Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίμησαν την …"Αναλήψεως" οι αγοραστές!

Καθ΄ όλα απογοητευτική συνεδρίαση που έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2010, με το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FT 20 στο "κόκκινο". Εξαίρεση η Μυτιληναίος (+1,3%). Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Καθ΄ όλα απογοητευτική συνεδρίαση που έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο τρέχοντος έτους και δημιούργησε εντονότατες ανησυχίες από την συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ.

Ο τίτλος του Οργανισμού εισήλθε στο Χ.Α. στις 19/4/1996 και σήμερα έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό (!!!)

Σήμερα, αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία) παραμένουν κλειστά για την θρησκευτική γιορτή της Αναλήψεως. 

Αρκετοί ήταν οι αναλυτές που εκτιμούσαν πως η σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads, θα συνδυαζόταν με μείωση της μεταβλητότητας και αύξηση της εξάρτησης από τις διεθνείς Αγορές.

Όμως παρά την ουδέτερη έως θετική διάθεση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Χ.Α. έδειξε προβληματισμένο και δυσκίνητο και περιορίστηκε στο να “ροκανίζει” τα σημαντικά κέρδη της συνεδρίασης της Δευτέρας, ενώ λίγο μετά τις 16.00, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι πωλητές πήραν αξιοπρόσεκτες πρωτοβουλίες.

Τελικά ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, ΔΕΗ, Αγροτική, Εθνική και Κύπρου.

Δύο οι διασωθέντες στην “κόκκινη θάλασσα” του 20αρη. Ο Μυτιληναίος με κέρδη 1,3% και ο ΟΠΑΠ που έκλεισε αμετάβλητος.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-6,24%), Motor Oil (-4,17) και Τιτάνα (-4,13%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Αγροτική, Alpha Bank και του 2% για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 1771,35 μονάδων (10.34) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 14.42 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1714,93 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1716,8 με απώλειες 1,87%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος έφθασε τα 86 εκατ. από τα οποία τα 2,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους έναντι 111 πτωτικών, 23 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 19,44% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 4 έως 19,10%.

Στις επιμέρους μετοχές και στην πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών, ξεχωρίζει η ανοδική διάθεση της εβζ και η προσπάθεια “απόδρασης” από τα πρόσφατα χαμηλά της Jumbo.

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα αποτελέσει σύμφωνα με τους αναλυτές η επενδυτική τακτική που θα ακολουθήσουν τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, που "έχτισαν" θέσεις στα Ελληνικά blue chips τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως σήμερα οι κινήσεις των ξένων παικτών ήταν περιορισμένες και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ήταν με την πλευρά των αγοραστών.

Από την άλλη οι λίγοι ενεργοί εγχώριοι επενδυτές περιμένουν να δουν τι εμπεριέχει το πρόγραμμα των φετινών αποκρατικοποιήσεων, τα υπόλοιπα και περισσότερα, αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων και τις κυοφορούμενες συγχωνεύσεις σε διάφορους κλάδους και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό.

Εν τω μεταξύ οι αριθμοί που συνεχίζουν να ανακοινώνονται δεν φαίνεται να δρουν υποστηρικτικά στην ευάλωτη ψυχολογία.

Έτσι στο 12,1% “σκαρφάλωσε” το Φεβρουάριο το ποσοστό της επίσημης ανεργίας από 11,3% τον Ιανουάριο. Ξεπερνούν τις εξακόσιες πέντε χιλιάδες οι Έλληνες που είναι χωρίς δουλειά, ενώ στο 25% υπολογίζεται η ανασφάλιστη εργασία.

Αρνητικά ακούγονται και τα στοιχεία για την “βαριά βιομηχανία” του Τουρισμού. Μείωση κρατήσεων που φθάνουν και το 40% αναφέρουν ξενοδόχοι στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Ακυρώσεις που αγγίζουν τις 20 χιλιάδες διανυκτερεύσεις τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.

Τα στοιχεία που συνεχίζουν να ανακοινώνονται επιβαρύνουν το κλίμα σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, αναφέρουν πολλοί επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι αν δεν εμφανιστούν θετικές ειδήσεις που θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα της Αγορά και οι πωλητές συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, οι αδιάφορες συνεδριάσεις που περιμένουν το Χ.Α. θα είναι πολλές.

Όμως και τεχνικά δεν δείχνει να αλλάζει κάτι το ουσιαστικό, καθώς κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κλείνει σε ένα στενό εύρος περίπου 65 μονάδων.

Αντίθετα αν παρατηρηθεί η κίνηση του Δείκτη από τα μέσα Μαρτίου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάθε “κορυφή” είναι χαμηλότερη της προηγούμενης και αυτό μόνο σαν θετικό, τεχνικά, σημάδι δεν θεωρείται.

Σε κάθε περίπτωση για να αρχίσει ο Δείκτης να “αναπνέει” θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1799 μονάδων. Αντίθετα αν δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1729 μονάδων (με συνεχόμενα κλεισίματα), θα ξαναμπούν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1690 και 1626 μονάδες.

Σαφώς χειρότερη η τεχνική εικόνα του ευρώ που αν χάσει την στήριξη των 1,26 δολαρίων, η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 1,2430 δολάρια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η θεαματική άνοδος της Δευτέρας δεν είχε συνέχεια και τώρα η Αγορά αναλώνεται σε καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών και προσπάθεια σταθεροποίησης, επισημαίνει ο Δημήτρης Μέξης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, στην Αγορά “έσκασε” το “πυρηνικό όπλο” της Ε.Ε. και τώρα το Χ.Α. δεν έχει να προεξοφλήσει κάποιο άλλο θετικό καταλύτη που θα μπορούσε να το ωθήσει ψηλότερα.

Άρα η προσοχή των επενδυτών επιστρέφει στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων και στην υλοποίηση του ΠΣΑ, με τον έλεγχο του ΔΝΤ να “απαγορεύει” αποκλίσεις και αρνητικές εκπλήξεις.

Ο αναλυτής της Περβανάς εκτιμά ότι η εποχή της μεταβλητότητας δεν έχει περάσει για το Χ.Α., ενώ στις όποιες θετικές του αντιδράσεις θα χρειαστεί την σημαντική βοήθεια των διεθνών Αγορών.

Ο κ. Μέξης εκτιμά ότι τα σενάρια για συγχωνεύσεις στον Τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστούν, για καλύτερη “ποιότητα” κεφαλαίων, ενώ έχει αργήσει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Είναι εξαιρετικά “ρηχή” η Αγορά για να αντέχει 6 ½ ώρες συνεδρίαση, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επίσης σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό οι δημόσιες προτάσεις αποτελούν “όνειδος” για την Αγορά. Οι βασικοί μέτοχοι αποκτούν τις εταιρείες τους τσάμπα και κάποιος πρέπει να προστατέψει τους επενδυτές καθώς ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά αποτελούν “φάουλ” που έχουν διώξει τον κόσμο από την Αγορά.

Όσον αφορά τα δρώμενα στο ταμπλό, ο αναλυτής της Πήγασος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει ρευστότητα από το “πακέτο”, έχουμε πάρει τα μέτρα και οι μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα υποτίμησης.

Όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης η Αγορά μπορεί να μπει σε κύκλο ανόδου τώρα που δεν το πιστεύει κανείς. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι οι επενδυτές μπορούν να μπουν στην Αγορά με το 50%-75% της ρευστότητάς τους και εκτιμά ότι θα έχουμε “θερμό” καλοκαίρι σχετικά με την διαδικασία συγκέντρωσης που θα λάβει χώρα στις Τράπεζες, αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι “αν δεν το κάνουν τώρα, δεν θα το κάνουν ποτέ”.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος οι μετοχές γίνονται περισσότερο “αγοράσιμες” καθώς η συμπεριφορά τους –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- αρχίζει να εμπνέει κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης στα οποία έχουν κατέλθει. Ως εκ τούτου μια ενδεχόμενη διόρθωση προς τις 1.730 μονάδες θα μας έβρισκε δυνατά αγοραστές.

Το πλήθος των αρνητικών νέων που έχει ενσωματώσει η Αγορά αφήνει χώρο για βελτίωση των προσδοκιών, ειδικά αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της Χώρας και βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά.

Πρώτος στόχος παραμένει η ζώνη των 1840 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται η πλαγιοκαθοδική αντίσταση και το οποίο θα κρίνει αν και εφόσον η αγορά θα επιχειρήσει την επέκταση προς τις 1910 μονάδες η οποία ως ελάχιστος στόχος ικανοποιεί το κριτήριο του 50% της διόρθωσης από την κίνηση 2150 – 1625. Διατηρούμε την προτίμηση για μέγιστη έκθεση σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ ως υποτιμημένες επιλογές ακόμα και σε ενδεχόμενη προσέγγιση των προαναφερθέντων επιπέδων, με πρώτη επιλογή την μετοχή της Εθνικής, λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και σημαντικής υποχώρησης που διατήρησε τις συναλλαγές σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 0,33%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11082, τιμή εκκαθάρισης 846,47) κινήθηκαν μεταξύ 822,25 και 864,25 μονάδων.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (30000 Πειραιώς, 58600 ΟΤΕ, 11100 ΔΕΗ, 120000 MPB, 5000 Coca-Cola, 10000 Eurobank, 13000 MIG, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 8100 ΔΕΗ, 25000 Εθνική, 15000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5005), Alpha Bank (1539), Πειραιώς (425), Eurobank (729), ΟΤΕ (887), Κύπρου (143), MIG (219), Μυτιληναίος (316), Ταχ. Ταμιευτήριο (127), ΟΠΑΠ (188), ΔΕΗ (243), Τιτάν (257), Motor Oil (444), MPB (496), Intralot (130), Σιδενόρ (130).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13876855 τεμ.), Eurobank (8020629 τεμ.), Alpha Bank (5177480 τεμ.), Πειραιώς (7557369 τεμ.), Κύπρου (5599590 τεμ.), MIG (6959358 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v