ΧΑ: Η αντίδραση περνά από τις τράπεζες

Ο τζόκερ των εκλογών "ανακατεύει την τράπουλα" στο ΧΑ και δίνει πόντους στους πωλητές και τους κατόχους short θέσεων. Κλειδί η στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων ξένων, που σπεύδουν να αποχωρήσουν από τραπεζικές θέσεις τους.

Οι εγχώριες παράμετροι είναι λογικό να βαρύνουν περισσότερο σε αυτή την φάση της αγοράς από τα όσα διαδραματίζονται στις ξένες αγορές.

Από αυτή την άποψη η τελευταία διόρθωση, που για τον Ftse 20 οριοθετείται από τα επίπεδα των 1.360-1.370 μονάδων μπορεί να έχει συνέχεια για άλλο ένα 3-5% χαμηλότερα.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών η τελευταία υποχώρηση…έπρεπε να συμβεί και πέρα από τις πρώτες αντανακλαστικές ρευστοποιήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων ξένων οι πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσαν την θρυαλλίδα αυτής της κίνησης.

Που από τεχνικής πλευράς συμβάδισε για κάποιες συνεδριάσεις με ανάλογη διακύμανση των ξένων χρηματιστηρίων. Πλέον ο 20άρης διαμορφώνεται στις 1.275 μονάδες, τεχνικά αλλά και με βάση την διάθεση των πωλητών, θα μπορούσε να υποχωρήσει προς την ευρύτερη περιοχή των 1.220-1.230 μονάδων χωρίς να μεταβάλλεται στο ελάχιστο η βραχυ - μεσοπρόθεσμη τάση.

Ωστόσο, όπως εύγλωττα αναφέρεται σε σχετικό θέμα ΄΄Εκλογές, τι φοβάται τώρα η αγορά΄΄ (του Χρ. Κίτσιου) η πολιτική ρευστότητα-αβεβαιότητα θα μπορούσε να επιβαρύνει κατά τι περισσότερο το ΧΑ και ειδικότερα επιμέρους κλάδους.

Ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά κυρίως των βραχυπρόθεσμων ξένων που είχαν "κτίσει" αρκετές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές σε υψηλότερές τιμές.

Οι πρώτες… αυθόρμητες πωλήσεις βγήκαν για παράδειγμα από τα 23 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως αρκετοί ξένοι είχαν αρχίσει να μειώνουν θέσεις τους στην Εθνική, από τις 27-28 Αυγούστου δηλαδή στο διήμερο, που η μετοχή δεν μπόρεσε να κλείσει υψηλότερα των 23,9 ευρώ, στο διήμερο που καταγράφηκαν οι δύο τοπικές κορυφές στα 24,20 και 24,17 ευρώ.

Θέλουμε να πούμε, πως οι πωλήσεις στις τράπεζες (ενδεικτική και μόνο η περίπτωση της Εθνικής) αρκετά πριν μπει στο παιχνίδι η "πολιτική παράμετρος" και ο… τζόκερ των πρόωρων εκλογών.

Οι ρευστοποιήσεις, που ακολούθησαν τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις προφανώς και σχετίζονταν με τον... τζόκερ ωστόσο δεν ήταν (και δεν είναι ακόμη) "άδειασμα" με αίτιο τις πρόωρες εκλογές.

Βέβαια η παράμετρος αβεβαιότητα έχει τεθεί στο… τραπέζι αν και σε μία εκτίμηση υπάρχει συνήθως και μία δεύτερη προσέγγιση. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί ορισμένοι (λίγοι είναι αλήθεια, ακόμη) διορατικοί παίκτες αναλαμβάνουν το ρίσκο της έκθεσης τους στο ΧΑ με γνώμονα" σε τι μπορεί να ελπίζει η αγορά μ ε τ ά την 4 η Οκτωβρίου".

Λιγοστές οι πρώτες θέσεις και το πιθανότερο είναι πως θα περιμένουν ακόμη χαμηλότερες τιμές σε τράπεζες και μετοχές εταιρειών που παρακολουθούν, καθώς γνωρίζουν πως το πρώτο κύμα διόρθωσης του Ftse 20 ολοκληρώνεται κοντά στις 1.220-1.230 μονάδες.

Εάν η αγορά υποχωρήσει χαμηλότερα αυτής της ζώνης το συζητάμε. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να υπάρξουν και ανοδικές αφορμές είτε γιατί ο S&P 500 ξανά πιάνει τις 1.000 μονάδες είτε επειδή δεν φαίνεται στον ορίζοντα… μονοκόμματη υποχώρηση των βασικών δεικτών.

Ωστόσο στο διάστημα προς τις 2 Οκτωβρίου το πάνω χέρι θα το έχουν περισσότερο οι "πωλητές" , οι οποίοι έχουν φροντίσει να κτίσουν short θέσεις από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας (δηλαδή πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών) .

Σε αυτή την περίπτωση οι όποιες ανοδικές εκλάμψεις του Ftse 20 θα πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ως αφορμές για τη λήψη "θέσεων πώλησης" από υψηλότερες τιμές παρά για "ποντάρισμα" σε έναν άμεσο ανοδικό κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v