Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμειναν στις παραλίες οι αγοραστές

Γενικευμένες πιέσεις σημειώθηκαν στο ΧΑ με τις τράπεζες και τα blue chips αρνητικούς πρωταγωνιστές. Σημαντική πτώση για Εθνική, Eurobank, MPB, Πειραιώς. Mόνο ο ΟΠΑΠ διασώζεται από τον FT 20.

Μία πρώτη ματιά στο ταμπλό και μάλιστα στους Δεικτοβαρείς τίτλους συνηγορεί σε μία τέτοια αντίληψη, καθώς μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ ευτύχησε να “δει” θετικό κλείσιμο.

Ίδια και χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, καθώς δεν υπήρξαν μετοχές που να δείξουν ότι έχουν πίσω τους “δυνατά χέρια” ή “εσωκλείουν” αξιοπρόσεκτά σενάρια, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι δεν σημειώθηκαν φαινόμενα πανικού.

Όλα αυτά βέβαια σε μία συνεδρίαση με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (o χαμηλότερος των τελευταίων τουλάχιστον 18 συνεδριάσεων) και εν μέσω αρνητικού διεθνούς περιβάλοντος.

Πεπεισμένη ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται πλέον σε καθαρά καθοδική φάση - διορθωτική της ανόδου που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 δηλώνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τονίζει ότι ήδη οι κινητοί μέσοι των 30 και 200 ημερών έχουν δώσει σήματα πώλησης με τις διασπάσεις τους να γίνονται με αυξημένες συναλλαγές και με υποψία διανομών στην περιοχή των 2.300 – 2.400 μονάδων.

Τα εν δυνάμει σενάρια για το άμεσο μέλλον αφορούν τρεις περιπτώσεις που σχετίζονται με τα πιθανά όρια στήριξης της Αγοράς. Το πρώτο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 2.060 μονάδες (38,2%), το δεύτερο στις 1.950 (50%) και το τρίτο στις 1.840 (61,8%).

Πέραν αυτού του επιπέδου, τα πράγματα δυσκολεύουν για τους αγοραστές αφού η επιβάρυνση του διαγράμματος θα είναι μη αναστρέψιμη και ο τελικός σχηματισμός θα παραπέμπει σε «W» με τα όρια των κάτω άκρων να ακουμπούν κοντά στις 1.500 μονάδες. Αυτό είναι και το ακραίο σενάριο το οποίο έχει και τις λιγότερες πιθανότητες επίτευξης.

Σε ένα πιο μετριοπαθές σενάριο η αγορά θα βρει ισορροπία μεταξύ 1.840 – 1.950 μονάδων και πάντα σε συνάρτηση με τους συναλλακτικούς όγκους θα δώσει το κατάλληλο σήμα εισόδου όταν εξαντληθεί η προσφορά και οι τζίροι γυρίσουν στα 130 με 150 εκατ. ευρώ.

Στο αισιόδοξο σενάριο, συνεχίζει η ΑΧΕ, αναμένεται πλάγια κίνηση, συσωρευτικοί σχηματισμοί και σβήσιμο των διακυμάνσεων επί αρκετές ημέρες πέριξ των 2.000 μονάδων.

Προσωρινές εκτονώσεις όπως αυτή της Παρασκευής είναι εντός προγράμματος και θεωρούνται πλέον ως ευκαιρίες ρευστοποιήσεων ή ασφάλισης του χαρτοφυλακίου.

Εν τω μεταξύ η Πήγασος αναφέρεται στην παντελή έλλειψη εγχώριων καταλυτών, που θα φέρουν φαινόμενα αδυναμίας και έντονης νευρικότητας. Παράλληλα, τονίζει ότι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο από τις αυξήσεις κεφαλαίου μόνο εξισορροπητικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Αγορά.

Σε ότι αφορά την επενδυτική τακτική και σύμφωνα με την ΑΧΕ, αυτή την περίοδο συνιστώνται κινήσεις σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη οπτική.

Ελαφρώς ανήσυχη για την πορεία του Γενικού Δείκτη δηλώνει η Fortius Finance και επισημαίνει ότι διαγραµµατικά ο Δείκτης βρίσκεται πλέον κάτω και από την ανοδική γραµµή τάσης IT του Μαρτίου αλλά και από τον “Fibo” απλό κινητό µέσο των 233 ηµερών (2.272 µονάδες) δηµιουργώντας έτσι µερική ανησυχία για την περαιτέρω βραχυπρόθεσµη πορεία του.

Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα επιφέρει διαγραµµατική ταλαιπωρία στο Γενικό ?είκτη δηµιουργώντας ένα πλάγιο trend, όπου θα έχει ως άνω όριο τις 2.300 µονάδες και ως κάτω όριο το χαµηλό του Μαΐου, τις 2.094 µονάδες.

Ακύρωση του εν λόγω σχηµατισµού θα επιφέρει µόνο µια επιβεβαιωµένη ανοδική διάσπαση της ζώνης των 2.300 µε 2.313 µονάδων. Καθοδικές διασπάσεις έχουµε και σε αρκετούς γρήγορους τεχνικούς δείκτες ενώ οι µεσοπρόθεσµοι και πιο αργοί δείχνουν προς το παρόν ανεπηρέαστοι, αναφέρει η Fortius.

Επίσης σύμφωνα με την Fortius η καθοδική διάσπαση της στήριξης των 1132 μονάδων, για τον FTSE και αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση, οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 1080 μονάδων.

Απόλυτα συγκρατημένο και το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που δεν θα ήθελε κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα από την ζώνη 2182 – 2144 και στην χειρότερη περίπτωση κλείσιμο χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών που οριοθετείται στις 2081 μονάδες. Καθοδική διαφυγή δημιουργεί σενάρια προσέγγισης των 1950-1940 μονάδων.

Μετά από τρεις μήνες ανόδου, το trade της ανάκαμψης έχει εισέλθει σε φάση συσσώρευσης, διαπιστώνουν οι διεθνείς αναλυτές. Το δολάριο και τα ομόλογα ενισχύονται, ενώ οι μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα εμπορεύματα εμφανίζουν διαθέσεις διόρθωσης.

Αλλά το σημαντικό είναι πως πίσω από αυτή τη διόρθωση βρίσκονται η κόπωση των αγορών, η διάθεση για ρευστοποίηση κερδών και οι μετακινήσεις χαρτοφυλακίων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στον 20αρη, όπως και προαναφέρθηκε, μόνο ο ΟΠΑΠ έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,79%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-9,09%), Αγροτική (-8,43%), MPB (-8,33%), Eurobank (-7,87%), Alpha Bank (-6,14%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Βιοχάλκο, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, του 4% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil και του 3% οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Intralot, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2.135,99 μονάδες και έκλεισε στις 2.143.37 με απώλειες 4,05%, ενώ ο τζίρος σαφώς συρρικνωμένος έφθασε τα 159 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 189 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 25%.

Τέλος και όσον αφορά τους τίτλους του FTSE, με αγοραστές έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Motor Oil, Coca-Cola, MPB, Eurobank και με πωλητές οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MIG.

---Με discount τα ΣΜΕ του FT 20

Η αντίδραση της Παρασκευής δεν είχε συνέχεια με αποτέλεσμα η εβδομάδα να ξεκινήσει με έντονες ρευστοποιήσεις σε όλο ταμπλό. Ο FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.095,96 μονάδες με 4,37% απώλειες και τη σειρά Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount, 40 μονάδες χαμηλότερα από την τιμή του δείκτη με τα μερίσματα να αντιστοιχούν μόνο σε 9,5 μονάδες.

Χαμηλός ο όγκος στα παράγωγα με γύρω στα 8.000 ΣΜΕ στον FTSE/ASE 20 και ακόμα χαμηλότερος στα δικαιώματα του με τη μεταβλητότητα στο 45%. Από τα μετοχικά συμβόλαια το μεγαλύτερο όγκο έκαναν ο ΟΤΕ με 2.500 συμβόλαια και η Κύπρου με 2.200.

Δανεισμός τίτλων έγινε σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, με το μεγαλύτερο όγκο να γίνεται στην Eurobank με 707.100 μετοχές, και στην Πειραιώς με 378.200 μετοχές.

Δανεισμός τίτλων-Ανοιχτές πωλήσεις

Από πλευράς δανεισμού τίτλων ο κυριότερος σε Alpha Bank (82.100 τεμάχια), Εθνική (401.700), Eurobank (398.400 τεμάχια), Πειραιώς (276.500 τεμ.), Ελλάκτωρ (104.000τεμ.).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑ οι σημαντικότερες ανοιχτές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιώς, (100.000 τεμ.) Eurobank (86.000 τεμ.) OTE (47.692 τεμ.) Εθνική (40.549τεμ.) και ΤΤ (20.024 τεμ.) ενώ έγινε και κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στην Εθνική (54.122 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v