ΧΑ: "Μικτό" κλίμα με προσδοκίες και επιφυλάξεις

Προσδοκίες και επιφυλάξεις για ακόμη έναν... Μαραθώνιο. Με την ΕΤΕ χαμηλότερα των 9 ευρώ, την Alpha με 18 στις 19 αρνητικές συνεδριάσεις και τον ΟΠΑΠ σε σημείο αιχμής η αγορά ιχνηλατεί τα ξένα χρηματιστήρια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ράλυ της… αρκούδας προσβλέπουν οι αναλυτές, αν και μέχρι τώρα μόνο το… ξύλο της αρκούδας βλέπουμε. Σε σχετικό θέμα επιχειρείται μία λογική-η λογικοφανής αν προτιμάτε προσέγγιση του ενδεχόμενου αντίδρασης- κάτι στο οποίο ποντάρουν εδώ και καιρό άλλωστε συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες και παράγοντες. Το περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται διεθνώς, έχει λίγο από όλα.

Και σημάδια σταθεροποίησης για Dow Jones- SP500 και προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και εξαγορές από την BNP Paribas σε Βέλγιο- Λουξεμβούργο. Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αντίδραση μέχρι και 1% υψηλότερα για τον δείκτη, που θα πρέπει άμεσα να πείσει πως μπορεί να κινηθεί προς τις 4.100 μονάδες. Ικανή συνθήκη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανάλογη κίνηση του DJIA άμεσα προς τις 7.200 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών υπολογίζεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κινηθεί στον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων, με διορατικούς ιδιώτες επενδυτές να έχουν λάβει θέσεις από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Για… business plans της Σαρακοστής κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος, σε σχετικό θέμα του, ενώ ο Νίκος Γ. Δρόσος… εκθέτει την ελληνική απάντηση στην παγκόσμια κρίση.

Θα δείξει γιατί, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι παίκτες, πολλά θα εξαρτηθούν μέσα στο Μάρτιο αφενός λόγω της λήξης των Παράγωγων Συμβολαίων αφετέρου λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στο μέτωπο της General Motors. GM για τους αμερικάνους σημαίνει OPEL και περί τις 45.000 θέσεις εργασίας για τους ευρωπαίους και «στοίχημα αιχμής» για τους γερμανούς και τη «σιδηρά Αγκελα». Εάν βρεθεί λύση-έστω προσωρινή- για την GM ή τρόπος αποσύνδεσης της OPEL, τότε η Φραγκφούρτη μπορεί να ελπίζει.

Στα καθ’ ημάς, θα υποστηρίξουμε για πολλοστή φορά, πως η κίνηση MIG με την Ολυμπιακή- είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους- έχει σε αυτή τη φάση της αγοράς σημασία μεγαλύτερη και από το εάν θα γίνουν σε αυτό το…φεγγάρι της αγοράς κινήσεις μεταξύ τραπεζιτών.

Νομοτελειακά το…ταμπλώ δείχνει πως οι τραπεζικοί όμιλοι θα βρουν τις τιμές (αποτιμήσεις) που πρέπει, πως επενδυτικά κεφάλαια αργά ή γρηγορότερα θα ποντάρουν στις αναπόφευκτες εξελίξεις που θα πρέπει να γίνουν στον κλάδο, ενώ η παρουσία ισχυρότατων επιχειρηματικών παραγόντων και προσώπων αιχμής στη χώρα μας αυτές τις ημέρες ενδέχεται να έχει τη σημασία της.

Η παρουσία αυτών των κορυφαίων οικονομικών παραγόντων είναι αυτή, που «φούντωσε» για ακόμη ένα ΣΚ την εικοτολογία για συζητήσεις όλων με όλους στις τράπεζες και αναγκαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων σχημάτων.

Μέχρι τώρα το... ταμπλώ δείχνει την Εθνική στα 8,96 ευρώ (με χαμηλό 8,84 ευρώ στις 6/3), ένα αρνητικό σερί 18 (!) στις 19 συνεδριάσεις για την Alpha Bank (με μία θετική συνεδρίαση και αυτή με 0,4% στις 19/2) που διορθώνει μονόπατα από τα 5,9 μέχρι τα 3,54 ευρώ και φέρνει την αποτίμηση της στα 1,5 δις. ευρώ. Ο FTSE20 στις 719 μονάδες μάλλον κρατά το 700άρι και υπό προϋποθέσεις «βλέπει» προς τις 800-820 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η αντίδραση του ΟΠΑΠ (18,58 ευρώ) να έχει συνέχεια ειδάλλως θα επιβαρυνθεί η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής ανοίγοντας σε αυτό το ενδεχόμενο την κατηφόρα προς τις στηρίξεις του Οκτωβρίου στην περιοχή των 16-16,5 ευρώ. Μία ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να μεταθέσει για αργότερα το αρνητικό σενάριο για τη μετοχή του Οργανισμού, που λόγω της αυξημένης στάθμισης επιβαρύνει ανάλογα και τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE20.

Ποντάροντας στο σενάριο της αντίδρασης, ίσως από λίγο χαμηλότερες τιμές (δες σχετικά και αναφορά του zelis677 στον Εκηβόλο της 5/3) θα περιμέναμε να δούμε την αντίδραση ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων, που εδώ και δύο εβδομάδες (σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο) λαβαίνουν θέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές λίγο ως πολύ γνωστές, που καθώς δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους για αυτή τη φάση της αγοράς. Και βλέπουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v