Χρηματιστήριο: Βελτιωμένο κλίμα και σενάριο window dressing

Κλείνουν βιβλία εξαμήνου σε ευνοϊκό κλίμα για τους long, με τη Wall σε νέα ρεκόρ και το πετρέλαιο να υποχωρεί. Οι κινήσεις σε τράπεζες και ενέργεια, οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Βελτιωμένο κλίμα και σενάριο window dressing

Βραδιά νέων ρεκόρ η χθεσινή στη Wall Street, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνάντηση αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ιράν σήμερα, στην Ντόχα του Κατάρ.

Προτελευταία συνεδρίαση Ιουνίου η χθεσινή για την αγορά της Νέας Υόρκης, με τους long να έχουν λόγους για window dressing καθώς σήμερα «κλείνουν βιβλία» εξαμήνου.

Κατά 6,9% εκτοξεύθηκε η μετοχή της Space X, μετά την ανακοίνωση για fast track ένταξη στον Nasdaq 100 την προσεχή Τρίτη 7 Ιουλίου. Εξέλιξη που ξαναβάζει σε θέση οδηγού τους long, από την αρχή Ιουλίου, συνεκτιμώντας πως μεθαύριο Πέμπτη ανακοινώνονται οικονομικά στοιχεία κρίσιμα για την επιτοκιακή πολιτική της Fed. Θυμίζω στις 28-29/7 η επόμενη συνεδρίαση, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 22-23/7 της ΕΚΤ.

Από ελεγχόμενη διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά, από τις 24.626,89 μονάδες ο DAX και με τα futures του σε discount. Θέμα μη άμεσου οικονομικού ενδιαφέροντος το Mundial, που, ωστόσο, βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στο Βερολίνο, θα αποτελέσει τη σημερινή ανάρτησή μας, αργότερα στον ΕΚΗ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα εμφανής η επιστροφή αγοραστών, μετά από σερί τέσσερις συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο. Στο 2,08% για τον ΓΔ και στο 5,25% για τον ΔΤΡ οι απώλειες αθροιστικά στο πτωτικό «καρέ», σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο. Εμφατική η επάνοδος long παικτών στον τραπεζικό κλάδο, με σημαντικές εισροές και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών. Στα 19,57 εκατ. μετοχές σε σύνολο 30 εκατ. μτχ. οι συναλλαγές στις μετοχές του κλάδου, με διακριτή μετακύλιση θέσεων από τον ενεργειακό, όπου σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ επιχειρήθηκε profit taking.

Στα 237,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα 51,6 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και σημαντικές σε τραπεζικά χαρτιά και ΔEΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Allwyn.

Στοίχημα ενός δισ. της Eurobank σε ΑΙ και mobile banking, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, το τι κερδίζουν AKTOR-Motor Oil βάζοντας στο τραπέζι διπλό deal, αναλύει ο Γιώργος Φιντικάκης για το γεγονός που έκανε αίσθηση στην ευρύτερη κοινότητα, και όχι μόνο.

Προς το τέλος μηνός Ιουνίου (και πρώτου εξαμήνου) η εξέλιξη που, κατά γενική εκτίμηση, θα μπορούσε να σηματοδοτεί παράπλευρες εξελίξεις από την αρχή μηνός Ιουλίου (και δεύτερου εξαμήνου), προϊδεάζοντας για συνέχεια που δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.

Το θετικό για την αγορά, την κοινότητα είναι πως εξελίξεις διαδραματίζονται σε 3-4 κλάδους, καίριους τόσο επιχειρηματικά όσο και επενδυτικά, προσδίδοντας επιπλέον ενδιαφέρον και «βάθος» στην αγορά.

Σε αυτή τη συγκυρία μένει να φανεί πώς θα πάει και ο τουρισμός, με την Εύα Δ. Οικονομάκη να αναφέρεται στο πώς οι last minute κρατήσεις ανατρέπουν τις ισορροπίες στον κλάδο. Πάντως, με αρνητικό πρόσημο οι κύριοι δύο εκπρόσωποι του κλάδου στο Euronext Athens. Στα 12,76 η μετοχή της AEGEAN, στα 10,60 του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Νωρίτερα, χαμηλότερα οι τιμές πετρελαίου, με το brent στα $73,29, ο δείκτης VIX/CBOE στις 17,65 μονάδες, υψηλότερα 0,19% στις 7.452 μονάδες τα futures του S&P500.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο