Οι τράπεζες ”υποκινούν” τη νέα άνοδο

Σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,5% κατέγραψε για μία ακόμη ημέρα η Σοφοκλέους, κλείνοντας πάνω από τις 2.480 μονάδες. Ολα δείχνουν ότι η αγορά εισέρχεται στο δεύτερο κύμα ανόδου, καθώς ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλό 24 μηνών, η Εμπορική 18 μηνών, η Εθνική 21 μηνών και η Alpha Bank υψηλό 30 μηνών.

”Τραπεζοκινούμενη” άνοδος και ενδέκατη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες δώδεκα για τον Γενικό Δείκτη, που συνεχίζει να αναρριχάται υποκινούμενος από τον τραπεζικό κλάδο (+2,73%).

Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλό 24 μηνών, υψηλό 18 μηνών για την Εμπορική, 21 μηνών για την Εθνική και 30 μηνών για την Alpha Bank!

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ψυχολογία των εμπλεκομένων παραμένει θετική, η πιθανότητα η Σοφοκλέους να υπεραποδώσει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές είναι αυξημένη, η αγορά συνεχίζει να ξαφνιάζει θετικά, έστω κι αν οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές παραμένουν αποστασιοποιημένοι και επιφυλακτικοί, ενώ οι μέχρι τώρα πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών δείχνουν να απορροφώνται με σχετική ευκολία.

Τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι σταδιακά η αγορά εισέρχεται στο β΄ κύμα ανόδου, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ σαν σημείο σημαντική τεχνικής αντίστασης εντοπίζουν τις 2.550 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με αρνητικό πρόσημο ΚΑΕ, Τιτάν, Ελ. Τεχνοδομική (εντυπωσιακή η παρατεταμένη αδυναμία του κατασκευαστικού κλάδου να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση της αγοράς) και Cosmote (εν μέσω φημών που θέλουν η Telenor να προχωρά σε placement του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία).

Αντίθετα, σημαντικά έως εντυπωσιακά τα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική, και Εθνική, σε νέο ιστορικό υψηλό κλεισίματος ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και λίγο πριν το τέλος βρέθηκαν Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και σχετικά γρήγορα οι ρευστοποιήσεις διέβρωσαν τα κέρδη στέλνοντάς τον στο χαμηλό των 2445,53 μονάδων, όμως μετά τις 12:55 μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση με θετικό πρόσημο που τον έφερε να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2482,35 μονάδες με κέρδη 1,48%.

Ασφαλώς και ικανοποιεί η τελική εικόνα με 186 ανοδικές μετοχές (αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ενδοσυνεδριακά ήταν 62) έναντι 125 πτωτικών, σε 23 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 256,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, μάλλον ”εντοπίστηκε” έγκαιρα η Mevaco, σε υψηλό 15 μηνών η Ιntralot, ”ανοιχτές” εντολές αγορών προς το τέλος ώθησαν ψηλότερα την Autohellas, ανέβασε όγκους και κέρδη η Σέλμαν, ενδείξεις για συνεχόμενες τοποθετήσεις θεσμικών ”δυνάμεων” σε Chipita και Λύκο, σημαντικό μάζεμα στον Σαράντη τον έστειλε σε υψηλό 31 μηνών, ενώ αντίθετα στο χαμηλό ημέρας και λίγο πριν το τέλος βρέθηκε η Alfa-Alfa Συμμετοχών και με αρνητικό πρόσημο όλοι οι τίτλοι του ομίλου Κλωνατέξ.

Σημειώνεται ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφηκε κινητικότητα και σημαντικά κέρδη σε μετοχές θυγατρικών εταιριών τραπεζικών ομίλων, όπως Εθνική Ασφαλιστική, Φοίνικας, Αστέρας, ΕΒΖ και Αστικά Ακίνητα.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 256,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 340.000 τεμαχίων της ΕΧΑΕ στα 7,26 ευρώ και τρία πακέτα των 180.000, 100.000 και 150.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 12,94 ευρώ, 12,91 και 12,90 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 1.100 τεμαχίων της Panafon στα 6,20 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Eurobank στα 16,56 ευρώ και ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Unisystems στα 2,49 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v