Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα σενάρια ανοικτά για τη Σοφοκλέους

Σε ένα εξαιρετικά ρευστό, «πονηρό» μα συνάμα ενδιαφέρον περιβάλλον στο ΧΑ η βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται να ξεκαθαρίζει άμεσα. «Κλειδί» τράπεζες, διεθνής περίγυρος και κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Ξεκαθαρίζει η βραχυπρόθεσμη τάση, με διορατικούς παίκτες να εκτιμούν πως σε αυτές τις 2-3 συνεδριάσεις θα έχουμε ευκρινέστερη εικόνα για το ΧΑ. Με την εβδομάδα να ξεκινά από τις 2.327 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.202, 9 για τον FTSE 20.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, η διεθνής τάση και οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ο τραπεζικός κλάδος μετά από αντίδραση (9,6%) διαμορφώνεται στην περιοχή 2.886 μονάδων σχετικά υψηλότερα της στήριξης και αρκετά κοντά στην αντίσταση των 2.940-2.980 μονάδων.

Το σίγουρο είναι, πως αρκετοί ισχυροί παίκτες με τον τρόπο διαμόρφωσης των βασικών δεικτών προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής έστειλαν ένα μήνυμα, πως θέλουν να ελέγξουν την ανοδική αντίδραση, να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους.

Στις διεθνείς αγορές ο DAX στην παγωμένη Φραγκφούρτη ξεκινά από τις 6.077 μονάδες, ενώ στην Wall o S&P 500 συντηρείται στις 1.144 (ζώνη κλειδί θεωρούνται οι 1.,120 μονάδες) και ο Dow Jones στις 10.618 μονάδες.

Όμως καθοριστικής σημασίας για την τάση θα πρέπει να θεωρούνται οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου, καθώς τόσο από πλευράς ομολόγων-δανεισμού ο Ιανουάριος θεωρείται κρισιμότατος όσο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων σημειώνεται κινητικότητα.

Θα εμμείνουμε στην τελευταία παράμετρο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα (Ημερησία της 11/1) το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων ανοίγει με την πώληση των ΕΛΠΕ να εξετάζεται, την πρόθεση του Δημοσίου να διατηρήσει το 51% σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ενώ εισηγήσεις γίνονται για το καζίνο, τη ΔΕΠΑ και το αεροδρόμιο της Αθήνας. Αυτό, όμως που κατά την εκτίμηση μας έχει σημασία είναι η εξεταζόμενη πρόταση για πώληση του ΟΠΑΠ (ένα θέμα, που είχαμε ανοίξει από το euro2day παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών).

Αλλωστε μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου έως το 51% του μ.κ της ΔΕΗ το απέκλειε σθεναρώς ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ επί ημερών Νέας Δημοκρατίας. Τώρα φαίνεται, πως και η ΔΕΗ μπαίνει στο τραπέζι, και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ (η πρόταση είχε γίνει από τους ξένους στον Γ., Παπακωνσταντίνου στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο και συμμετοχής του σε κλειστό γεύμα τραπεζιτών, για να μην ξεχνιόμαστε για τον ρόλο των Goldman Sachs, JP Morgan κ.α.) αλλά και ο διαγωνισμός για την ΕΥΑΘ που είχε "παγώσει" σταδιακά… αποψύχεται.

Ετσι είναι δει δη χρημάτων και συμφωνιών με τους ξένους (για προμήθειες, νέα φιλέτα του Δημοσίου, μετοχοποιήσεις, αναλύσεις και τα σχετικά. ΚΤΣ, που λένε….). Ας είναι έτσι μας "παίζουν" οι ξένοι και έτσι "χορεύουμε".

Σε αυτό το περιβάλλον θα εμμείνουμε στην εκτίμηση μας για την βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, θα χρησιμοποιήσουμε την εκτίμηση του διορατικού αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη και τα διαγράμματα του φίλου Στέφανου για να είμαστε περισσότερο κοντά στην αγορά.

Ο Δημήτρης Γονιδάκης εκτιμά, πως "έχοντας διαμορφώσει στη δεξιά του πλευρά σειρά υψηλότερων χαμηλών 1059-1081-1117 αφ’ ενός. Κι έχοντας διασπάσει ανοδικά την κατερχόμενη πλευρά του με τα χαμηλότερα υψηλά των 1171 και 1160. Η λύση δόθηκε με εκκίνηση το 1117 το πρωινό της 5ης Γενάρη και υψηλό της ίδιας μέρας το 1174 με κλείσιμο 1173. Το κερί λοιπόν της 5ης Γενάρη έδωσε την ανοδική λύση και διαφυγή και την ευκαιρία να βάλουμε στο χαμηλό του 1059 το τέλος της πρώτης πτωτικής σειράς (1579-1059).

Ό,τι έχει ξεκινήσει από το χαμηλό του 1059 πρέπει να θεωρείται με τα τωρινά δεδομένα ένα retracement, ένα pull back σε όλο το μήκος της πτωτικής σειράς των 520 μονάδων. Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται μετά τη λήξη της αντίδρασης το νέο πτωτικό κύμα. Το πού θα φτάσει η αντίδραση και πόσο θα διαρκέσει είναι μια εργασία που επιβάλλεται να σχεδιάζει κάθε ώριμα σκεπτόμενος συμμετέχων".

Οσον αφορά στα διαγράμματα (με την συνδρομή κυρίως του deiktes.com) αρκετά από αυτά έχουν "ανέβει" από τις σελίδες του Εκηβόλου, από τις 29/12 και μετά.

Εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά χρήζει σημασίας η καλή διαγραμματική απεικόνιση των FT Mid 40 και Small Cap 80 με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο Ελφίκο-Λαυρεντιάδη να δίνουν τον δικό τους τόνο σε ένα περιφρονημένο μέρος του ταμπλώ.

Όπως επίσης επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες με ενδεικτικότερη την πώληση της ΕΤΑΔΕ (θυγατρικής της ΜΕΤΚΑ) στην Τέρνα έναντι 42,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v