Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τα χαμηλά έτους η Σοφοκλέους

Η διάχυση της κρίσης χρέους στις πραγματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, που έπληξε και το ευρώ, ενέτεινε τις πωλήσεις στις αγορές, με το ΧΑ να βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στα χαμηλά έτους. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Σε νέα πτωτική σπείρα εγκλωβίστηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, καθώς η άτακτη υποχώρηση του ευρώ επανέφερε τους φόβους για αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάσωσης επιτείνοντας τις ρευστοποιήσεις μετοχών ευρωπαικών επιχειρήσεων.

Το «ντόμινο», που έπληξε το κοινό νόμισμα, τις αγορές του ευρωπαικού Νότου παρέσυρε σημαντικά χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές του ΧΑ, περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο την πλειονότητα των εισηγμένων. Πλέον οι βασικοί δείκτες, μετοχές είναι «αντιμέτωποι» με την προοπτική υποχώρησης τους στις ελάχιστες τιμές έτους.

Η υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών εντείνει τις επιφυλάξεις των διεθνών παικτών, οι οποίοι αποχωρούν σταθερά από τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης, Λισσαβώνας, και Μιλάνου.

Το ελληνικό ούτως ή άλλως βρισκόταν σε καθοδικό κανάλι από την περίοδο, που τα ξένα χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά και η Wall «έπιανε» τα ψηλά μηνών. Πλέον το «γύρισμα» και των ξένων αγορών επενεργεί πολλαπλασιαστικά στο ΧΑ, με τους ξένους να ρευστοποιούν τραπεζικές μετοχές, τίτλους επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ οδηγώντας την συνολική αποτίμηση της ελληνικής αγοράς στο 25% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ποσοστό, που αντιστοιχεί σχεδόν με το ελάχιστο που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Μάρτιο (6-9/3).

Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς οι 19 στις 20 εισηγμένες έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα των επιπέδων του Μαρτίου 2009, δηλαδή τις 1.450-1.470 μονάδες. Εξαιρέσεις μόνο (Coca Cola3E, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάν Frigoglass, Fοllie-Follie, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ.α.) αποτιμώνται σε καλύτερες τιμές σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον των ξένων δεν ξεπερνά τις 3-5 εισηγμένες.

Αναλυτές εκτιμούν, πως η μόνη περίπτωση για να αποφευχθεί η υποχώρηση του ΧΑ σε χαμηλά 10ετίας είναι η τυχόν απουσία έντονων ρευστοποιήσεων άμεσα στα ξένα χρηματιστήρια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θεωρείται και το πιο αισιόδοξο, θα δημιουργούνταν ακόμη ένας ανοδικός σχηματισμός ικανός να οδηγήσει και το ΧΑ προς τα επίπεδα των 1.780-1.820 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση ο καθοδικός μονόδρομος θα συνεχιστεί επώδυνος και ζημιογόνος για όσους μένουν εντός «παιδιάς» .

Ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως το πρόβλημα είναι μπροστά μας με τους ξένους να μην μπορούν να το κρύψουν άλλο πίσω από το…άλλοθι της «κακιάς & τεμπέλικης Ελλάδας». Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για τη «νέα διεθνή φούσκα» που «απειλεί» τις αναπτυγμένες χώρες.

Στο έγγραφο, που εξετάζεται η δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών σημειώνεται πως «… οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική που χαράσσεται από τις δημοσιονομικές αρχές σε πολλές χώρες είναι μ η βιώσιμη. Είναι απαραίτητο να ληφθούν δραστικά μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η ταχεία επιβάρυνση των τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων των κυβερνήσεων και να μειωθούν οι δυσμενείς συνέπειες, που θα έχουν για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη νομισματική σταθερότητα…»

Εάν κρίνουμε από την τελευταία βουτιά του ευρώ χαμηλότερα και του 1,25$ φοβούμεθα, πως οι δυσοίωνες προβλέψεις της BIS επισπεύδονται. Δανειζόμαστε από την ομάδα της eZMarket μόνο ένα στοιχείο, που θεωρούμε ενδεικτικό για τον ορισμό του προβλήματος. Σημειώνουν λοιπόν τα παιδιά πως « …η Ισπανία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα από την κατακόρυφη πτώση στην αγορά ακινήτων και την εκτίναξη της ανεργίας στο 20%. Αν και έχει σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος (στο 53% του ΑΕΠ) ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται καίρια από τα χρέη.

Μόνο οι εταιρείες ακινήτων αντιμετωπίζουν χρέη ύψους 445 δισ. ευρώ (!) ή το 45 % του ΑΕΠ(!). Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων που έχουν διαθέσει…» .

Κατά την εκτίμηση μας ένα σχέδιο διάσωσης που θα αφορά χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα επιφέρει σημαντική διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας στις χώρες-μέλη. Όμως η επιμονή αυτή της ΕΕ να υποχρεώσει μία ομάδα χωρών σε περιοριστικές πολιτικές προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της ευρωζώνης δημιουργεί τον κίνδυνο δημιουργίας μίας μεγάλης διαβρωτικής σπείρας σε ολόκληρο τον ευρωπαικό Νότο, που θα κρατήσει την περιοχή σε ύφεση για πολύ περισσότερο απ΄ότι προβλέπουν οι κρατούντες.

Οι μέρες, που στην ΕΕ και ΕΚΤ θα επικρατήσει πανικός και θα επιτείνει την καθοδική πορεία προεξοφλούνται ήδη στις διακυμάνσεις των νομισμάτων και των χρηματιστηρίων…

---Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Οι μετοχές έγιναν πολύ ευάλωτες σε σχετικά περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η απουσία γεγονότων που θα δικαιολογούσαν σε κάποιο βαθμό την υποχώρηση των δεικτών άνοιξε τον κύκλο της αρνητικής φημολογίας με τις τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο.

Επί του παρόντος το μόνο που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με κάποια σχετική ασφάλεια είναι η μείωση των κερδών στους τραπεζικούς ισολογισμούς του α’ τριμήνου, εξέλιξη πάντως γνωστή και επαρκώς τιμολογημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη πλευρά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα από ΕΧΑΕ, Frigoglass, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν ενδεχομένως να μειώσουν την εξάρτηση της αγοράς από την πορεία των τραπεζικών τίτλων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και έφθασε πολύ οριακά στο να δώσει σήμα αγορών από τον MACD παρέμεινε σε πτωτική τροχιά η οποία ωστόσο «αγόρασε λίγο χρόνο» από τα χαμηλά. Οι ταλαντωτές έχουν αρχίσει να εμφανίζουν πιο έντονες θετικές αποκλίσεις αυξάνοντας την πιθανότητα μιας επερχόμενης νέας σφοδρής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα έχει περισσότερη διάρκεια από τα διήμερα ανοδικών εξάρσεων που έχουν παρατηρηθεί.

Πλέον το σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι αυτό του διπλού πυθμένα το οποίο κατά την άποψη μας θα πρέπει να εκδηλωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και τα περισσότερα διαγράμματα έχουν αρχίσει να παίρνουν και πάλι δυναμική πτώσης με στόχο την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών τους.

Σε επαλήθευση πάντως του αρνητικού σεναρίου ο Γενικός Δείκτης θα φλερτάρει εκ νέου με την ζώνη των 1.600 μονάδων και το βάθος των νέων χαμηλών ενδεχομένως οδηγήσει την αγορά κοντά στις 1570 μονάδες. Ωστόσο σε αυτή την εκδοχή δίνουμε λιγότερες πιθανότητες και αφού ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά η μάχη της αντίδρασης των αγοραστών και η εικόνα εύκολα μπορεί να μεταβληθεί υπό το καθεστώς χαμηλών συναλλαγών. Διατηρούμε την θέση μας για αυξημένες τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με εξάντληση της ρευστότητας στα επίπεδα των 1.400 – 1450 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον κινείται σε επίπεδα από όπου που ιστορικά έχουν ξεκινήσει σημαντικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανοδικές κινήσεις. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το ρίσκο των καιρών και χωρίς να αγνοούμε το επιεικώς «αδιάφορο» κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για αγορές ελληνικών μετοχών εκτιμούμε ότι η πτώση των τελευταίων επτά μηνών έχει μπει στην τελική της φάση. Οι χαμηλοί τζίροι στις πρόσφατες πτωτικές συνεδριάσεις είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής του βαθμού εκτόνωσης των πωλητών.

Επιπλέον οι πρόσφατες ανοδικές κινήσεις έδειξαν ότι για να μπορεί κανείς να είναι συγχρονισμένος με την άνοδο θα πρέπει να είναι σε κάποιο βαθμό αγορασμένος αφού η αγορά δεν δίνει ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ανοδικά γυρίσματα. Οι σταδιακές τοποθετήσεις σε ημέρες αδυναμίας ενδεχομένως να αποτελούν την βέλτιστη τακτική αυτή την περίοδο.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.658,29 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,71% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 24,49%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 0,96%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 4,97%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,15% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη 10,21% για τις Πρώτες Ύλες, 9,01% για τον κλάδο της Υγείας, 6,29% για τα τρόφιμα και ποτά και 5,95% για τα Χημικά.

Τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με πτώση 8,51%, ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 4.33% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 4,07%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: εβζ (57,69%), Τρία Άλφα (ΚΟ) (44,53%), Dionic (42,11%), Κέκροψ (27,11%), Βιοκαρπέτ (24,59%), Λανακάμ (23,53%), Audiovisual (23,08%), Ελεύθερη Τηλεόραση (21,82%), Ελφίκο (21,28%) και Jumbo (21,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Tεγόπουλος (-41,56%), Spider (-18.18%), Mermeren (-18,02%), Νεώριον (-17,65%), Βαρβαρέσος (16,67%), Hellas Online (-14,77%), Bάρδας (-13,89%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-12,5%), Εικόνα – Ήχος (-11,11%) και Εβροφάρμα (-10,71%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v