Σημάδια αισιοδοξίας και αντίδρασης στο ΧΑ

Η πιο επίμονη και για αρκετούς επώδυνη τελική φάση αυτής της διόρθωσης βρίσκει το ΧΑ να δοκιμάζεται στο εύρος 1480-1520 μονάδων. Κλειδί η τάση της Wall. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το μάζεμα που επιχειρήθηκε σε τραπεζικές μετοχές και δεικτοβαρή χαρτιά προς το τέλος της συνεδρίασης άφησε μετά από καιρό κάποια αμυδρά χαμόγελα.

Τουλάχιστον στα χείλη όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια που εν μέρει απέδωσε καρπούς και μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια.

Από τεχνικής πλευράς οι αγορές, κυρίως η Wall αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού, βιώνουν την τελευταία καθοδική κίνηση ενός μεγάλου πτωτικού κύκλου που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007.

Το σκέλος αυτό, που σηματοδοτήθηκε μετά την καταγραφή των υψηλών τιμών στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου εμφανίζεται εξαιρετικά βίαιο, τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει 40 και πλέον πτωτικές συνεδριάσεις, πλήθος που μας οδηγεί στην εκτίμηση πως οι θέσεις πώλησης για όσους παίζουν παράγωγα θα πρέπει να αντικαθίσταται από συμβόλαια αγοράς επί δεικτών και μετοχών.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες η Wall δίνει εκείνα τα σημάδια, όπως η …κατάρρευση της Citi και η διαγραφόμενη πτώχευση τηςGeneral Motors που περίμεναν διορατικοί αναλυτές.

Είναι λογικό, καθώς οι αγορές βρίσκονται βαθιά μέσα στην περιοχή του χαμηλότερου σημείου του πυθμένα να δημιουργούνται συνθήκες πανικού, αρνητικά συναισθήματα, φοβίες, και επιφυλάξεις.

Είναι εμφανές όμως πως από την …μυθώδη πίτα των 170 τρισ. δολ. που επενδύονται διεθνώς στα παράγωγα ένα μέρος να λαμβάνει θέσεις αγοράς (long) ποντάροντας έτσι ανοδικά προς τη λήξη της πρώτης σειράς παράγωγων την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου.

Περιττεύει να αναφερθούμε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θέσεων κοντά στα 85 τρισ. δολ. αφορούν σε αξία προϊόντων και μόχλευσης που έχει διεθνώς η JP Morgan.

Ποια είναι τώρα η JP Morgan…; του μαγαζιού που ίδρυσε το 1837 o JP Morgan και μέσα από μια αμφιλεγόμενη πορεία έφτασε να ελέγχει πλέον στις μέρες μας το Αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Είναι ο όμιλος, των οικογενειών Morgan και Ροκφέλερ που την προηγούμενη χρονιά, περίοδο κατάρρευσης των αγορών, αξιών, φέρεται να έβγαλε υπεραξίες 5 δισ. δολ., προφανώς σορτάροντας το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνουμε πως πριν την κρίση η JP Morgan υπολοίπoνταν των Citi και Bank of America, με τις δύο τελευταίες να έχουν καταρρεύσει. Μάλιστα η Citigroup φθάνει να αποτιμάται όσο περίπου η Εθνική μας και αυτό σίγουρα λέει πολλά.

Γινόμαστε κουραστική στην αναφορά μας στην Morgan αλλά η θέση που λαβαίνει αυτός ο παντοδύναμος παίκτης προφανώς έχουν τη σημασία του. Όπως επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος από το ποντάρισμα κεφαλαίων του γίνεται από την αρχή του έτους σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Κίνα.

Μια πρόχειρη ματιά στην πορεία του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, και όχι του Χονγκ Κονγκ ενισχύει την εκτίμηση μας ότι ο παντοδύναμος παίκτης έχει μαζέψει πρωτοφανή ρευστότητα και περιμένει.

Αυτό το ποντάρισμα που γίνεται διεθνώς, ακολουθούν και ορισμένοι διορατικοί αναλυτές, παίκτες που επίσης περιμένουν.

Όσον αφορά το ΧΑ είναι κυρίως εκείνες οι δυνάμεις που εδώ και 2-4 εβδομάδες τοποθετούνται μεθοδικά, σταθερά σε συγκεκριμένες μετοχές, στις οποίες έχουμε αναφερθεί πλειστάκις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι από αυτούς τους παίχτες βγήκαν και πόνταραν χτες στο γύρισμα της Alpha Bank από τα 3,54 ευρώ, στην αντίδραση της Πειραιώς προς τα 3,58 ευρώ ενώ παραμένουν “πιστοί” στη Φουρλής, Ιντραλότ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (άσχετα αν η επιλογή τους δεν δικαιώνεται μέχρι τώρα) αλλά και σε Ελλάκτωρ, δευτερευόντως Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΤΤ και ακόμη δύο-τέσσερις μετοχές.

-------------------------------------------------------

Τεχνικά, η αγορά κινήθηκε σε έντονα πτωτικό τέμπο επεκτείνοντας την κίνηση ως τα χαμηλά
των 1.459,46 μονάδων επίπεδο τιμών που ο Γενικός Δείκτης είχε να δει 11 χρόνια και δύο
ημέρες από τις 4 Μαρτίου του 1998 αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ταλαντωτές κινούνται πλέον σε καθαρά υποτιμημένες περιοχές με έντονες ωστόσο θετικές αποκλίσεις από τα χαμηλά της 24ης Οκτωβρίου ενώ σε  εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα τα σήματα αγορών διατηρούν έστω και οριακά την ισχύ τους.

Η έως τώρα πορεία της αγοράς στην 15μηνη πτώση από τα υψηλά του Νοεμβρίου  του 2008 αποκαλύπτει μια διαγραμματική συνέπεια στην συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη κάθε φορά που αντιδρά από ένα νέο χαμηλό.

Η αντίδραση συνήθως έχει ένα παράθυρο επιστροφής, μια προσπάθεια διπλού πυθμένα όπου οι αγοραστές προσπαθούν να εξαντλούν την προσφορά που προέρχεται από βραχυπρόθεσμες θέσεις πριν κινηθούν πιο επιθετικά, σενάριο το οποίο κερδίζει έδαφος λόγω της δοκιμασμένης συνέπειας που το διακρίνει στο παρελθόν.

Αν αυτό μεταφραστεί σε χρόνο τότε το σινιάλο της αντίδρασης θα δοθεί από το σβήσιμο των διακυμάνσεων και του συναλλακτικού όγκου.

Αν και κάπως πρόωρο από πλευράς τεχνικών ενδείξεων εκτιμούμε ότι η αγορά έχει δει επίπεδα τιμών που μπορούν να αποτελέσουν τα χαμηλά έτους.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.474,35 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,00%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -17,47%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 4,73%, ο Mid 40 υποχώρησε 3,20%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,41% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, έξι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ οι υπόλοιποι έντεκα υποχώρησαν, με έναν εξ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος του Εμπορίου (-12,68%), των Τραπεζών (-8,38%), των Ταξιδιών & Αναψυχής (7,23%), των Τροφίμων & Ποτών (-5,85%) και της Τεχνολογίας (-5,61%).

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Πρώτων Υλών (3,72%) και των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (3,77%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Elmec Sport (52,86%), Εμπορικός Δεσμός (40,00%), Μαξίμ Περτσινίδης (20,00%), Fourlis Συμμετοχών (14,66%), Iντραλότ (14,37%), ΟΛΠ (11,56%), ΕΛΒΑΛ (11,50%), Envitec (9,76%), Micrοland Computers (9.52%) και Ευρωσυμμετοχές (9,09%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός Μπάμπης (-39,48%), Κατσέλη Υιοί (-21,95%), Βασιλόπουλος ΑΒ (-19,05%), Μινωικές Γραμμές (-17,03%), Εγνατία Τράπεζα (-16,08%), Προοδευτική (-14,29), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-14,29%), Γενική Τράπεζα (-14,02%), Χατζηιωάννου (-13,79%) και Άττι-κατ (-13,79%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v