Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες ιδιωτικοποιήσεων άλλαξαν το κλίμα

Στην πρώτη γραμμή τα κρατικόχαρτα μετά τις δηλώσεις της τρόικας. Κέρδη 11,8% για ΑΤΕ, 9,2% για ΤΤ, κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Εβδομαδιαία πτώση 2,4% για ΓΔ, 3,5% για τράπεζες.

Οι δηλώσεις της τρόικάς σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012, άλλαξαν το κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, βάζοντας στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών τίτλους εταιρειών που το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες στην μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ κινητικότητα επέδειξαν ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και σχετικά καθυστερημένα ΔΕΗ, εβζ, ΑΤΕ, Τρ. Αττικής.
Μάλιστα στις μετοχές των Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου προς το τέλος της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε και ΑΜΕΜ (!)

Αντίθετα επιφυλακτικότερη κίνηση σημειώθηκε στους τίτλους των εισηγμένων Λιμένων, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του Λιμένος Θεσσαλονίκης με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 140 εκατ. δείχνει έως και “προκλητική”.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι πιθανή προκήρυξη ιδιωτικοποίησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου θα βρει τους περισσότερους εγχώριους συνδιεκδικητές με αυξημένη ρευστότητα, την ώρα μάλιστα που ο τίτλος διαπραγματεύεται χαμηλότερα και από την ονομαστική του αξία (3,70 ευρώ).

Από εκεί κα πέρα ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το κλίμα έχει αλλάξει αρκετά στην Σοφοκλέους και ακόμα και με τις προσδοκίες των ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται περίπου βέβαιο, ότι το ράλι “ανακούφισης” ολοκληρώθηκε και το Χ.Α. μπαίνει σε φάση πιο επιλεκτικών αγορών και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στις δηλώσεις που θα προέρχονται από τους κόλπους της Ε.Ε.

Οι αιτίες της επιδείνωσης του κλίματος αποδίδονται στην εκτίμηση των Αγορών ότι το σχέδιο για την επιβολή του Γερμανογαλλικού "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή και κατά συνέπεια μπλοκάρει και η απόφαση για την ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) πάνω στο οποίο στηρίζεται η δυνατότητα διάσωσης των προβληματικών οικονομιών και οι προσδοκίες ομαλής αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αυτό το τελευταίο έφερε και νέο ανοδικό τίναγμα των spreads, με το Ελληνικό 10ετές να ξεπερνά τις 820 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. που με την σημερινή κίνηση άφησε υποσχέσεις ότι και την επόμενη εβδομάδα δεν θα πλήξουν όσοι παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναδύθηκε από τις 1604,12 μονάδες (-1,71%), ότι ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος και ότι το σήμα της ανοδικής αντίδρασης δόθηκε και από τίτλους του ομίλου Βιοχάλκο.

Μάλιστα στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε με θετικό πρόσημο και στις 1634,35 μονάδες, όμως οι τελικές δημοπρασίες (που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας του ΟΤΕ και Coca-Cola) τον ανάγκασαν να κλείσει με απώλειες.

Από εκεί και πέρα η ζοφερή εικόνα τόσο από την εγχώρια οικονομία, όσο και από τις “εισαγόμενες” δηλώσεις ξένων παραγόντων (αλλά και εγχώριων) δεν αλλάζει.

Η τραγική κατάσταση που περιβάλλει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, ως προς τις χρηματοροές (cashflow), αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, καθώς σε μηνιαία βάση και σύμφωνα με πληροφορίες, 7.000 εταιρείες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τα χρέη τους, ζητώντας από τις Τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεσες αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ σύμφωνα με Τραπεζικά στελέχη ο αριθμός αυτός θα βαίνει αυξανόμενος και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση για ολόκληρο το 2011.

“Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια". Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της Χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα "προκλήσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας", που έγινε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, επισήμανε ότι η Ελλάδα "εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση" και πως "όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα απατώνται".

Υπέρ της αξιοποίησης και πώλησης των κρατικών πόρων προκειμένου να μειωθεί το Ελληνικό Δημόσιο χρέος τάχθηκε ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, κ. Μπομπ Τράα. Στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση και μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επικεντρώθηκε στο Δημόσιο χρέος, το οποίο όπως ανέφερε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δραστική περικοπή στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά προπάντων με την πώληση και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Επίσης η Capital Economics επισημαίνει ότι το outlook για την οικονομία παραμένει ζοφερό, ενώ εκφράζει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με την φερεγγυότητα της Κυβέρνησης. Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει σε μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση, εκτιμώντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους εξακολουθεί να είναι “ουσιαστικά αναπόφευκτη”.

Προβληματισμένος για την επιτυχία των δανείων σε Ελλάδα και Ιρλανδία δήλωσε στους FT και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.

Επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς από το μέτωπο της οικονομίας το εμπορικό έλλειμμα τω ΗΠΑ διευρύνθηκε το Δεκέμβριο, ενώ στο έτος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάστημα δέκα ετών καθώς μεγάλωσε το εμπορικό χάσμα με την Κίνα. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα της Χώρας αυξήθηκε κατά 5,9% στα 40,58 δισ. δολ. από 38,32 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου τοποθετούσαν το έλλειμμα του Νοεμβρίου στα 38,31 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα του Δεκεμβρίου στα 40,5 δισ. δολ.

Αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον μήνα Φεβρουάριο βελτιώθηκε ελαφρώς περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και διαμορφώθηκε στο 75,1. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 75 από το 74,2 του Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας εκ νέου στο Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 2,39% και από τον Τραπεζικό δείκτη 3,58%.

Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +14,71% και +13,77% αντίστοιχα.

Έστω και στα σημεία, υπερίσχυσαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη νξεχώρισαν οι Αγροτική (+11,84%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+9,27%), Ελλάκτωρ (+4,47%), ΔΕΗ (+2,48%), Βιοχάλκο (+1,14%) και MIG (+3,53%).

Μικρότερα κέρδη για ΟΠΑΠ (στις 17.00 βρισκόταν στα 15,93 ευρώ και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 15,54 ευρώ), Κύπρου, Jumbo, Eurobank, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Πειραιώς και Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για ΟΤΕ και Coca-Cola και του 2% για την Alpha Bank.
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τιτάν, Motor Oil, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 38 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 1604,12 (12.18) και υψηλό τις 1642,47 (16.49) μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1621,9 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 125 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου μοιρασμένη και σαφώς βελτιωμένη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 85 ανοδικέ μετοχές έναντι 79 πτωτικών, 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4% έως 12,5% και άλλοι 28 με κέρδη από 4% έως 14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η έντονη μεταβλητότητα αποδίδεται στο ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει αναφορικά με την λύση στο θέμα του δανεισμού της Χώρας αλλά και στην παρουσία ισχυρών κερδών σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, που εκτιμά ότι η Αγορά μπαίνει σε ένα ενδιαφέρον στάδιο αυστηρά επιλεκτικών κινήσεων που θα έχουν να κάνουν με τις προσδοκώμενες αποκρατικοποιήσεις.

Η ταλαιπωρία της Αγοράς θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχέδιο δημοσιονομικής λύσης στην σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Οι 1620 μονάδες αποτελούν αυστηρά το επίπεδο περικοπής ζημιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο του Δείκτη κάτω από την εν λόγω ζώνη τιμών από την οποία διέρχεται ο εκθετικός μέσος όρος των 200 ημερών.

Από την άλλη πλευρά η έκθεση ενός χαρτοφυλακίου με μετοχές στο 50% - 60% της σύνθεσης του είναι το βέλτιστο μέγεθος που θα μπορούσε να έχει στην παρούσα φάση αναλογικά με τα επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι η διόρθωση μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η διόρθωση δείχνει περισσότερο σαν αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών, παρά ως ισχυρή πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης στις συνόδους Κορυφής Μαρτίου, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η υποχώρηση των τιμών δεν πρέπει να εκληφθεί σαν ολοκληρωτικό ξεθώριασμα των προσδοκιών, αλλά ως προσωρινή επιστροφή του Ευρωσκεπτικισμού και παραμένει ισχυρή η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα φθάσει σε συμφωνία εντός του Μαρτίου.


Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικής μεταβλητότητας που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, έκλεισαν με υπερτίμηση 0,7%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις κοντά στην θεωρητική τιμή
Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10767, τιμή εκκαθάρισης 763,10) κινήθηκαν μεταξύ 742,25 και 767,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (200000 Κύπρου, 30000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6758), Alpha Bank (2700), Πειραιώς (8365), Eurobank (3454), ΟΤΕ (2148), MIG (2257), Κύπρου (403), Ταχ. Ταμιευτήριο (1366), ΔΕΗ (828), Μυτιληναίος (536), ΓΕΚ (325), MPB (7146), Intralot (302), Ιντρακόμ (215), Ελ. Πετρέλαια (116), ΕΧΑΕ (220), Αγροτική (304), Σιδενόρ (114).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (103007 τεμ.), Eurobank (339328 τεμ.), Πειραιώς (79066 τεμ.), MPB (466000 τεμ.), MIG (50000 τεμ.), Εθνική (141535 τεμ.), Κύπρου (80000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (12000 τεμ.), ΟΠΑΠ (50029 τεμ.), ΟΤΕ (95953 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (18927 τεμ.), Eurobank (10400 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19699199 τεμ.), Eurobank (14218312 τεμ.), Εθνική (8648124 τεμ.), Πειραιώς (25400042 τεμ.), MPB (16240254 τεμ.), Κύπρου (5010423 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 11/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του –010% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 10 Φεβρουαρίου 2011.
 
Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 11/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP.

Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (600,000) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.0524%). Ημερομηνία Απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 11/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Marfin Investment Group. Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1,000,000) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.1298%). Ημερομηνία Απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 11/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS A.E. Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias A.E. ISIN: GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 2,450,000 μετοχές - CDF. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0.44%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v