεις την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α. Μέσα στην εβδομάδα δοκιμάστηκαν ψυχολογικές στηρίξεις με επιτυχία αρχικά, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια σε δεύτερο χρόνο, μια σαφής ένδειξη μείωσης της δυναμικής που είχε καταγραφεί στο Χ.Α. ως τα τέλη Αυγούστου, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα αποτελέσματα των Εταιρειών δεν έδωσαν καινούργια ερείσματα ανόδου στην Αγορά, επιβεβαίωσαν στην πλειοψηφία τους τις εκτιμήσεις, αλλά δεν έβγαλαν ενθουσιασμό για την συνέχεια. Στο πεδίο των εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών δεν υπήρξε πρόοδος και με το εξωτερικό σε στάση αναμονής, η… έλξη της βαρύτητας είχε τον πρώτο λόγο σε όλο το φάσμα της Αγοράς, χωρίς ωστόσο να βγάλει ένταση στις συναλλαγές.

Η συσχέτιση με το εξωτερικό αυξήθηκε και ενδεχομένως θα παραμείνει έτσι όσο το περιβάλλον δεν θα δημιουργεί νέα ερείσματα αγορών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ξένοι επενδυτές να αναμένουν την αλλαγή της κατηγοριοποίησης της Ελληνικής Αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί τη μείωση του όγκου συναλλαγών και την επιφυλακτικότητα που καταγράφεται.

Στο εξωτερικό, τα κακά μάκρο παραμένουν... καλά νέα για τις Αγορές. Οι μετοχές έχουν επιστρέψει στον “παράδοξο κόσμο”, όπου οι αρνητικές οικονομικές ενδείξεις ερμηνεύονται θετικά από τους επενδυτές.

Η πρόσφατη έκθεση για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω από τον αριθμό των ατόμων που αναζητούν εργασία, για πρώτη φορά από την προ πανδημίας περίοδο. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι υπάρχει σαφής αναστροφή της μέχρι τώρα ανθεκτικής εικόνας της Αγοράς εργασίας, οι επενδυτές υποδέχθηκαν την ανακοίνωση με αισιοδοξία, ερμηνεύοντάς την ως ένδειξη ότι η Fed μπορεί να κινηθεί προς μείωση επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις τιμολογήσεις της Αγοράς, η πιθανότητα μείωσης των Αμερικανικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου φτάνει πλέον το 99,1%.

Προηγείται, ωστόσο, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, όπου οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στη διατήρηση των επιτοκίων του Ευρώ αμετάβλητων στο 2%. Την ίδια ημέρα, ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, με την Αγορά να αναμένει ετήσια αύξηση 2,9%, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2025.

Τέλος, η Γαλλία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, καθώς η Κυβέρνηση ενδέχεται να αποτύχει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης την προσεχή Δευτέρα για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις και δεν θα περάσει απαρατήρητη από τις ήδη ανήσυχες Αγορές ομολόγων. Ως εκ τούτου οι επενδυτές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση και ενδεχομένως η μεταβλητότητα να επιστρέψει ως βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την διόρθωση των προηγούμενων δύο εβδομάδων επιχειρεί μια προσπάθεια σταθεροποίησης γύρω από την ζώνη των 2000 – 2035 μονάδων, περιοχή που συμπίπτει με τον βραχυπρόθεσμο ανοδικό σχηματισμό και την στήριξη του κινητού μέσου των 50 ημερών.

Η διόρθωση που προηγήθηκε από τα υψηλά του Αυγούστου βρήκε υποστήριξη στην περιοχή των 1995 μονάδων και έφερε τον RSI σε ουδέτερη ζώνη κοντά στις 48 μονάδες, απομακρύνοντας προσωρινά τον δείκτη από καταστάσεις υπεραγοράς. Οι ημερήσιοι ταλαντωτές έχουν πλέον ισορροπήσει, χωρίς να δίνουν ξεκάθαρο σήμα, ενώ ο MACD συνεχίζει να εμφανίζει πτωτική κλίση επιβεβαιώνοντας το κύμα διόρθωσης.

Η τεχνική εικόνα παραμένει εύθραυστη: τυχόν διάσπαση της ζώνης στήριξης κάτω από τις 2000 μονάδες, θα επιδεινώσει το σκηνικό αδυναμίας και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για βαθύτερη διόρθωση προς τις 1950 μονάδες. Αντίθετα, μια ανοδική ανακατάληψη των 2070 μονάδων, θα λειτουργούσε ως ένδειξη ενίσχυσης της αγοραστικής δυναμικής και θα ανανέωνε το σενάριο συνέχισης της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης φαίνεται εγκλωβισμένος μεταξύ των δύο εκθετικών κινητών μέσων (30 και 50 συνεδριάσεις), οι συναλλαγές έχουν υποχωρήσει αισθητά από το μέσο όρο των ημερήσιων συναλλαγών που καταγράφηκε τον Αύγουστο, δίνοντας μια αίσθηση αναμονής στην Αγορά.

Η μείωση της μεταβλητότητας είναι ένα θετικό σημάδι για τους αγοραστές, ωστόσο σε αυτό το σκηνικό ισορροπίας οι ανοδικές αντιδράσεις δεν έχουν ανάλογη συνέχεια. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι τεχνικές ενδείξεις, που θα υποστήριζαν μια ετυμηγορία κατεύθυνσης με σημαντικές πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, με το χρόνο ωστόσο να λειτουργεί υπέρ των πωλητών, καθώς οι κινητοί μέσοι έχουν ανερχόμενη πορεία.

Εκτός από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις κερδοφορίας από τις MTLN, ΣΑΡ, ΔΑΑ (9/9) EΛΧΑ, ΦΡΛΚ, ΑΝΔΡΟ (10/9) και ΓΕΒΚΑ (12/9)”, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (16,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (11,7), ΕΤΕ (11,2), ΠΕΙΡ (8,6), ΑΛΦΑ (8,1), MTLN (7,6), ΟΠΑΠ (6,9), ΟΤΕ (6,6), ΔΕΗ (5,2), ΜΠΕΛΑ (4,1), BOCHGR (3,2), ΔΑΑ (3,2), TITC (2,8), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,5), CREDIA (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2,3), CENER (2,3), OPTIMA (1,7), BIO (1,6), AKTR (1,6), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΡΑΙΓ (1,2), ΟΛΠ (1,1), ΕΛΧΑ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+166,23%), ΦΡΙΓΟ (+150%), ΙΛΥΔΑ (+147,51%), ΑΛΦΑ (+117,56%), CREDIA (+110,14%), ΚΥΡΙΟ (+107,84%), ΠΡΔ (+103,57%), ΒΙΝΤΑ (+96,84%), ΟΝΥΧ (+92,24%), ΑΑΑΚ (+89,73%), ΟΠΤΡΟΝ (+89,19%), ΠΕΙΡ (+87,3%), ΦΟΥΝΤΛ (81,82%), OPTIMA (+80,22%), ΒΙΟΣΚ (+73,67%).

“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΧΑΙΔΕ (+8,42%), ΜΑΘΙΟ (+2,86%), ΜΕΝΤΙ (+1,22%), ΜΕΡΚΟ (+1,10%), ΣΠΕΙΣ (+0,78%), SOFTWEB (+1,01%), REALCONS (+1,02%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,56%).

Η Διοίκηση της ΙΝΤΕΚ (+1,35%) έδωσε εκτίμηση για έσοδα πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2025, EBITDA περίπου 57 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 40 εκατ. ευρώ. Για μέρισμα είπε πως θα διανέμει το 40-50% των κερδών για τα επόμενα τρία χρόνια, συν έκτακτο μέρισμα από έσοδα πωλήσεων Περιουσιακών Στοιχείων, αν υπάρξουν.

Ειδικότερα, για τις εξαγορές αναφέρθηκε ότι:

Δεν σχεδιάζεται κάποια κίνηση στο μέτωπο των Λιανικών Πωλήσεων.

Στον χώρο της Πληροφορικής, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις.

Στον χώρο των Τροφίμων, εξετάζονται μόνο περιπτώσεις που είναι συμπληρωματικές και σχετίζονται με την ανάπτυξη της Μπάρμπα Στάθης και τίποτε περισσότερο.

Ενδιαφέρον υπάρχει για διερεύνηση πιθανών deals στον χώρο της Βιομηχανίας.

Κριτήρια μιας εξαγοράς είναι η επίτευξη εσωτερικού βαθμού αποδοτικότητας (IRR) τουλάχιστον 15%, ή η δυνατότητα μελλοντικής πώλησης σε διπλάσιο τίμημα.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η AEM (+0,33%).

Αγορές από τον διευθύνοντα σύμβουλο σε ΠΑΠ (-1,32%), ο οποίος ανέβασε το ποσοστό του στο 23,3%.

Μόνο αμελητέα δεν ήταν η σημερινή προσφορά στην ΕΚΤΕΡ (+1,10%), αν συνυπολογιστεί ότι είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι αποχωρούντες στην ΙΝΤΕΤ (-2,77%), που κυριολεκτικά έχει αφεθεί στην τύχη της. Δεν είναι και τα καλύτερα δείγματα χρηματιστηριακής γραφής, από τότε που ανέλαβε η νέα Διοίκηση (!)

Εμφάνισε αξιοσημείωτο “bid” ΕΛΒΕ (+4,76%).

Δείχνουν να είναι “εκτός μόδας” τα ΜΕΖΖ (ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -4,57%, ΦΒΜΕΖΖ -1,25%, ΣΑΝΜΕΖΖ -2,38%, ΓΚΜΕΖΖ -3,25%).

Προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά των 18,98 ευρώ η ΚΡΙ (+1,05%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΚΤΙΝ (-1,95%), πέντε για ΟΛΘ (-0,28%) και έξι συνεχόμενες πτωτικές για ΒΙΟΚΑ (-1,36%).

Συνεχίζεται η επίδειξη “ροκ συμπεριφοράς” από ΑΤΕΚ (+8,85%). Αν διευθετηθεί το “Ιταλικό ζήτημα”, μπορεί να κινηθεί πολύ ψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2127 μονάδων. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2133 και 2164 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1978 - 1970, 1938, 1880, 1855, 1840 – 1818, 1777, 1773 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1718 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο πωλητικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5360 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5390 και 5458 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 4886, 4732, 4432, 4411, 4408 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4256 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό.

Έχουν γυρίσει σε αρνητικά πρόσημο οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με ελεγχόμενες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,175 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $3650 αντιδρά ο Χρυσός, (συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2025), διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, προς τα $41,6 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2025).

Στα $110700 το Bitcoin, στα $4285 το Ethereum.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο μειώνονται οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί στα εισαγόμενα Ιαπωνικά αυτοκίνητα στο 15%, από το 25% ως τώρα και προβλέπεται αυτοί στα περισσότερα άλλα προϊόντα που εισάγει η Χώρα του από την Ιαπωνία να μην ξεπερνούν αυτό το νέο επίπεδο. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες αφού δημοσιευτεί το συγκεκριμένο εκτελεστικό διάταγμα στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Υποχώρησαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες κατά 2,9% τον Ιούλιο, από τον προηγούμενο μήνα, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 0,5%.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η Halifax ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,3% σε 299331 λίρες (345000 ευρώ περίπου) τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ πιο αδύναμες από τις αρχικές εκτιμήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,7%.

Κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5 % στη Ζώνη του Ευρώ (έναντι εκτίμησης για αύξηση 1,4%) και κατά 1,6 % στην ΕΕ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,7 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 136 δισ. ευρώ.

Κατέβασε ρυθμό η Ελληνική Οικονομία το 2ο τρίμηνο καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη ήταν +0,6%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2025 (Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,1%), ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2024 (ετήσια) παρουσίασε άνοδο κατά 1,7%.

Όπως σημειώνει η Piraeus Securities “ήδη οι πωλήσεις για την Jumbo, στους 8 μήνες είναι λίγο πάνω από την εκτίμησή της, ενώ ο περυσινός Δεκέμβρης είχε αύξηση μόλις 2%, άρα φέτος μπορεί να δούμε μία εύκολη υπέρβαση. Επίσης η αύξηση του ΦΠΑ στη Ρουμανία, η επιβεβαιώνει της εκτίμησή της ότι δεν επηρεάζει τη Jumbo, αφού πήγε πολύ καλά. Μεταφορικά και ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου υποστηρίζουν την άποψη ‘buy’ για τη μετοχή με τιμή - στόχο τα 37,50 ευρώ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, OPTIMA και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, CENER και στο χαμηλό οι ΜΟΗ, ΟΠΑΠ.

Δεν θεωρείται ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.414 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 6.940 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.791 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.137 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.147 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 888, 573 για τον Σεπτέμβριο και 315 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.087,5), κινήθηκε μεταξύ 5.060,5 και 5.136,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.223,25), κινήθηκε μεταξύ 2.223,25 και 2.223,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 40, 20 για τον Σεπτέμβριο και 20 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 8.468,25), κινήθηκε μεταξύ 8.468,25 και 8.468,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (3.181), ΕΤΕ (711), ΕΥΡΩΒ (5.386), ΑΛΦΑ (8.838), ΙΝΛΟΤ (2.349), CREDIA (131), ΒΙΟ (170), BOCHGR (554), ΕΛΧΑ (153), ΛΑΜΔΑ (119), ΔΕΗ (510), ΙΝΤΚΑ (372), ΑΔΜΗΕ (215), ΑΡΑΙΓ (195), ΑΒΑΞ (220), CENER (225), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (182), ΓΕΚ (110), ΜΟΗ (234).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΠΕΙΡ 49.603, ΕΥΡΩΒ 41.683, ΙΝΛΟΤ 325.668, ΔΕΗ 24.065, ΑΔΜΗΕ 15.150, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11.741, AKTR 61.719, ΙΝΤΚΑ 14.241, ΕΤΕ 15.298, ΑΛΦΑ 64.252.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 164.389.348 τεμ., (από 148.987.358 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.916.567 τεμ. (3.916.567), ΕΥΡΩΒ 119.641.727 τεμ. (126.524.908), ΟΠΑΠ 2.173.689 τεμ. (2.172.717), ΕΤΕ 18.646.533 τεμ. (18.393.453), ΟΤΕ 1.636.578 τεμ. (1.624.301), ΠΕΙΡ 10.412.251 τεμ. (10.055.005), ΕΛΠΕ 1.535.273 τεμ. (1.325.303), AKTR 1.877.609 τεμ. (1.849.234) ΑΔΜΗΕ 5.271.489 τεμ. (5.271.489), ΙΝΛΟΤ 1.029.531 τεμ. (1.149.531).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο