ΧΑ: Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος και συναλλαγών. Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, που λόγω… αδράνειας θα φέρει τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.400 και τον FTSE-20 πάνω από τις 655 μονάδες. Κέρδη για ΜΙG, Jumbo.

Κάτι περισσότερο από 5,3 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να κινούνται επειδή… πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτή η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 1.421,4 και 1.432,5 μονάδων, τον δε FTSE-20 με ελάχιστη τις 666,1 και μέγιστη τις 672,1 μονάδες.

Δεδομένου ότι η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται στις 15:20, οι συναλλαγές στις 15:30 θα πρέπει να διαμορφώνονται σε επίπεδο ανάλογο των δεικτών, αλλά και του τζίρου που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες ευρύτερα στην αγορά, στην οικονομία.

Τζίρος και … κινητικότητα ενδεικτικά στοιχεία της κατάληξης αυτής της χρονιάς σε πολλαπλά επίπεδα.

Διαφορετική εικόνα σε σχέση με την ανάλογη περσινή περίοδο, καθώς το ΧΑ έκλεινε με ανοδική αντίδραση της τάξης του 22,9% και διαφορετικές εκτιμήσεις – προβλέψεις για τα επερχόμενα.

Έχει όμως, προηγηθεί και το… ασύλληπτο 2008 με απώλειες απόλυτης εξαέρωσης, βίαιης προσαρμογής της αγοράς.

Οπότε, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών και την αποτίμηση αρκετών μετοχών δεν είναι λίγοι οι παίχτες που σε ορίζοντα 9μήνου – 12μήνου προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο.

Στα 6,23 ευρώ κυμαίνεται η τιμή της μετοχής, στα 3,91 της Alpha Bank, στα 3,84 ευρώ της Eurobank.

Ειδικά για αυτές τις τρεις μετοχές, λόγω της σημασίας τους κατά την εκτίμησή μας, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον τελευταίο Εκηβόλο για το 2010.

Στα 19,68 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της 3E, αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια 2010, με απόδοση σχεδόν 23%.

Κατά πόδας και η συνδεδεμένη Frigoglass που προσέφερε ένα απλόχερο 50% τουλάχιστον σε όσους τοποθετήθηκαν από τα ελάχιστα των 6,42 ευρώ.

Στα 3,63 ευρώ η Πειραιώς, που έχει μπροστά της και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κάνει ελάχιστο στ α2,75 ευρώ στις 30/11.

Για τη μετοχή της Πειραιώς είναι εμφανής η βραχυπρόθεσμη προσπάθεια αναστροφής.

Κάτι ανάλογο επιχειρείται και στην Κύπρου, ενώ με ορατά αποτελέσματα συνεχίζεται στον Τιτάνα, τον Ελλάκτωρα, τη Βιοχάλκο, τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΠΑΠ.

Δηλαδή κυρίως σε μη τραπεζικές μετοχές.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρόμοιο επιχειρείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου θα πρέπει να γίνει αναφορά (εκτός από τους συνήθεις 2-3 υπόπτους) και στην J&P Αβαξ, τη ΓΕΚ Τέρνα, τη Γενική, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, τον ΟΛΘ, τη Σιδενόρ, το Υγεία.

Αναμφίβολα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές – εταιρίες που δικαίωσαν τους επενδυτές ήταν πρώτη και καλύτερη η Frigoglass, ενώ ακολούθησαν Folli Follie, Mέτκα, ΚΑΕ.

Λίγο μετά τις 11:30 οι περισσότερες ευρωαγορές κινούνται σταθεροποιητικά, επίσης με μέτριες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v