Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το… παιχνίδι

Τα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως η Wall, δεν δίνουν σήμα αποχώρησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογου…επηρεασμού του ΧΑ στην προοπτική αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών. Σε φορά αντίδρασης ξανά οι τράπεζες.

Η προσέγγιση του ΧΑ δεν αλλάζει, όσο τα ξένα χρηματιστήρια και κυρίως το αμερικανικό δεν δίνουν πειστικό σήμα αποχώρησης.

Τακτική βέβαια, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, τα… αδειάσματα (όπως αυτό της 16/10), τις συνακόλουθες αντιδράσεις μέχρις ότου οι ισχυροί παίκτες…πατήσουν το κουμπί της εξόδου. Συνεκτιμώντας πάντα, πως πληθώρα βασικών δεικτών είτε διαμορφώνεται σε "σχηματισμούς κορυφής" είτε δείχνουν υπεραγορασμένοι.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση διορατικών παικτών, εδώ και μέρες, πως το ενδεχόμενο ενός τελευταίου (κατά πάσα βεβαιότητα, όπως υποστηρίζουν) ανοδικού κυματισμού είναι πάντα ανοιχτό, πως θα πρόκειται για μία κίνηση αυξημένου κινδύνου αλλά με πιθανή την αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών.

Στο ΧΑ οι βασικοί, δείκτες επανήλθαν χθες στην βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους, καθώς δεν χρειάστηκε καν να επιβεβαιωθούν οι ισχυρότερες στηρίξεις αλλά οι πρώτες γραμμές άμυνας.

Για τον Γενικό άντεξαν οι 2.830 μονάδες (που έδινε και η Εμπορική χρηματιστηριακή) ενώ ο FTSE 20 δεν "απειλήθηκε" με διόρθωση προς τις 1.480-1.490 μονάδες.

Η… αφορμή της σημαντικής διόρθωσης της Παρασκευής οι τράπεζες "έπαιξαν" με τους όρους τους και αυτή τη φορά "τραβώντας" υψηλότερα και τον κλαδικό δείκτη και τον 20άρη.

Για τον δεύτερο δείκτη οι 1.578-1.575 μονάδες, δηλαδή η "διπλή κορυφή" στις 15-16/10 αποτελούν στόχο και αντίσταση, με ενδεχόμενη προσέγγισης της να δημιουργεί δυναμική νέων εισροών βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Στα 28,25-28,23 ευρώ διαμορφώνεται προσώρας η διπλή κορυφή και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που φαίνεται να βρίσκει βάση στα χθεσινά χαμηλά των 26,52 ευρώ και να ξεκινά σήμερα από τα 27,01 ευρώ. Απαραίτητη θεωρείται η συνδρομή κυρίως της Alpha Bank, Eurobank ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη.

Στο ενδεχόμενο, που το ΧΑ ακολουθήσει την φορά της Wall (ανοδικά κινήθηκαν χθες κατά περίπου 0,9% και οι τρεις βασικοί δείκτες) καθώς λίγο πιο νωρίς και ο DAX στη Φραγκφούρτη ξεκινούσε κατά 0,2% υψηλότερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην προοπτική αντίδρασης κατ΄αρχήν των τραπεζών.

Με χθεσινό χαμηλό τις 3.816 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και δύο κλεισίματα υψηλότερα των 4.000 μονάδων (στις 15-16/10) δείχνει να βρίσκει τον δρόμο του για την επόμενη κίνηση. Κάτι, που θα διευκόλυνε την διαδικασία α.μ.κ της Alpha Bank (όλοι οι καλοί ξένοι οίκοι ανάδοχοι και συνανάδοχοι) και έμμεσα σε βάθος χρόνου το Δημόσιο.

Από τη στιγμή, που οι 1.509 μονάδες αποδεικνύονται ανεκτή στήριξη-βραχυπρόθεσμα- για τον FTSE 20 τότε θα πρέπει να περιμένουμε μία ευρύτερη συμμετοχή επενδυτικών δυνάμεων και ενδεχομένως "πληβείων" της αγοράς.

Στην χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν αρκετά δείγματα γραφής, που αποτυπώθηκαν στην διακύμανση μετοχών όπως ΟΛΠ-ΟΛΘ και ΕΒΖ αλλά και Imperio, FG Europe, Μαίλλης, Κλουκίνας-Λάππας, Ελβάλ κ.α. Και στην κίνηση αυτών των δυνάμεων εξακολουθούμε να προσβλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v