ΧΑ: Πήραν κέρδη στις τράπεζες εν μέσω φημών

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 8x8 οι αγοραστές, καθώς λίγο πριν το τέλος οι πωλητές πήραν το "πάνω χέρι" εν μέσω φημών για ΑΜΚ. Πτώση 7% για Alpha, 3,5% για Πειραιώς. 4η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με άνοδο 7,5% για τράπεζες. 

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 8Χ8 οι αγοραστές για τον Γενικό Δείκτη, καθώς λίγο πριν τις 16.15 οι πωλητές πήραν σημαντικότερες πρωτοβουλίες ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και επεκτείνοντας την δραστηριότητά τους και σε άλλους τίτλους του 20αρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν οι πωλητές αναλάβουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στην Αγορά, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι από αυτούς με θετικό, κάτι που είχε γίνει και στις αμέσως προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, το “rotation” των ημερήσιων πρωταγωνιστών έχει “κουράσει”, με αποτέλεσμα οι τίτλοι που επιδεικνύουν διαθέσεις να είναι συνεχώς μειούμενοι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από το ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, σημαντικό ρόλο στις σημερινές κινήσεις των εμπλεκομένων έπαιξαν και οι εκτιμήσεις ότι η σύνοδος Κορυφής θα πάρει κάποιες αποφάσεις γενικού περιεχομένου, όσον αφορά το πρόβλημα της κρίσης χρέους και αυτό δεν θα ικανοποιήσει τις Αγορές που θα ήθελαν κάποιες πιο σαφέστερες αποφάσεις.

Τέλος αρνητικά στις διαθέσεις των εμπλεκομένων επέδρασαν και οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται να ανακοινωθεί και νέα αύξηση κεφαλαίου που θα αφορά εγχώριο Τραπεζικό Ίδρυμα και οι συνειρμοί αυτοί δημιούργησαν σημαντικότατες πιέσεις που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 7% (έφθασαν το 7,6%) για τον τίτλο της Alpha Bank, με αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρήσει εκ νέου χαμηλότερα από την ονομαστική του αξία (4,70 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της Τράπεζας τόνισαν ότι το ενδεχόμενο της αύξησης κεφαλαίου δεν εξετάζεται επί του παρόντος (!)

Σε κάθε περίπτωση τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια επέλεξαν να πάρουν μέρος των σημαντικών κερδών τους και να περιμένουν με αυξημένη ρευστότητα τις εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Επιφυλακτική και οι εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ήταν και το άνοιγμα της Wall Street παρά τα σχετικά ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική οικονομία, πλην του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 36.000 τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στο 9,5%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η ξαφνική ενεργοποίηση των πωλητών και πολύ περισσότερο η επιστροφή των φημών και για άλλες αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο, δεν αποκλείεται να διαταράξουν το θετικό κλίμα στο Χ.Α., ιδιαίτερα αν η ψυχολογία των αγοραστών δεν ενισχυθεί από την ροή των ειδήσεων κατά τις αμέσως επόμενες μέρες και από τις αναμενόμενες αποφάσεις από την σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε., καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων θα μπορούσαν να δώσουν μια ιδέα αναφορικά με τον βαθμό σύγκλισης των απόψεων εντός της Ευρώπης για μια λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της Περιοχής.

Από εκεί και πέρα και σήμερα συνεχίστηκαν οι εκτιμήσεις “γκουρού” των Αγορών και ξένων οίκων όσον αφορά το θέμα της κρίσης χρέους, αλλά και την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ελλάδα συντηρούν το ενδεχόμενο πτώχευσης της Χώρας, υπονομεύοντας την πιθανότητα "τακτικής αναδιάρθρωσης χρέους", την οποία προωθεί η Γερμανία, σημειώνει δημοσίευμα του "Economist". Όπως αναφέρει, παρά τις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εντυπωσιακών μέτρων λιτότητας της Ελλάδας, η Χώρα ενδέχεται να συνεχίσει να μην μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ αναμένεται περισσότερος "πόνος" για τους Έλληνες, με την ανεργία να αναμένεται στο 15% και την ύφεση στο 3,5% για το 2011.

Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. “Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του Ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο”, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφημερίδα Bild. Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο “ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής”.

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της κατά το ήμισυ, αλλά καθυστερεί πολιτικά η απόφαση για την αναδιάρθρωση. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, καθ. Βίλχελμ Μπούιτερ. "Οικονομικοί λόγοι επιβάλουν την άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αλλά πολιτικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την αναμονή ολοκλήρωσης των μέτρων αντιμετώπισης αναταράξεων στο Τραπεζικό σύστημα", λέει ο κ. Μπούιτερ σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ του Ελληνικού χρέους των 360 δισ ευρώ βρίσκεται "εκτός συνόρων". Μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και "συστημικά σημαντικές Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά".

Ο κ. Μπούιτερ εκτιμά ότι "μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα Κρατική βοήθεια. Γίνονται προσπάθειες να επιμηκυνθεί ο χρόνος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις Τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων.

”Γελοία” χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Γερμανικού ινστιτούτου Ifo τα σχέδια της Ευρώπης για αύξηση του οικονομικού συντονισμού. ”Η Κομισιόν θέλει να ελέγχει το κόστος εργασίας και να επιβάλει ποινές σε μια Χώρα εάν αποκλίνει από τις άλλες”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad. “Αυτό είναι γελοίο. Αποτελεί μια λύση κεντρικού σχεδιασμού η οποία είναι ξένη προς την οικονομία των Αγορών”, δήλωσε.

Αφήνοντας τις δηλώσεις των “ειδικών” και επιστρέφοντας εκ νέου στο ταμπλό του Χ.Α. και στα στατιστικά (για όσους ενδιαφέρονται) η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, κάτι που είχε να συμβεί για το Γενικό Δείκτη από το διάστημα 10/7 – 7/8/2009.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 4,43% και ο Τραπεζικός 7,51%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +17,52% και 18%, αντίστοιχα.

Σαφώς αλλαγμένη προς το χειρότερο η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο υπερίσχυσαν κατά κράτος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Alpha Bank (-7%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, MIG και του 2% οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Coca-Cola και σαφώς μικρότερα τελικά κέρδη για Βιοχάλκο και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1694,86 μονάδες (10.34), όμως (όπως προαναφέρθηκε) λίγο μετά τις 16.15 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1647,83 μονάδες (16.47) και τελικά έκλεισε στις 1661,68 με απώλειες 0,80%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 145 εκατ. από τα οποία τα 6,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Στην πεπατημένη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων η τελική εικόνα με τους τίτλους με αρνητικό πρόσημο σαφώς περισσότερους. Έτσι 78 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 108 πτωτικές και 33 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν  οι αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση, από την βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη τεχνική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά ταύτα η Αγορά δεν φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει “αισθητά” χαμηλότερες τιμές και οι όποιες ρευστοποιήσεις φαίνονται να είναι διαχειρίσιμες από τους αγοραστές.

Ο ορίζοντας νέων της επόμενης εβδομάδας δίνει ένα προβάδισμα θετικής αυτονόμησης στην εγχώρια Αγορά.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε την καταγραφή αξιόλογων επενδύσεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν θα αυξάναμε τις θέσεις μας σε ένα νέο ανοδικό κύμα ακόμα και αν η Αγορά ξεπερνούσε τις 1.790 μονάδες.

Αντίθετα θα θέλαμε μια μικρής έκτασης υποχώρηση τιμών για την ανάληψη κάποιων βραχυπρόθεσμων θέσεων σε Τραπεζικούς τίτλους με κεντρική επιλογή τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η Αγορά επιβεβαιώνει με την συμπεριφορά της ότι έχει μπει σε νέο κύκλο και η στάση των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να γίνει στο 50% με 60% της σύνθεσης τους μεσοπρόθεσμη για την βέλτιστη προσαρμογή στις αποδόσεις που καθημερινά καταγράφονται.

Μικρή στάση αναμονής για τα νεότερα από την σύνοδο Κορυφής θεωρεί την σημερινή κίνηση της Αγοράς ο Θεόδωρος Κρίντας.

Κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται με βάση την ειδησεογραφία και τις εκτιμήσεις, καθώς η εξαιρετική υποτίμηση που προηγήθηκε σε όλο σχεδόν το 2010 στηριζόταν στην ενσωμάτωση αρνητικών δεδομένων.

Αντιστροφή του κλίματος δεν μπορεί παρά να προέλθει από την διάψευση των ακραία αρνητικών σεναρίων.

Η ανοδική αντίδραση που έχει συντελεστεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μερική προεξόφληση της λύσης στο πρόβλημα χρέους, ενώ οι επόμενες κινήσεις της Αγοράς θα έλθουν από την αξιολόγηση των τελικών Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίντα, το πιο θετικό μήνυμα από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συγκλίνουν σε απόψεις με αυτές των Αγορών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και τελικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν από σχετική απόσταση τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 1%.

Λίγες αγορές στην αρχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9526, τιμή εκκαθάρισης 772,47) κινήθηκαν μεταξύ 767,5 και 794,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2728500 Alpha Bank, 20900 Eurobank, 117600 Πειραιώς, 18900 ΟΠΑΠ, 324800 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5799), Alpha Bank (2792), Πειραιώς (3771), Eurobank (1468), ΟΤΕ (1031), MIG (322), Κύπρου (624), Ταχ. Ταμιευτήριο (1284), Αγροτική (331), ΔΕΗ (1307), Μυτιληναίος (598), ΕΧΑΕ (113), ΓΕΚ (439), MPB (8534), Ελλάκτωρα (388), Intralot (147), Τιτάν (216), Ελ. Πετρέλαια (487), ΟΠΑΠ (266), Motor Oil (102), Σιδενόρ (310).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (21626 τεμ.), Τιτάνα (36750 τεμ.), Alpha Bank (403124 τεμ.), Eurobank (19865 τεμ.), Πειραιώς (293945 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17349612 τεμ.), Eurobank (13379212 τεμ.), Εθνική (9047804 τεμ.), Πειραιώς (24895902 τεμ.), MPB (14346804 τεμ.), Κύπρου (5175068 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 04/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (669.250) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.20%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 03 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v