Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 1.509 η κρίσιμη στήριξη για τον 20άρη

Ξεπέρασαν το 1,2% οι απώλειες των τραπεζών με μεγαλύτερη διόρθωση για Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς. Εξισορροπεί εν μέρει ο ΟΠΑΠ τον FT 20, που παραμένει χαμηλότερα, αλλά πιο πάνω όμως από την κρίσιμη στήριξη των 1.509 μονάδων.

Χαμηλότερα τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση, συγκριτικά καλύτερα ένα μέρος των…μικρομεσαίων.

Με απώλειες 1,8-1,9% υποχωρεί ο FTSE 20 προς τις 1.525 μονάδες, με την πίεση να εντείνεται από τη στιγμή που οι απώλειες των τραπεζών διευρύνθηκαν πέραν του 1-1,2%.

Ο κλαδικός δείκτης μάλιστα υποχωρεί κάτω από τις 3.900 μονάδες καθώς Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς χάνουν από 2 έως 3,2%. Μικρότερες απώλειες σημειώνονται για Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin Popular Bank.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν (από τις 13:20 και μετά) τα εκατό εκατομμύρια ευρώ με τζίρους σε Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alapis, ΔΕΗ και Κύπρου. Από αυτή την 6άδα μόνο ο ΟΠΑΠ κρατά τα 17,98 ευρώ, ενώ η Alapis ισορροπεί στα 0,61 ευρώ.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θεωρείται η συνολικότερα αρνητική εικόνα μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από 30 μετοχές εταιρειών με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα πέραν του Οργανισμού και της Alapis μόνον οι τίτλοι της Μηχανικής και της Lavipharm υποχωρούν. Αναλογία μόλις 4 στις 30 , από την κατηγορία αυξημένης εμπορευσιμότητας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μία πτωτική συνεδρίαση.

Και θα λέγαμε, πως αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι κυρίως για την συμπεριφορά και διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών και όχι τόσο των πωλητών. Ούτως ή άλλως οι τελευταίοι ήταν λογικό να ξαναβγούν πωλητές, μετά την διήμερη σημαντική αντίδραση των μετοχών-επιλογών τους, αποκομίζοντας υψηλές υπεραξίες κυρίως από Alpha Bank και Eurobank.

Με τη μετοχή της Εθνικής στα 26,23 ευρώ, το ενδεχόμενο ακόμη μιας επιβεβαίωσης τιμών χαμηλότερα των 26-25,9 ευρώ είναι ανοιχτό. Θα φανεί στη συνέχεια και μετά το πέρας και αυτής της διορθωτικής φάσης εάν Εθνική, τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση μπορούν να κινηθούν εκ νέου προς τις κορυφές των 1.578-1.575 μονάδων.

Προσώρας μένουμε στο ότι η διόρθωση των τραπεζών ξεπερνάει το 1 με 1,2 % (προϋπόθεση, που είχαμε θέσει από την προσυνεδρίαση) με τις απώλειες μάλιστα να διευρύνονται προς τις 3.870 μονάδες (-2,3%).

Από αυτή την άποψη οποιαδήποτε αντίδραση των τραπεζών προς τις 3.880-3.920 μονάδες θα ήταν περισσότερο από καλοδεχούμενη.

Μένουμε ωστόσο στην σχέση ανοδικών προς καθοδικές καθώς από το αρχικό 1 προς 2 έχει επιβαρυνθεί στο 1 προς 3 με 45 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Ξεχωρίζει «κλειδωμένη» στα 1,16 ευρώ η μετοχή του Νεωρίου Συμμετοχών (μετά την οριστικοποίηση της αποχώρησης των γερμανών και της πιθανότατης λύσης μέσω Νεωρίου) του Μαΐλλη (μετά και τις τελευταίες θέσεις της διοίκησης), της Imperio στα 1,01 ευρώ, της Lavipharm στα 1,52 ευρώ, της Χαλκόρ στα 2,03 ευρώ, της InfoQuest στα 1,77 ευρώ.

Με λογική μία αντίδραση, έως τις 1.535-38 μονάδες για τον 20άρη - μετά την έκταση της διόρθωσης και της επιβεβαίωσης των χαμηλών στις 1.524 μονάδες- θα μπορούσε να προέλθει είτε μέσω του «μαζέματος» των απωλειών ορισμένων τραπεζικών μετοχών (με εμφανή την διάθεση να μην…χαθούν τα 14 ευρώ για την Alpha Bank) είτε με μεγαλύτερη ενίσχυση του ΟΠΑΠ με υψηλό ημέρας στα 18,30 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v