Εβδομαδιαίες απώλειες 2,09% στο ΧΑ

Την τρίτη χειρότερη ετήσια επίδοση της τελευταίας 15ετίας κατέγραψε η αγορά, στο -35,62%. Χάθηκαν 29 δισ. από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Διασώθηκαν από τον FT 20, Coca Cola και Βιοχάλκο. Μετοχή της χρονιάς η Τσουκαρίδης.

Με το αναμενόμενο διαιτητικό μενού ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του έτους που αποδείχθηκε εξαιρετικά οδυνηρό για το Χ.Α. και τις αποτιμήσεις των εισηγμένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην χρονιά που μόλις έληξε και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συρρικνώθηκε κατά περίπου 29 δισ ευρώ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια που επέμειναν να παραμείνουν ενεργά στην Σοφοκλέους.

Ο Γενικός Δείκτης κατά την εβδομάδα που έληξε (Τρίτη συνεχόμενη πτωτική) σημείωσε απώλειες 2,09%, ενώ ο Δεκέμβριος (περισσότερο επιεικής) αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,40%.

Ο Τραπεζικός δείκτης με εβδομαδιαίες απώλειες 2,68% και μηνιαίες 3,25%.

Ακόμα χειρότερα δείχνουν τα πράγματα από την αρχή του χρόνου. Έτσι το 2010 μείωσε τον Γενικό Δείκτη κατά 35,62% και τον Τραπεζικό δείκτη κατά 53%.

Να σημειωθεί εδώ ότι το -35,62% του Γενικού Δείκτη είναι οι τρίτες μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες για τον Δείκτη από το 1995 (οι μεγαλύτερες το 2008 με 65,5% και οι δεύτερες μεγαλύτερες το 2000 με 38,8%), πάντα σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μετοχή της χρονιάς για το 2010 ο τίτλος της εταιρείας Τσουκαρίδης με ετήσια κέρδη 512,5%, ενώ αντίθετα από τους τίτλους του 20αρη με θετική ετήσια μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι Coca-Cola και Βιοχάλκο.

Πολλά τα συμπεράσματα και από την τελική κατάταξη στην πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (7,09 δισ), Εθνική (5,78 δισ), ΟΠΑΠ (4,13 δισ), ΟΤΕ (3,00 δισ), ΔΕΗ (2,49 δισ), Κύπρου (2,31 δισ), Alpha Bank (2,03 δισ), Eurobank (2,02 δισ).

Ο χαμηλός τζίρος και της σημερινής συνεδρίασης δεν απέτρεψε τις εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Jumbo, MPB, MIG, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και στο χαμηλό ημέρας του Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Πιο σταθεροί στις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, με ελάχιστες συναλλαγές “φρόντισαν” να διατηρήσουν και να αυξήσουν ελαφρώς τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. του FTSE.

Μικτών συναισθημάτων και χαμηλού κόστους η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 18,52% και άλλοι 18 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 15,87%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1432,53 μονάδες (10.46), από εκεί και πέρα ακολούθησε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 14.40 κινήθηκε αποφασιστικά προς “νοτιότερη” κατεύθυνση, στις 17.00 βρέθηκε στις 1419,07 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1413,94 μονάδες με απώλειες 0,7%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 37 εκατ. (!) από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (κυρίως “πακέτα” της Πειραιώς).

Οι πιθανότητες να υπάρχει και την επόμενη δεκαετία η Ευρωζώνη με την υπάρχουσα μορφή της περιορίζονται στο 20%. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικής και Βρετανικής Έρευνας (CEBR), το οποίο εκτιμά ότι οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις δεν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες, καθώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει με μία νέα κρίση χρέους αυτή την άνοιξη, οπότε η Ισπανία και η Ιταλία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμα ομόλογα ύψους 400 δισ. ευρώ.

Και συμπληρώνει ότι εάν η Ευρωζώνη δεν διασπαστεί, τότε ενδεχομένως το 2011 να αναδειχθεί στην χρονιά σημαντικής αποδυνάμωσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ευρώπης δίνει η Goldman Sachs, με την πρόβλεψή της για χρηματιστηριακά κέρδη της τάξης του 20% το 2011. Αυτή η αισιοδοξία στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη θα αυξηθούν την επόμενη χρονιά με ρυθμούς διπλάσιους του 14% που περιμένει η Αγορά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs περιμένει ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στη Wall Street, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα φτάσουν στο 25%.

Κέρδη της τάξης του 13% για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια προβλέπει η Citigroup. Συνήθως, εξηγεί η Citigroup, οι αγορές σημειώνουν άλμα την πρώτη χρονιά του χρηματιστηριακού κύκλου (όπως ήταν το 2009) και καταγράφουν πιο σταδιακή άνοδο τα επόμενα δύο χρόνια (το 2010 και το 2011).

H Royal Bank of Scotland περιμένει κέρδη 16% στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Ακόμα και εάν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια δεν επιστρέψουν στα Χρηματιστήρια (κάτι που περιμένουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές), οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού τους για να παραγάγουν καλές αποδόσεις για τους μετόχους, εκτιμά.

Περιθώρια ανόδου της τάξης του 11% εντοπίζει στις Ευρωπαϊκές Αγορές η Morgan Stanley, τονίζοντας ότι οι διακυμάνσεις θα είναι έντονες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μέχρι να έχουμε μία αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

Κατά την άποψη του οίκου, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί πιθανότατα να τυπώσει χρήμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιας παύσης πληρωμών. Στην περίπτωση που η κρίση μεταδοθεί στις βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης ή ακόμα και στις ΗΠΑ, τότε ο οίκος προειδοποιεί ότι θα επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριό του, που προβλέπει πτώση των Ευρωαγορών κατά 38% το 2011.

Με άνοδο 15% θα κλείσει το 2011 για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch. Το πρώτο τρίμηνο προβλέπεται ότι θα είναι το δυσκολότερο της χρονιάς, λόγω των ανησυχιών για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, για τον πληθωρισμό στον αναδυόμενο κόσμο και για τη χρηματοδότηση των Αμερικανικών δήμων και περιφερειών. Το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χρηματιστηριακά καλύτερο.

Αποδόσεις της τάξης του 14%, που ανεβαίνουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα εάν συνυπολογιστούν τα μερίσματα, περιμένει για το 2011 η Deutsche Bank. Σύμφωνα με την ομάδα των αναλυτών του οίκου, η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού στην Ευρώπη θα ενισχύσει τόσο τα κέρδη των Επιχειρήσεων όσο και την οικονομική ανάπτυξη. Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του για τη Wall Street, ο συγκεκριμένος οίκος παίρνει και φέτος, όπως και πέρυσι, τον τίτλο του απόλυτου “ταύρου” και προβλέπει ράλι της τάξης του 25% για το 2011.

Κέρδη 12% θα δώσουν έως τα τέλη του 2011 οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την JP Morgan. Ο οίκος στηρίζει την αισιοδοξία του στην πεποίθηση ότι ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών θα εκπλήξει θετικά την Αγορά. Επιπλέον, η JP Morgan εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι χρηματιστηριακές επενδύσεις και να βρεθούν ξανά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Συνολικές αποδόσεις της τάξης του 16% περιμένει η UBS από τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, συνυπολογίζοντας τα μερίσματα των μετοχών. Παρά την αρκετά αισιόδοξη άποψή του για τις Αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ο οίκος θεωρεί ότι άλλα χρηματιστήρια είναι αυτή τη στιγμή ελκυστικότερα (π.χ. των Αναδυόμενων Χωρών και της Ιαπωνίας), καθώς θα ευνοηθούν περισσότερο από τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών και την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη.

Τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας είναι διαχειρίσιμα, γι’ αυτό και τα Χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου θα δώσουν κέρδη της τάξης του 10% το 2011, εκτιμά η Credit Suisse. Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος εντοπίζει καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες Αγορές, όπως στις αναδυόμενες, όπου προβλέπει αποδόσεις 24% για την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά πριν από το επόμενο “bear market” των αγορών. Όταν η Fed σταματήσει να τυπώνει χρήμα ή αυξήσει τα επιτόκια, το πρόβλημα του υπερβολικού δανεισμού διεθνώς θα επιβαρύνει τα Χρηματιστήρια.

Με άνοδο 13% θα κλείσει η χρονιά για τις ευρωπαϊκές αγορές σύμφωνα με τη Nomura, την ώρα που ο οίκος περιμένει συνολικές αποδόσεις της τάξης του 20% από τα διεθνή Χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τον οίκο, το 2011 θα είναι η χρονιά της “επανεπένδυσης” και της επιστροφής των επενδυτών στις επενδύσεις ρίσκου.

ΥΓ: Χαρούμενη Χρονιά με υγεία για όλους (!!!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v