ΧΑ: «Εκβιασμού» συνέχεια εν όψει έκδοσης εντόκων

Μια ημέρα πριν την έκδοση των εντόκων, οι «αγορές» στέλνουν άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά. Σε νέο ιστορικό υψηλό το spread, έως 3% χαμηλότερα το ΧΑ, με τον ΓΔ στις 1.935 μονάδες.

Ακόμη ένας γύρος «εκβιασμού» των αγορών ομολόγων, μετοχών πιέζει έως και 3% χαμηλότερα το ΧΑ.

Εν όψει της αυριανής έκδοσης εντόκων, που από αναλυτές και παίκτες, θεωρείται μείζονος σημασίας (για ευνόητους λόγους), οι πωλητές έχουν τον πρώτο και μέχρι στιγμής τελευταίο λόγο.

Επιθετικές και σήμερα οι ρευστοποιήσεις τους κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, οδηγούν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.935 μονάδες, τον FTSE 20 μέχρι 3,2% χαμηλότερα, κάτω δηλαδή από την πρώτη στήριξη των 970 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «ταλαιπωρείται», καθώς υποχωρεί έως 4,2%, χάνοντας τα 12,8 ευρώ και «απειλώντας» να κινηθεί προς τα 12,7-12,5 ευρώ.

Ανάλογη πίεση ασκείται στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, στην πλειονότητα των τίτλων εταιρειών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Με την αξία των συναλλαγών στα 36 εκατ. ευρώ (στις 12:15), με τους εν δυνάμει αγοραστές να περιμένουν ειδικά τις τράπεζες χαμηλότερα.

Αποτελούσε άλλωστε κοινή εκτίμηση, πως με αφορμή την αυριανή έκδοση, οι «αγορές» θα επιδιώξουν να στείλουν για πολλοστή φορά σαφές μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο για το πώς θα πρέπει να κινηθεί, άμεσα.

Στο όριο των 6 ευρώ η μετοχή της Eurobank, έως 4,5% χαμηλότερα Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ προσώρας συγκριτικά καλύτερη είναι η διακύμανση μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη.

Στα 3,90 ευρώ η Ελλάκτωρ, στα 19,96 ευρώ η Coca Cola. Μικρότερες συγκριτικά οι απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ η ΕΧΑΕ υποχωρεί στα 6,24 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 4,96 ευρώ.

Για τη συνέχεια η υπερίσχυση των πωλητών θεωρείται… προδιαγεγραμμένη εν όψει –θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά- της αυριανής έκδοσης, όπου οι «αγορές» στέλνουν το τελευταίο μήνυμά τους προς την ελληνική πλευρά, λίγο πριν την υποβολή αίτησης για προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ-ΔΝΤ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ η πίεση στην ελληνική οικονομία, το ΧΑ, αποτυπώνεται και στην ισοτιμία ευρώ-αμερικανικού δολαρίου με το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,8%.

Η στόχευση των αμερικανικών κεφαλαίων για μια ισοτιμία κάτω από το 1,3 προς το 1,2 δολάρια εάν τους βγει, γίνεται πλέον ξεκάθαρη σε κάθε παραδόπιστο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v