ΧΑ:Ελπίδες αντίδρασης με την πτώση να "καραδοκεί"

"Ασανσέρ" οι αγορές, που κάθε φορά προσεγγίζουν χαμηλότερα επίπεδα. Η βιαιότητα της νέας διόρθωσης θα φέρει τις αγορές ή σε φάση…πρόσκρουσης ή σε αντανακλαστική κίνηση ανοδικής αντίδρασης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε νέα κατάρρευση οδηγούνται οι αγορές. Σε κίνηση…γιο-γιο πλέον βασικοί δείκτες σε Wall, Ευρώπη, Ασία και οπουδήποτε αλλού κυκλοφορεί χρήμα και υπάρχει πραγματική οικονομία.

Το στοιχείο που έχει εισέλθει πλέον εμφανώς στις αγορές είναι η βιαιότητα και η ταχύτητα των διακυμάνσεων ακραίες στο σύνολό τους, φέρνοντας από φάση σε φάση χαμηλότερα χρηματιστήρια και αποτιμήσεις.

Όσο κι αν φανεί περίεργο η χθεσινή…κατάρρευση του Dow Jones ενδέχεται να λειτουργεί εκτονωτικά για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Από την άποψη πως η αγορά εκβιάζεται να πιεσθεί και πάλι προς το τελευταίο χαμηλό. Σε αυτήν την περίπτωση ή ακολουθεί ακόμη μία βίαιη αντίδραση των Dow Jones και S&P 500 για να υποχωρήσουν στη συνέχει ακόμη χαμηλότερα ή «φεύγουν» χωρίς στηρίξεις προς τιμές του 2001-2000.

Στο χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες-μετοχές δεν βρήκαν χθες τα «πατήματα» που περιμέναμε. Αυτό γιατί πέραν των άλλων η ανακοίνωση των μέτρων που δημοσιοποίησε χθες το οικονομικό επιτελείο επίσπευσαν την έξοδο αρκετών ξένων υφιστάμενων μετόχων κυρίως τραπεζικών εταιρειών.

Η βιαιότητα της χθεσινής…κατακρήμνισης του ΓΔ φέρνει τον Γενικό Δείκτη στις 2381 μονάδες, με το…παιχνίδι να γίνεται ακόμη πιο άγριο, ακραίο και ταχύτατο. Ό,τι ισχύει για τους βασικούς δείκτες της Wall, λίγο ως πολύ ισχύει και για τη δική μας αγορά.

Τα ενδεχόμενα που πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα είναι δύο. Ο ΓΔ υποχωρεί άμεσα προς τις 2.260 μονάδες (χαμηλό της 10/10) και ολοκληρώνεται ο Σχηματισμός «W» και αντιδρά στη συνέχεια ακολουθώντας τις ξένες αγορές. Στο δεύτερο ο ΓΔ υποχωρεί χαμηλότερα της κατώτατης τιμής έτους, «διαλύονται» μακροπρόθεσμες, πλέον, στηρίξεις και φεύγουμε για νέα χαμηλά.

Ο τεχνικός σχηματισμός εμφανέστατος με χαμηλή τιμή τις 2.260 μονάδες και ένα ανοικτό εύρος περαιτέρω υποχώρησης άλλων 40 – 60 μονάδων. Θα πρέπει να προστεθεί πως κάθε ανοδική αντίδραση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ακόμη ένα βήμα που φέρνει βασικούς δείκτες, μετοχές της αγοράς μας σε διαδικασία προσέγγισης με τα χαμηλά.

Σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία οι αγορές μπορεί να «φύγουν» άμεσα χαμηλά, χαμηλότερα. Εάν, όμως, δεχθούμε πως ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον το Σύστημα λειτουργεί με τεχνικότητα τότε θα περιμένουμε να δούμε το ενδεχόμενο αντίδρασης του ΓΔ, άμεση προσέγγιση των 2.260 μονάδων (ανοικτό όριο μέχρι τις 2.200 μονάδες) και πιθανής αναστροφής της τάσης στις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις.

Να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι από Δευτέρα ξεκινά ο χορός της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Πειραιώς να δίνει πρώτη τον ρυθμό. Εν μέσω γενικευμένης επιφυλακτικότητας για τον κλάδο, πακέτων στήριξης από την κεντρική ηγεσία και τους ξένους να παραμένουν σταθερά πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v