Από την άβυσσο στα Ιμαλάϊα το Χ.Α. (!)

Την μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 20ετίας σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης (+14,42%), καθώς κέρδη άνω του 12% σημείωσαν ΕΤΕ, Alpha, EFG, ΠΕΙΡ, MPB. Aνακατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις. Μείωση δανεισμού τίτλων.

Το +14,42% του Τραπεζικού δείκτη αποτελεί την μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 20ετίας.

Η απόφαση της Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης για το ευρώ (με “κάβα” έως και 750 δισ.) επανέφερε την χαμένη αισιοδοξία στις Αγορές και έδωσε ένα ράλι αποσυμπίεσης στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που την Παρασκευή είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά 6 μηνών.

Ακόμα μεγαλύτερη η ένταση της ανοδικής αντίδρασης στην Σοφοκλέους που θα προσπαθήσει να “αναδυθεί” από τα χαμηλά 14μηνου, έχοντας στην “θέση του οδηγού” τον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό, ενώ με εντυπωσιακά κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, από τον οποίο το 93% απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη.

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική (7,35 δισ), Coca-Cola (6,62 δισ), ΟΠΑΠ (4,34 δισ), ΟΤΕ (4,05 δισ), ΔΕΗ (3,09 δισ), Eurobank (2,99 δις), Alpha Bank (2,94 δισ).

Εννοείται ότι ο 20αρης θύμισε “γκαζόν”, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+23,08%) και Εθνική (+16,89%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 15% για Αγροτική και Eurobank, του 14% για Ελλάκτωρα και Πειραιώς, του 13% για την MPB, του 12% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, Alpha Bank και του 11% για Intralot, MIG.

Με μικρότερα αλλά σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1796,38 μονάδες (15.04) και έκλεισε τελικά στις 1779,3 μονάδες με κέρδη 9,13%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 333 εκατ. από τα οποία τα 20,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 201 ανοδικές μετοχές έναντι 21 πτωτικών και 70 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 10 έως 23,08% (!!!)

Σημαντικότατη η αποκλιμάκωση στα spreads, ενώ το ευρώ με την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών “απειλεί” το ψυχολογικό όριο των 1,30 δολαρίων.

Το ξεκίνημα στην Σοφοκλέους ήταν εντυπωσιακό, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδικό “gap” που μέλλει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να φανεί ότι το σημερινό “gap” ήταν “χάσμα” εκκίνησης προκειμένου η αντίδραση να έχει και συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος πήγαινε περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ το λεπτό, όμως στην συνέχεια “κόντυνε” σημαντικά τον βηματισμό του.

Σοβαρός αριθμός αναλυτών θεωρεί ότι οι Αγορές πήραν (έστω και κάπως “εκβιαστικά”) αυτό που ζητούσαν και τώρα μπορούν να “νιώθουν πιο ασφαλείς”.

Έτσι πιθανότατα μόλις κοπάσει ο πρώτος επιθετικός ενθουσιασμός, η εικόνα θα αρχίσει να εξομαλύνεται, η μεταβλητότητα να μειώνεται και οι αποτιμήσεις να βελτιώνονται, έστω και αν οι προοπτικές των εγχώριων εταιρειών (στην πλειονότητά τους) δεν δείχνουν να συνηγορούν για υπέρμετρη αισιοδοξία.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία ανέφεραν ότι και χαρτοφυλάκια του εξωτερικού πήραν σήμερα θέσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως παραμένει άγνωστο αν τα χαρτοφυλάκια αυτά τοποθετούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση για να αλλάξει κάτι στο Χ.Α. επί το θετικότερον, παίρνει να αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα στο σύστημα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε βάθος χρόνου, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνεχίζεται το “άγριο trading” και ο “αγώνας δρόμου” τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις.

Οι ανοδικές εξάρσεις, όσο πιο έντονες είναι, τόσο μικρότερο διάστημα θα κρατούν, υποστηρίζουν οι αμετανόητα επιφυλακτικοί που υποστηρίζουν ότι οι έντονα ανοδικές “αναλαμπές” της Αγοράς απλά εξυπηρετούν και διευκολύνουν εκείνους που απλά έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά τις θέσεις τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Γρήγορα η Αγορά θα ξανασκεφτεί την ύφεση που συνεχίζει να δηλώνει παρούσα στην οικονομία, τον πληθωρισμό που εξακοντίστηκε στο 4,8% τον Απρίλιο και δεν έχει μπει ακόμα η νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πολύ γρήγορα οι διεθνείς επενδυτές θα διαπιστώσουν ότι πλέον το “τύπωμα χρήματος” περνά με επιθετικότερη μορφή από τις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.

Η επόμενη φάση μόλις ξεκίνησε, τονίζουν με έμφαση όσοι χαρακτηρίζονται με δεύτερες σκέψεις και λιγότερο ενθουσιώδεις κινήσεις και αυτό είναι η ενίσχυση της ρευστότητας όπως λέγεται “κομψά” το ηλεκτρονικό τύπωμα χρήματος που ήδη έχει ξεκινήσει στις Η.Π.Α. εδώ και 2 χρόνια και τώρα δείχνει να ακολουθεί και η Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την εκτόνωση του πρώτου ενθουσιασμού, κλίμα και διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς η “ποιότητα” των εγχώριων επενδυτών, με τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής, δείχνει ότι στερείται στόχων και ότι απλά ακολουθεί το γενικότερο κλίμα ενισχύοντας την ημερήσια τάση.

“Αν και για να σωθεί η Ελλάδα οι συνομιλίες διήρκησαν τρεις μήνες, στην Ευρώπη πήρε μόνο πέντε μέρες μέχρι να πάρει τη σοβαρή απόφαση και να προσφέρει στήριξη 750 δισ. ευρώ για όσες Χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο”, τόνισε με σημασία παλαιός παράγοντας της Αγοράς.

Το μόνο που δείχνει σίγουρο, ανεξαρτήτως ημερήσιων διακυμάνσεων, είναι ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε σήμερα, για να έχει διάρκεια και πειστικό χαρακτήρα, πρέπει να “ντυθεί” με σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, τέτοιες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το περιβάλλον.

Άλλος δρόμος από αυτόν τον συγχωνεύσεων δεν υπάρχει για τον Τραπεζικό κλάδο, όπως δείχνει άλλωστε και το παράδειγμα στο εξωτερικό.

Άλλωστε και τα αποτελέσματα που αναμένει η Αγορά για τον κλάδο, στο α΄ τρίμηνο του 2010, μάλλον συνηγορούν για να αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις στον κλάδο “σηματωρό” και να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η απόφαση του Ecofin έβαλε ένα ιδιαίτερης ισχύος “όπλο επάνω στο τραπέζι” που μπορεί να αποδειχτεί “αποφασιστικό βήμα” “τιμωρίας” των κερδοσκόπων και που ελπίζεται ότι με την ενεργό δραστηριοποίηση των Κεντρικών Τραπεζών, στοιχείο που είχε παραλείψει η συνθήκη του Μάαστριχτ με τη μορφή του ύστατου αγοραστή (lender of last resort), θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank η απειλή μετάδοσης του υιού και διάλυσης της Ευρωζώνης, ενεργοποίησε καθυστερημένα αντανακλαστικά, έτσι ώστε η ολονύκτια διαβούλευση της Κυριακής να ενεργοποιήσει μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η “υπερπουλημένη” εικόνα της Αγοράς και η αντιστροφή του “short” μπορεί να δώσει διάρκεια στην ανοδική αντίδραση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν θα επιστρέψουν οι παλινωδίες.

Σε αντίθετη περίπτωση το σημερινό ανοδικό τίναγμα της Αγοράς θα εκληφθεί απλά σαν ανοδική διόρθωση, θα είναι “sharp and short” και γρήγορα θα επιστρέψει ο σκεπτικισμός στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Επίσης κατά την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της Proton Bank, η Αγορά χρειάζεται να ξεφύγει από το “σκληρό trading” και να “δει” “ποιοτικά flows” από χαρτοφυλάκια που δεν χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των Ευρωπαικών τραπεζών που αποφασίστηκαν το Σαββατοκύριακο έδωσαν σημαντική ώθηση στην Αγορά βάζοντας το Γενικό Δείκτη εκ νέου σε ανοδική διορθωτική πορεία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως αυτή την φορά η ανοδική αντίδραση θα τύχει μεγαλύτερης διάρκειας καθώς η αποφασιστικότητα που περιέχεται στα μέτρα θα βοηθήσει στην εξάλειψη ενός σημαντικού κινδύνου που δημιουργεί συστημικό πρόβλημα στο Τραπεζικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα επικεντρωθεί σε Τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο τις μετοχές της Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας ενώ σε ότι αφορά τα τεχνικά σημεία αντίστασης και στήριξης η ένταση των αγορών εκτιμάται ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα κάθε πιθανό επίπεδο όπου ενδεχομένως θα υπήρχε αύξηση της προσφοράς.

Κλείσιμο της Αγοράς στο υψηλό ημέρας με ικανοποιητικές συναλλαγές (> 300 εκατ. ευρώ) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ανόδου τουλάχιστον και στο άνοιγμα της αυριανής συνεδρίασης. Ο άμεσος στόχος αυτής της κίνησης είναι οι 1910 μονάδες όπου εκεί θα αξιολογήσουμε εκ νέου την στάση μας. Εφιστάται η προσοχή σε κινήσεις που δεν χαρακτηρίζονται από επενδυτική λογική και έχουν σαν στόχο απλά την αύξηση σε μετοχές.

Η άνοδος της Αγοράς θα έρθει αρχικά από αμιγώς Δεικτοβαρείς μετοχές και η διάχυση σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ανόδου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Η απόφαση του Ecofin για το πακέτο στήριξης του ευρώ έφερε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον και αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υπερτίμηση 0,40%.

Σημαντικές αγορές και από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21713, τιμή εκκαθάρισης 874,99) κινήθηκαν μεταξύ 814,5 και 880,5 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (30300 Eurobank, 23200 Εθνική, 5000 Coca-Cola, 20200 Πειραιώς, 8100 Βιοχάλκο, 7500 ΔΕΗ, 10000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10978), Alpha Bank (3643), Πειραιώς (1928), Eurobank (1527), ΟΤΕ (424), Κύπρου (1928), MIG (1019), Μυτιληναίος (383), Ταχ. Ταμιευτήριο (516), Αγροτική (432), ΟΠΑΠ (1126), Coca-Cola (183), ΔΕΗ (482), Ελ. Πετρέλαια (509), Intralot (707), Βιοχάλκο (292), Ιντρακόμ (137), Motor Oil (200), MPB (333), Τιτάν (139), Μέτκα (117), Σιδενόρ (252), ΓΕΚ (418).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το πιο σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων, σε Εθνική (135000 τεμ.) και Ζήνωνα (30000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14785244 τεμ.), Eurobank (8407529 τεμ.), Alpha Bank (5717226 τεμ.), Πειραιώς (8059452 τεμ.), Κύπρου (5979090 τεμ.), MIG (7157558 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 850 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου 2011, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ.

Επίσης τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ, τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 13,00 ευρώ και τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v