Η ευρωπαϊκή περιφέρεια παρασύρει και την Αθήνα

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, καθώς τα τελευταία νέα από τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας, Πορτογαλίας επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα. Μάχη με τις 1.500 για ΓΔ, χάνει τα 8€ η ΕΤΕ. Κάτω των 50 εκατ. ο τζίρος.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα τελευταία νέα από τις αγορές κεφαλαίου - ομολόγων της Ισπανίας, Πορτογαλίας, επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα.

Κατά την εκτίμηση οικονομικών κύκλων, αφορμή ήταν η τελευταία έκδοση ελληνικών εντόκων, που κατά την εκτίμησή τους επανέφερε στο ...τραπέζι το πρόβλημα, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και άλλων χωρών της περιφέρειας. 

Κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες 1-2 ημέρες κυρίως στα spread των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων και των πορτογαλικών τίτλων. 

Βέβαια, άλλοι δεν σχετίζουν τη διόρθωση με τα ελληνικά έντοκα, καθώς τα νέα στοιχεία που παραπέμπουν σε συρρίκνωση της ιρλανδικής οικονομίας αρκούν από μόνα τους για να δημιουργήσουν νέο κύμα προσφοράς
   
Επί της ουσίας όμως, είτε φταίει άλλοτε η Αθήνα, είτε ευθύνεται άλλοτε η Λισσαβόνα ή το Δουβλίνο, και ποιος ξέρει, ίσως η Μαδρίτη, η παράμετρος της αστάθειας παραμένει ενεργή και μαζί, οι επιφυλάξεις για τον τραπεζικό κλάδο.

Αυτό αποτυπώνεται και στην υποχώρηση του DAX, που πριν από λίγο διόρθωνε έως και 1,2% χαμηλότερα, προς τις 6.143 μονάδες.

Στο ΧΑ, η Εθνική «χάνει» τα 8 ευρώ, όπως άλλωστε τις 1.500 ο ΓΔ και τις 730 μονάδες ο FT20.

Όλα αυτά όμως, με μέτριες συναλλαγές, που πριν από λίγο (στις 16:35) δεν ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v