Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δίνη ανησυχιών το ΧΑ, χάνει τις 2.180

Διευρύνονται οι απώλειες για ΓΔ και FΤ-20 καθώς οι πωλητές υπερισχύουν εμφανώς των αγοραστών. Απειλούνται τα 18 ευρώ για την Εθνική, πτώση για Εurobank, Πειραιώς, MPB. Kέρδη 2,37% για ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κινδυνεύει να χαθεί η στήριξη των 2.180 για τον ΓΔ και των 1.060-1.080 μονάδων για τον Ftse20. Απειλούνται τα 18 ευρώ για την Εθνική, καθώς υπερισχύουν οι πωλητές σε τράπεζες και μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πτωτικά κινείται και η Ευρώπη.

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη (-2,2) και τον Ftse-20 (-2,4%) καθώς οι πωλητές υπερισχύουν εμφανώς των αγοραστών. Ανάλογο κλίμα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με απώλειες έως 1,8% τη στιγμή που και τα Συμβόλαια των βασικών δεικτών της Wall παραπέμπουν σε αρνητικό άνοιγμα των Dow Jones και S&P 500.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν, πως οι προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι μία καλή αφορμή για να παιχτούν ΄΄πτωτικά΄΄ οι αγορές μετά την βραχυπρόθεσμα ανοδική αντίδραση τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Μέχρι το τέλος του μήνα μένουν έξη (και η σημερινή) συνεδριάσεις για να διαμορφωθεί καλύτερη αποτίμηση για θεσμικά χαρτοφυλάκια και να εγγραφούν υπεραξίες, εν όψει λήξης εξαμήνου.

Η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές αξίας 16 εκατ. ευρώ, υποχωρεί μέχρι 2,7% στα 18,02 ευρώ, ενώ πιέζονται Eurobank στα 7,36 ευρώ, ( με μείον 5,2%), Alpha Bank στα 7,84 ευρώ, Κύπρου στα 4,1 ευρώ, Πειραιώς στα 7,32 ευρώ. Επιβαρημένη και η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 3 με την πλειονότητα μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης να χάνει σημαντικό έδαφος.

Ενδεικτικά ο Μυτιληναίος στα 5,67 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 8 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Φουρλής κ.α. από αυτή την κατηγορία. Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.180 μονάδες ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω δοκιμασίας προς το χαμηλότερο όριο του εύρους στήριξης.

Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν σημειωθεί αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη από την ζώνη των 2.160-2.180 μονάδων και για τον Ftse-20 από τις 1.090-1.100 μονάδων το ενδεχόμενο επαναφοράς της αγοράς σε φορά προς τις 2.280-2.320 μονάδες θα χάσει σημαντικό έδαφος.

Μένει δηλαδή να φανεί στη συνέχεια και στην αυριανή συνεδρίαση εάν η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν αποκλειστικό και μόνο αποτέλεσμα της λήξης των παραγώγων και όχι μία τελευταία ίσως προσπάθεια για επαναπροσέγγιση των τελευταίων υψηλών.

Μέχρι τώρα πάντως ο Ftse 20 απομακρύνεται περισσότερο από την κορυφή των 1.271 μονάδων ΄΄μετρώντας΄΄ απόκλιση 155 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v