Υποχώρηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ΧΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας με μείωση του τζίρου και εναλλαγές στους πρωταγωνιστές. Κέρδη για ΕΛΠΕ (5,69%), ΜΙG (5,02%). Πτώση για ΜΟΗ (6,74%). Η ΕΤΕ ξαναπέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μπορεί το +1,36% του Τραπεζικού δείκτη να βοήθησε σημαντικά για το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη στο Χ.Α. και να συνεχίστηκε (έστω και περισσότερο επιλεκτικά) η κινητικότητα στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό έδειξε διαθέσεις σχετικής εκτόνωσης στον ενθουσιασμό των αγοραστών.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα βλέπουν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ οι σημερινές εναλλαγές σε πρόσημο του Δείκτη μάλλον επιβεβαιώνει την επιστροφή της μεταβλητότητας.

Στο γεγονός ότι τα περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης δεν έχουν εξαντληθεί και οι επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυξημένη πειθαρχία και αυτοέλεγχο αναφέρεται η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τονίζει, “δεν θα εμπιστευόμασταν την επέκταση αυτής της διόρθωσης πάνω από τις 1.910 μονάδες κινούμενοι περισσότερο σε μια επενδυτική λογική αύξησης της ρευστότητας και μείωσης θέσεων παρά σε νέες τοποθετήσεις”.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν υψηλό βαθμό έκθεσης στην Αγορά και ενδεχομένως αναζητούν πιο ισορροπημένη αναλογία μετρητών και μετοχών ή μια στρατηγική ασφάλισης της αποτίμησης τους (hedging).

Έστω και αν το ενδιαφέρον συνεχίζει να δείχνει αξιοπρόσεκτο, τα περιθώρια περαιτέρω πίεσης δεν έχουν εξαντληθεί αφού τα κέρδη από τα πρόσφατα χαμηλά έτους παραμένουν σημαντικά και τεχνικά οι περισσότεροι δείκτες παραμένουν σε υπεραγορασμένες ζώνες, επισημαίνει η ΑΧΕ.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι από το β΄ τρίμηνο και μετά, η μεταβλητότητα στις Αγορές θα υποχωρήσει σημαντικά και αναμένεται δυναμικότερο ράλι μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και η αβεβαιότητα παραμένει τόσο γύρω από τις οικονομικές προοπτικές όσο και σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο- κυρίως γύρω από εξέλιξη των διαγραφών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων - η απάντηση των Αρχών είναι τεράστια, και αυτό θα το “αισθανθούν οι Αγορές σύντομα και θα “τρέξουν” σημαντικά, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των χρηματιστηρίων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σημαντική μείωση του τζίρου, η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών, η εμφάνιση επιθετικών πωλητών στον τίτλο της Motor Oil (μετά τις 16.10) και το γεγονός ότι μόλις μετά από μία συνεδρίαση η Εθνική ξαναπέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

Τεχνικά, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δε δίνει νέα υψηλότερη κορυφή (και μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο) θα κερδίζει πόντους το σενάριο ήπιας διολίσθησης προς την περιοχή των 1800 – 1778 μονάδων, όμως από εκεί και χαμηλότερα επιτρέπεται η επιστροφή των τεχνικών ανησυχιών.

Ασφαλώς τις αρνητικές εντυπώσεις απεκόμισε ο τίτλος της Motor Oil (-6,74%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει έως και 12,18%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν Eurobank και ΟΠΑΠ.

Αξιοσημείωτες απώλειες για την ΔΕΗ, αρνητική μεταβολή για τον Μυτιληναίο και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+5,69% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο), Ελλάκτωρα (+4,13%) και MIG (+5,02%).

Με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Εθνική, Intralot, Alpha Bank, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Κύπρου και MPB και θετικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα, Πειραιώς και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, προσέκρουσε τρεις φορές στην περιοχή των 1915 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1915,39), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μάλλον πλαγιοκαθοδική κίνηση, στις 16.25 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1873,38 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1894,56 μονάδες με κέρδη 0,74%, ενώ ο τζίρος μειωμένος έφθασε τα 167 εκατ. από τα οποία τα 6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 144 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 24,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v