Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η καθαρή αξία συναλλαγών και λόγω της σημερινής αργίας στην Wall Street (Labor Day).
Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 203 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/10/2009 (2781,13 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε νέα υψηλά 130 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/11/2015 (3396,6 μονάδες).
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, με οριακά θετική μεταβολή.
Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, σε θετικές, από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελληνικής αξιολόγησης “BBB” η DBRS.
Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου θα πραγματοποιηθούν στις εξής ημερομηνίες: 18 Σεπτεμβρίου 2026: Moody's και Scope Ratings. 23 Οκτωβρίου 2026: Standard & Poor's. 6 Νοεμβρίου 2026: Fitch Ratings (ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου).
Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία των Διεθνών Αγορών και κατ΄ επέκταση και του Χ.Α., παραμένουν στο τραπέζι και το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να υπάρξουν οι ανακοινώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις τιμές, αλλά και στην ψυχολογία των traders.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, οι επόμενες συνεδριάσεις - ανακοινώσεις της ECB είναι προγραμματισμένες για τις 10/9, 29/10 και 17/12/2026.
Οι αντίστοιχες της Fed είναι προγραμματισμένες για τις 16/9, 28/10 και 9/12/2026.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 15.30, αποκτά κομβική σημασία για τις αποφάσεις της Fed στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, “πρόκειται για το τελευταίο κρίσιμο στοιχείο πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, η έκβαση της οποίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη”.
Από την άλλη, η Deutsche Bank αναμένει, πλέον, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, πέραν της αύξησης του Σεπτεμβρίου, καθώς οι επίμονοι κίνδυνοι, όσον αφορά στην Ενέργεια, συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την Beta Sec., “στην περίπτωση της ΕΚΤ, οι Αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,50%. Πέρα από την αύξηση, οι επενδυτές θα εστιάσουν και στην προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς μια δεύτερη ισόποση αύξηση έχει τιμολογηθεί για την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, οι ενεργοί επενδυτές κλήθηκαν σήμερα να τιμολογήσουν τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με αναλυτές, “υπό την οπτική της Αγοράς, το πακέτο δεν ενθουσίασε. Οι προσδοκίες για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή διαψεύστηκαν, ενώ η προοδευτική μείωση της προκαταβολής φόρου ξεκινά από το 2028. Υπήρξε, όμως, ανακούφιση από την αποφυγή επιβολής νέων ‘χορηγιών’ στις Τράπεζες” και αυτό φάνηκε στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπως και στο +0,51% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.
Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, αύριο ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη οι Sarantis, BriQ Properties και Fourlis. Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ακολουθούν οι Alpha Trust Ανδρομέδα, ΓΕΒΚΑ και Mermeren. Από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου θα τρέξει η δημόσια προσφορά μετοχών της Star Bulk για την παράλληλη εισαγωγή της Εισηγμένης στον Nasdaq Ναυτιλιακής και στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “η επικείμενη είσοδος του Χ.Α. στις Αναπτυγμένες Αγορές, οδηγεί τα flows στοχευμένα στον Τραπεζικό κλάδο και σε λίγες ακόμα Δεικτοβαρείς μετοχές. Το πότε, το πως και το αν θα υπάρξει διάχυση του ενδιαφέροντος και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα το δείξει η πράξη, όμως προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αποψίλωση των αποτιμήσεων σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό τίτλων”.
Αξίζει υπενθύμισης ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει όλες οι Εισηγμένες αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, ενώ στις 18/9 είναι προγραμματισμένο το rebalancing για την αναβάθμιση της Αγοράς σε Ανεπτυγμένη, από Αναδυόμενη, με το Χ.Α. να παίρνει το “εισιτήριο” για είσοδο στις Αναπτυγμένες Αγορές από τους Οίκους Stoxx και FTSE Russell.
Να σημειωθεί ότι οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές από τον FTSE Russell στις 4 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο Οίκος είχε ανακοινώσει τις αλλαγές στους δείκτες στις 21 Αυγούστου και είχε σημειώσει πως “μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου μπορεί να γίνουν αλλαγές και από σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, θα θεωρηθούν οριστικές”.
Η μόνη αλλαγή που ανακοινώθηκε αφορά στο δείκτη FTSE EuroMid, στον οποίο ο Οίκος προσθέτει τις μετοχές των Allwyn, Alpha Bank, Cenergy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Viohalco.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του FTSE Russell, συνολικά 32 Ελληνικοί τίτλοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου, με βάση δεδομένα έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Στην κατηγορία Mid Cap περιλαμβάνονται 10 μετοχές: Allwyn, Alpha Bank, Cenergy Holdings, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Viohalco.
Στην κατηγορία Small Cap εντάσσονται 22 μετοχές: Aegean Airlines, Aktor, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, AVAX, Bally’s Intralot, BOCHGR, CrediaBank, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Euronext Athens, Helleniq Energy, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Jumbo, Lamda Development, Motor Oil, Optima Bank, ΟΛΠ, Quest Holdings, Σαράντης και Titan.
Με βάση τις τιμές κλεισίματος της 21ης Αυγούστου 2026, ο FTSE Russell υπολογίζει ότι το βάρος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο: 0,082% στον FTSE Global All Cap, 0,091% στον FTSE Developed All Cap, 0,065% στον FTSE All-World, 0,072% στον FTSE Developed Index.
Με μικτά πρόσημα, ήπιες μεταβολές και έκδηλη νευρικότητα οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Με το Brent να δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $97/βαρέλι, όλα τα βλέμματα των Αγορών είναι στραμμένα στην Σιγκαπούρη, όπου από αύριο και μέχρι και τις 10 τρέχοντος μήνα, θα διεξαχθεί το “Asia Pacific Petroleum Conference” της S&P Global Energy, με την συμμετοχή περισσότερων από 1500 Ηγετών της Παγκόσμιας Ενεργειακής Αγοράς.
Στο 4,37% παραμένει, λόγω αργίας, η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου στην Αγορά ομολόγων, στο 4,78% του 10ετους, (η απόδοση του 30ετους στο 5,24%, ξεπερνά κατά πολύ την μέση μερισματική απόδοση του S&P 500). Στο 4,029% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 2723,94 μονάδες (+0,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2707,64 (+0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2702,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.
Ο τζίρος στα 242,8 εκατ., από τα οποία τα 31,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (NOVAL, AKTR, BYLOT, BOCHGR, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΚΡΙ, ΜΟΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΟΕΛ ΕΛΠΕ, ΕΚΤΕΡ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ), με τους ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ να απασχολούν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 242,8 εκατ., τα 222,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, δεν πάτησε σε θετικό έδαφος η OPTIMA (-1,34%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+0,87%), ΕΤΕ (-0,14%), ΕΥΡΩΒ (+1,4%), ΠΕΙΡ (+0,94%), CREDIA (-1,62%) και BOCHGR (-0,10%).
Μεταξύ 3207,12 (-0,13%) και 3256,72 μονάδων (+1,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 3238,38 (+0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3227,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3076 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3300 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3007, 2654 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2638 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Αξίζει υπενθύμισης ότι στο Συνέδριο της Bank of America, στο Λονδίνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, θα παραστούν οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών.
Πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αξιοσημείωτες ημερήσιες μεταβολές ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,91%), ΕΛΠΕ (+2,14%), ΛΑΜΔΑ (+1,91%), CENER (+1,11%), AKTR (-1,15%), MTLN (-1,24%), TITC (-1,83%), ΒΙΟ (-1,84%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,62%), ΔΑΑ (-1,05%), ΜΠΕΛΑ (-1,26%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,62%), “θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2026 την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., ενώ έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης αναλυτών για την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΑΑ, “ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 4 εκατ. επιβατών σε μηνιαία βάση, ο Αύγουστος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στο Αεροδρόμιο της Αθήνας. Η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 4,03 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 3,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εγχώρια και η διεθνής επιβατική κίνηση κινήθηκαν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2025 κατά 2,4% και 4,3%, αντίστοιχα. Συνολικά, από την αρχή του 2026, η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου ανήλθε σε 23,71 εκατ., υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2025 κατά 4,4%. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουάριος - Αύγουστος του 2026 ανήλθε σε 198571, καταγράφοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2025. Οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 4,8% και 3,2%, αντίστοιχα”.
Παράξενα πράγματα συνέβησαν σήμερα στην μετοχή του ΔΑΑ (-1,05%), καθώς στις 11.23.39 μία “ανοιχτή” εντολή πώλησης 9012 τεμ., αποδείχθηκε αρκετή για πιέσει τον τίτλο μέχρι τα 10,01 ευρώ (-4,03%) και μάλιστα ενεργοποιήθηκε και Α.Μ.Ε.Μ. Σε κάθε περίπτωση και για την αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, ο τίτλος πρέπει να αφήσει πίσω του την ζώνη 10,41 – 10,57 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στο σημερινό χαμηλό των 10,01 ευρώ.
Σε νέα υψηλά 27 ετών, η μετοχή των ΕΛΠΕ (+2,14%, μετά τις αναφορές για σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα των Διυλιστηρίων κατά 10-15% και να ικανοποιηθεί η ζήτηση για καύσιμα, μέσα από ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο για επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ και στα τρία συνολικά Διυλιστήρια, που έκανε στη ΔΕΘ ο CEO, Ανδρέας Σιάμισιης).
Προς νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε η ΜΟΗ, αναρριχόμενη μέχρι τα 65,4 ευρώ (+3,56%), όμως κάπου εκεί οι πωλητές ανέλαβαν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, ο τίτλος υποχώρησε μέχρι τα 62,9 ευρώ (-0,40%) και έκλεισε αμετάβλητος.
Σε νέα υψηλά 219 μηνών η ΔΕΗ (+0,50%).
Τι λένε οι αναλυτές
“Την Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφασίζει για τα παρεμβατικά της επιτόκια και την Παρασκευή ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο ΔΤΚ του Αυγούστου. Μεταξύ 9 - 11 Σεπτεμβρίου διενεργείται η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Star Bulk στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Κρίσιμο είναι να διατηρηθούν οι 2700 μονάδες για τον ΓΔ και οι 3200 για τον ΔΤΡ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Επιφυλακτική η εικόνα για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τη σχεδόν βέβαιη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και την πιθανότητα μίας ακόμη αύξησης έως το τέλος του έτους, παράλληλα με την ανανεωμένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και την πολιτική αβεβαιότητα που ακολουθεί την ιστορική νίκη του ακροδεξιού κόμματος AfD στις περιφερειακές εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ”, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.
“Η απόφαση της DBRS να αναβαθμίσει την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ‘Θετική’, από ‘Σταθερή’ θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη, ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται κάποιες ρευστοποιήσεις κερδών, μετά από συνεχόμενες θετικές ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης θα σταθεροποιηθεί γύρω από το επίπεδο των 2700 μονάδων, με επιλεκτικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες και τις μετοχές που συνδέονται με τον Δείκτη, ενώ η αύξηση των τιμών του Πετρελαίου, οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, παραμένουν οι βασικές ανησυχίες”, τονίζει η Beta Sec.
“Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 17ετιας, αφήνοντας οριστικά πίσω του το επίπεδο των 2700 μονάδων και ανοίγοντας τον δρόμο προς τον ετήσιο στόχο που έχουμε θέσει, στη ζώνη των 2850 μονάδων, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ενδιάμεσα μπορεί να έχουμε διάφορες “αναταράξεις” και περισσότερο πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά την 18η του μήνα.
Η τάση πλέον είναι επιθετική σε εβδομαδιαίο επίπεδο, όσο ο Δείκτης κλείνει πάνω από τις 2680 μονάδες.
Τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν πιθανές εκροές πιέζονται και σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον για “contrarian” αγορές στις 18 του μήνα. Αντίθετα, τίτλοι που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη κίνηση, πιθανότατα θα χρειάζονται μειώσεις “contrarian” στο auction της ίδιας ημέρας.
Ο Τραπεζικός κλάδος είναι “παντός καιρού” και θα πρέπει να προσεχθεί μετά τις 18, μιας και μέχρι τότε μπορεί να συνεχίσει να έχει καλή συμπεριφορά, μαζί με τη ΜΟΗ και τις υπόλοιπες μετοχές που έχουν flows.
Αν πρέπει να σχολιάσουμε συνολικά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η πρώτη εικόνα είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, το οποίο όμως δεν έχει την ίδια βαρύτητα για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.
Από την πλευρά των Επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων, δύσκολα μπορεί κανείς να πει ότι είδαμε κάποια μεγάλη ανατροπή.
Η αγορά περίμενε μια πιο καθαρή και ουσιαστική φορολογική παρέμβαση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των Επιχειρήσεων από το 22%, στο 20%. Αυτό τελικά δεν ήρθε με τον τρόπο και την αμεσότητα που ανέμενε η Επιχειρηματική Κοινότητα.
Συνολικά θα λέγαμε ότι η φετινή ΔΕΘ, δεν ήταν μια ΔΕΘ μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών. Ήταν περισσότερο μια ΔΕΘ διανομής του δημοσιονομικού χώρου. Και τελικά, αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κενό των φετινών εξαγγελιών: πολλά μέτρα για να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα σήμερα, αλλά λιγότερα μέτρα που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολύ μεγαλύτερο εισόδημα αύριο”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).