Στην «πρέσα» οι τράπεζες σε ΧΑ και Ευρώπη

Πανευρωπαϊκή ταλαιπωρία για τράπεζες κρατά χαμηλότερα Alpha Bank, Eurobank και βασικούς δείκτες στο ΧΑ. Κρατά σχετικά η Εθνική, προσφέρουν στηρίξεις στον 20άρη ΕΛΠΕ, MIG. Στο 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τραπεζική…κρυάδα στις ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX να χάνει χωρίς αντιστάσεις την αρχική αντίδραση, καταγράφοντας πτώση 1,2%, και τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι από Φραγκφούρτη μέχρι Αθήνα, την ώρα που τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 «δείχνουν» άνοιγμα της Wall έως και 1,5% χαμηλότερα.

Ούτως ή άλλως το… κλήμα στο ΧΑ είχε στραβώσει από νωρίς, αφού Alpha Bank και Eurobank βρέθηκαν στη μέγγενη ρευστοποιήσεων σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Η πρώτη συνεχίζοντας το απίστευτο πτωτικό σερί με νέες πιέσεις μέχρι 4,2% χαμηλότερα και ελάχιστες τιμές προς τα 3,54 ευρώ. Η δεύτερη με πιέσεις προς τα 3,5-3,6 ευρώ αλλά με σαφώς λιγότερες συναλλαγές και πίεση από ότι η Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.460-1.465 μονάδες με τζίρο 31 εκατ. ευρώ και στοχευμένες πράξεις σε ΟΠΑΠ, MIG, Κύπρου, Εθνική και λιγότερο σε ΤΤ, Intralot, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς και βεβαίως σε Βωβό όπου η προσφορά συνεχίζεται.

Στη μετοχή του ΟΤΕ μέσος όρος πράξεων γίνεται κοντά στα 10,46 ευρώ, κερδισμένη στο…ταμπλό η μετοχή του Marfin Investment Group στα 2,41 ευρώ, απορροφάται η όποια προσφορά στον ΟΠΑΠ κοντά στα 18,54 ευρώ ενώ ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται μέχρι και 4,1% χαμηλότερα στη μετοχή της Intralot.

Για την τελευταία σχετική αναφορά υπάρχει στον Χαμαιλέοντα, όπου επιχειρείται μία κατ΄ αρχήν προσέγγιση των όσων γίνονται παρασκηνιακά και περισσότερο των όσων φημολογούνται δεξιά και αριστερά.

Καλύτερες τιμές για Κύπρου στα 1,62 ευρώ και Marfin Popular στα 1,2 ευρώ που θα πρέπει να κρατήσει την στήριξη των 1,1-1,15 ευρώ ενώ και στο ΤΤ συνεχίζονται οι τοποθετήσεις κοντά σε ιστορικά ελάχιστες τιμές.

Ειδικά για το ΤΤ θα πρέπει να αναφερθεί η λήψη θέσεων από ισχυρό ιδιωτικό επενδυτικό πόλο, καθώς στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση πως αργά ή γρηγορότερα με τον ένα ή άλλο τρόπο το Ταμιευτήριο θα είναι ένας από τους βασικούς καταλύτες εξελίξεων στον κλάδο.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον έχει και η συνεκτίμηση των θέσεων που έχουν χτίσει στη μετοχή Εθνική και Eurobank σε πολύ υψηλότερες τιμές (κατά μέσο όρο στα περίπου 13 και 11 ευρώ αντίστοιχα) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε εύθετο χρόνο.

Η μετοχή του Βωβού με συναλλαγές, που ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες ευρώ υποχωρεί κατά 13,5% στα 2,45 ευρώ καθώς η εισηγμένη αποτελεί ένα από τα πιο…ριψοκίνδυνα πονταρίσματα αυτής της περιόδου με σημαντικό εύρος διακύμανσης και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 1 προς 2 θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον ικανοποιητική, δεδομένης της συνολικότερης εικόνας που παρουσιάζουν τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Από το… ταμπλό ξεχωρίζει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (με σχετικά καλή στάθμιση στους δείκτες προσφέρει συχνά-πυκνά στηρίξεις τελευταία, ενώ τρέχουν και οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΠΑ), η προσπάθεια που γίνεται σε Μηχανική (1,13 ευρώ) και την Βαλκάν, οι αγοραστές χαμηλότερα του ενός ευρώ στη μετοχή της Sprider και οι αυξημένες συναλλαγές (των προσυμφωνημένων πράξεων) συμπεριλαμβανόμενων στη μετοχή του Λυμπέρη πέριξ των 0,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v