XA: Κλειδί οι 900 για τον FT 20 βραχυπρόθεσμα

Ερώτημα παραμένει αν θα έχει συνέχεια η χθεσινή ακραία αντίδραση των δεικτών. Σε περιοχές ΚΜΟ 20 ο ΓΔ και ο FΤ 20 εκτιμάται, πως θα "δοκιμασθούν" σε λίγο υψηλότερες τιμές. Ανάσα για ευρωπαικές και ελληνικές τράπεζες.

Μετά τη μεγαλύτερη άνοδο της 20ετίας για τις τράπεζες, όπως σημείωνε εύστοχα ο Θανάσης Σταυρόπουλος οι αγορές, το ΧΑ μένει να επιβεβαιώσουν (ή όχι) την βραχυπρόθεσμη τάση.

Στις 1.779 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 881 ο 20άρης και στα 12,11 ευρώ η Εθνική Τράπεζα το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Αφήνοντας για λίγο κατά μέρος τις… απειλές της Moody s (σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη) με τον ξένο οίκο να έχει τεθεί στο στόχαστρο της SEC αλλά και τις εκτιμήσεις για τις επισφάλειες των τραπεζών (σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου) παρακολουθούμε μόνο την τάση, που εξελίσσεται από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τα χθεσινά υψηλά.

Αποδόσεις διψήφιες για την πλειονότητα των μετοχών του Ftse20, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και μέχρι τις παρυφές της περιφέρειας ο χθεσινός… εξτρεμισμός ήταν απαραίτητος αν και σε πολλά χαρακτηριστικά παρέπεμπε στην αντίδραση τη ς 29 ης Απριλίου.

Σχετικά τεχνικής φύσεως στοιχεία δίνονται στον σημερινό Εκηβόλο. Να συνεκτιμηθεί, πως την επόμενη της 29/4 ο δείκτης συνέχισε με 2,1% για να ακολουθήσει η επόμενη "βουτιά" που έφτασε τον 20άρη έως τα χαμηλά των 793 μονάδων.

Με την εκτίμηση, πως σήμερα θα δοκιμασθεί ο ΚΜΟ 20 για τους βασικούς δείκτες και με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έχει υπερβεί την ανάλογη τιμή από εχθές (11,90 ευρώ) η συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον από την αρχή κιόλας.

Από τα επίπεδα, όπου θα επιδιωχθεί να κατοχυρωθούν θέσεις δεδομένου, ότι για τον Γενικό Δείκτη ο ΚΜΟ20 υπολογίζεται στις 1.840 μονάδες και λίγο υψηλότερα των 900 μονάδων για τον Ftse20. Μένει να φανεί σήμερα- από την αρχή κιόλας- εάν θα επιδιωχθεί να διαμορφωθούν τιμές υψηλότερες των 900-910 μονάδων (με ορίζοντα 1-2 συνεδριάσεων) και εάν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να συνεχίσει προς τα 13,06 ευρώ.

Η χθεσινή ακραία αντίδραση έχουμε την εντύπωση πως είταν αρκετή- το πολύ να αφήνει μία μικρή… ουρά- προκειμένου να καλυφθούν ανοιχτές θέσεις αγορές. Μένει επίσης να φανεί πως θα κινηθούν οι "αγορές" και οι κάθε λογής… Πόλσον και… Σόρος, μετά το χθεσινό φόρτωμα ομολόγων της ΕΚΤ από τις τράπεζες.

Γιατί οι τράπεζες μπορεί να πήραν μία μεγάλη ανάσα ξεφορτώνοντας… καραβιές ομολόγων στις πλάτες της ΕΚΤ, ωστόσο όλο αυτό το… φορτίο κάποιος το επωμίζεται και κάποιος θα πρέπει να το διαχειριστεί. Εκτός εάν η ΕΚΤ ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, που σχεδόν για είκοσι χρόνια "κόβει νόμισμα" και των ΗΠΑ που κάνουν κάτι ανάλογο τα τελευταία δύο. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v