Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το…ξεπούλημα φέρνει αναταράξεις στην αγορά

Επιστροφή στο προσκήνιο για τα κρατικόχαρτα μετά τις επιταγές της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ., αλλά και επιβεβαίωση στηρίξεων, στο μενού της ερχόμενης εβδομάδας. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Σοκ στην αγορά και άμεση αντίδραση στο Χρηματιστήριο προκάλεσαν οι προσταγές της τρόικας, για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Πέρα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ευρύτερα μετοχές κρατικών επιχειρήσεων και εταιρειών όπου συμμετέχει το Δημόσιο ενισχύθηκαν θεαματικά. Οι βασικοί δείκτες «γύρισαν» από τις 1.604 έως τις 1.642 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 748 έως τις 769 μονάδες ο Ftse20 με άμεση εκτίναξη των μετοχών του ΤΤ και της ΑΤΕ έως και 9,9%.

Τα καλούμενα «κρατικόχαρτα» ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αντέδρασαν ωθώντας τους βασικούς δείκτες υψηλότερα. Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν, πως στην αγορά εντάθηκαν οι εισροές έξυπνου χρήματος, κερδοσκοπικών κεφαλαίων και βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων με τη μορφή…καρχαριών που μυρίζονται «αίμα».

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις εκτιμούν πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μετρηθούν κατ΄αρχήν οι αντιδράσεις της κοινωνίας, και να αποτιμηθεί η στάση των ξένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων. Σημειωτέον, πως οι τελευταίοι φέρεται να τοποθετούνται σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, οργανισμών του Δημοσίου, υποδομών από την αρχή του έτους και από τα χαμηλά 12-15ετίας.

Από τεχνικής πλευράς οι αναλυτές θεωρούν, πως στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι στηρίξεις που δοκιμάσθηκαν στο διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι 1.600 για τον ΓΔ και οι 745 μονάδες για τον Ftse20 θα μπορούσε να αποτελέσουν στηρίξεις και σημεία αναφοράς για τη συνέχεια. Σε αντίθετη περίπτωση η διόρθωση μπορεί να συνεχιστεί έως τις 1.540-1.560 μονάδες για τον ΓΔ και τις 710-730 για τον 20άρη.

Όμως δεν είναι τυχαίο, πως οι επικεφαλής της τρόικας επέλεξαν να προχωρήσουν στις ανακοινώσεις τους, μετά τις 15.30 βγάζοντας τον υπουργό Οικονομικών από την δυσχερή θέση (με το υπουργείο να αρκείται στην αποστολή ενός απλού non paper προς τους διαπιστευμένους συντάκτες ).

Επιβεβαιώνονται κατ΄αρχήν οι αναφορές λιγοστών αναλυτών, παικτών και φίλων πως μέσω της συστηματικότερης εκστρατείας φόβου επιχειρείται να περάσει μία άνευ προηγουμένου εκποίηση «παγίων» αυτού του τόπου.

Δεν είναι τυχαία όσο έλεγε από νωρίς εχθές το πρωί ο Μπομπ Τράα (στο εξαιρετικά έγκαιρο ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμλιτιάδου) και προιδεάζουν την κοινή γνώμη οι γερμανοί.

Ξεκινώντας από τα…ακατανόητα (όταν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας ) πριν από 6-8 μήνες «…πουλήστε κάνα νησί» μέχρι τις πιο επίσημες θέσεις του Institut fur Wirtschaftsfor schung Halle που μόλις πριν από δέκα ημέρες προέτρεπε την Καγκελαρία να «…δεσμεύσει την Ελλάδα για την υποθήκευση παγίων».

Το /IWHπροέτρεπε την γερμανική κυβέρνηση να συμπεριληφθούν οι όροι της υποθήκης στο Μνημόνιο κάνοντας για ακόμη μία φορά λόγο για περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αλλά και ελληνικά νησιά ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που θα χορηγήσουν. Δεδομένου, ότι τοIWH δεν είναι ένα…όποιο και όποιο ινστιτούτο αλλά εκ των επίσημων συμβούλων της Αγκελας Μέρκελ και της βερολινέζικης κυβέρνησης μάλλον εξηγεί κάποια πράγματα.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση για την αγορά, για την χώρα οι παλιότεροι και μνήμονες ενθυμούνται την ρήση του Roosevelt (την περίοδο του New Deal) ο οποίος ανέφερε ότι «…δεν υπάρχει τίποτε που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο απ΄ότι τον ίδιο τον φόβο».

Και επιβεβαιώνεται η ομάδα ανάλυσης της eZMarket που έγκαιρα εκτιμούσε πως «…σε αυτή την περίοδο της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και χρηματιστηριακής ταλαιπωρίας οι πόροι, ο πλούτος της Ελλάδας θα αλλάξει χέρια». Και απ΄ ότι φαίνεται σε χαμηλότατες χρηματιστηριακές τιμές και αποτιμήσεις ιστορικά χαμηλές.

Όλα αυτά συντείνουν- κατά την εκτίμηση μας και όσων φίλων ασπάζονται αυτές τις απόψεις- πως ειδικά για το ΧΑ έχει εισέλθει σε ιστορικό πυθμένα. Χαμηλά επίπεδα, όπου θα αλλάξουν χέρια υποδομές, επιχειρήσεις και ό τι τέλος πάντων αξίζει- κατά την εκτίμηση των ξένων-δανειστών- σε αυτόν τον τόπο.

Πολύ φοβούμεθα, πως ότι δεν πέτυχαν οι γερμανοί με στρατιωτικά μέσα με τους δύο Μεγάλους Πολέμους επιτυγχάνεται με το περίφημο πλέον Vierte Reich.

Μακάρι να κάνουμε λάθος…

---

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι η αγορά θα γίνει πιο επιλεκτική, πιο προσεκτική στις εισροές πριμοδοτώντας τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ουσία.

Η αγορά ως όφειλε «μπέρδεψε», «άγχωσε» και «εξαέρωσε» το σύστημα βάζοντας σε δοκιμασία την υπομονή και την αντοχή των συμμετεχόντων τιμωρώντας αλαζονικές συμπεριφορές. Το ράλι ανακούφισης μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε και η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την αναδιάρθρωση των κρατικών συμμετοχών στις οποίες εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρίες με κυριότερες περιπτώσεις αυτές των ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και τις δύο εταιρίες ύδρευσης.

Η ταχύτητα και η επιτυχία υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων μπορούν να βοηθήσουν την αγορά να ξαναβρεί ανοδικό ρυθμό έστω και σε παθητικό βαθμό για όσες μετοχές δεν εμπλέκονται αφού η στάση των ξένων επενδυτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως τώρα θετική δεδομένου των εισροών που παρατηρήθηκαν τον πρώτο μήνα του 2011.

Σε δεύτερο χρόνο η επενδυτική κοινότητα θα παραμείνει εστιασμένη στην διακύμανση των spreads αναμένοντας το επόμενο τεστ στην δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων ομολόγων την προσεχή Τρίτη. Τεχνικά η αγορά προσέγγισε υπερτιμημένες ζώνες τιμών καταγράφοντας μια από τις υψηλότερες τιμές από τον Οκτώβριο του 1999 επιτείνοντας την αγωνία διόρθωσης που είθισται να εμφανίζεται σε συνθήκες πληθωρικών αποδόσεων.

Τελικά το γύρισμα έφερε το Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών επίπεδο το οποίο διαχειριστικά οριοθετεί και την ζώνη περικοπής ζημιών ή δραστικής μείωσης της έκθεσης μας στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης σε κλείσιμο κάτω από τις 1.620 μονάδες έχει σαν επόμενο επίπεδο στήριξης τις 1.550 μονάδες, ζώνη καθοριστικής σημασίας για την μεσοχρόνια τάση αφού σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.

Επισημαίνεται ότι εκτός από διέλευση των χρονοσειρών των 200 ημερών και των 100 ημερών οι 1.550 μονάδες αποτελούν και το δεύτερο επίπεδο αναλογίας διόρθωσης στο εύρος 1.350 – 1.702 μονάδων. Από την άλλη πλευρά η συσσώρευση πέριξ των 1.620 – 1.650 μονάδων μπορεί να αποτελέσει ένα «ιδανικό» σενάριο αποφόρτισης του ανοδικού momentum, σενάριο το οποίο προκρίνουμε ως επικρατέστερο για την επόμενη εβδομάδα ενώ η συρρίκνωση των τζίρων σε πτωτικές συνεδριάσεις θα δώσουν ενδεχομένως το σινιάλο επιστροφής σε ανοδικό τέμπο και επαναπροσέγγισης των «σκληρών ζωνών» αντίστασης στις 1700 μονάδες.

Η στάση μας είναι πλέον πιο συντηρητική και πιο επιλεκτική με έμφαση στις μετοχές του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι δύο τίτλοι εκτιμούμε ότι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες προώθησης στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων λόγω της σαφούς δομής τους και της αξίας που εσωκλείουν στους ισολογισμούς τους".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.621,90 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,39% και ετήσια κέρδη 14,71%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 2,27%, ο Mid 30 με κέρδη 3,47% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 4,40%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν: 16,83% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, 12,17% τα Μέσα Ενημέρωσης και 6,88% ο κλάδος της Υγείας.

Έξι κλάδοι με εβδομαδιαίες απώλειες στο ΧΑ, μεταξύ αυτών, τα Τρόφιμα & Ποτά (-7,26%), οι Τράπεζες (-3,58%) και οι Τηλεπικοινωνίες (-2,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Intrakat (58,25%), Ξυλεμπορία (37,5%), Κέκροψ (31,68%), Intracom (25,53%), Nutriart (25%), Dionic (22%), MIG (20,55%), Ιμπέριο (19,23%), ΔΟΛ (18,37%) και Ακρίτας (17,19%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττικές Εκδόσεις (- 26,09%), Ελφίκο (-25,58%), Paperpack (-25%), Q&R (-18%), Avenir (-15,15%), Vivere (-14,29%), T Bank (-13,33%), Altec (-12,5%), Aττι- κατ (-12,5%) και Marfin Egnatia ( -12,16%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v