Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάθεκτη τριπλέτα ΕΤΕ - Alpha - Eurobank

Ημέρα των τραπεζών η σημερινή συνεδρίαση, με την Εθνική να καταγράφει άνοδο άνω του 8% συνεπικουρούμενη από Eurobank και Alpha. Λογικό το ξεθάρρεμα ενός ικανού αριθμού ενεργών παικτών που παίζουν στην περιφέρεια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με οδηγό την Εθνική, κυρίως ξένοι, αλλά και εγχώρια τραπεζικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια, οδηγούν υψηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές.

Η ανακοίνωση της είδησης πως τα οικονομικά αποτελέσματα της JP Morgan δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά περίμεναν ενισχύει τους ταύρους στα ξένα χρηματιστήρια.

Θα πρέπει να προσεχθεί, ωστόσο, πως πρόκειται για απλή ανακοίνωση, που δεν συνοδεύεται από αναλυτικά στοιχεία οικονομικής κατάστασης, όπου για παράδειγμα στην καθαρή θέση του διεθνούς οίκου θα μπορούσαν να φανούν τυχόν υποχρεώσεις για νέα απομείωση.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θεωρούμε τυχαία ούτε συμπτωματική τη συστοιχία της ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων από σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις (για παράδειγμα της Wells Fargo & Company), αλλά κυρίως το μήνυμα της Sec για κερδοσκοπικά παιχνίδια με θέσεις πώλησης στην αμερικανική αγορά παραγώγων.

Όπως ξεκαθαρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, προφανώς και πρόκειται για καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση, που θέλει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρις ότου οδηγηθεί σε πιθανή αμφισβήτηση της πτωτικής τάσης.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συνεχιστεί η αντίδραση του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.550 - 3.600 μονάδων.

Μέχρι τότε μένουμε στην εκτίμηση πως ποντάρουμε σε μία αποκλειστικά τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση, παρακολουθώντας την τάση.

Σε σχετική αναφορά της ομάδας του eZMarket σημειώνεται πως «τυχόν αξιόπιστη ανοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού των σχετικών σχηματισμών δεν πρέπει να μας βρει με θέσεις πώλησης, ενώ επιτρέπει τη λήψη βραχυχρόνιων, τουλάχιστον, θέσεων αγοράς».

Στη μετοχή της Εθνικής, οι αγοραστές επίμονοι επιδιώκουν να οδηγήσουν την τιμή υψηλότερα από αυτήν στην οποία είχε πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Για λόγους προφανείς.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε τη μετοχή της Εθνικής ακόμη και να «κλειδώνει», καθώς ως διά μαγείας έχουν αποσυρθεί οι εντολές πώλησης και κλείνονται εσπευσμένα οι short θέσεις στα παράγωγα.

Ανάλογη υπερέκταση σημειώνεται για τη μετοχή της Κύπρου στα 8,40 ευρώ, για την ΜΡΒ στα 4,22 ευρώ, για τη Eurobank στα 14,46 ευρώ, για την Alpha Bank στα 18,14 ευρώ, ενώ ακολουθούν μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε λογικό το ξεθάρρεμα ενός ικανού αριθμού ενεργών παικτών και επενδυτικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Τουλάχιστον προσώρας, το… ποντάρισμα αφορά στη σημερινή συνεδρίαση (ως συνέχεια της χθεσινής από τα μέσα και μετά της ημέρας) και της αυριανής.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν τη σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, χαμηλότερα και των 135 δολαρίων, στο ότι αύριο κλείνουν θέσεις στα παράγωγα εμπορευμάτων και αρκετοί «αγοραστές» που πόνταραν σε υψηλότερες τιμές για τον «μαύρο χρυσό» έχουν αρχίσει να κλείνουν (από χθες) τις θέσεις τους.

Μένει να φανεί κατά πόσο πρόκειται για μία τεχνητή, λόγω παραγώγων, διόρθωση της τιμής του πετρελαίου, κάτι που θα το γνωρίζουμε αύριο, αργά το μεσημέρι.

Περίπου την ώρα που οι αγορές θα λαμβάνουν μια… πρόγευση για τα αποτελέσματα της Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v