Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το φόβο νέου τραπεζικού "αδειάσματος"

Μετά τη χθεσινή καταιγίδα η αναμονή για τη συνέχεια. Προς τις 740 μονάδες η περιοχή αντιπαράθεσης για τον FΤ 20. Τι κρύβεται πίσω από το χθεσινό "άδειασμα" στην Alpha Bank (και λιγότερο στην Eurobank) αναζητεί η αγορά.

Η μεγαλύτερη πτώση του 6μήνου, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, πίεσε βασικούς δείκτες, μετοχές χαμηλότερα ή πέριξ σημαντικών τεχνικών περιοχών.

Στις 1.632 μονάδες τον Γενικό Δείκτη (… χάνοντας σχετικά εύκολα τις 1.650), τον FΤ 20 προς τις 762 δηλαδή λίγο πιο πάνω από ζώνη τιμών, που θα δοκιμασθεί πιθανότατα σήμερα.

Ωστόσο οι παίκτες, περισσότερο δε οι βραχυπρόθεσμοι, δεν αιφνιδιάστηκαν από την διόρθωση αλλά από την έκταση της κυρίως όμως από τις ευθείες… βολές στα τελευταία δέκα λεπτά της συνεδρίασης και στην δημοπρασία.

Αναμφίβολα οι μη γνωρίζοντες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το άδειασμα στην Alpha Bank το μείον 10% στο κλείσιμο για την Eurobank και το… "τσεκούρεμα" σε μετοχές όπως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου, Εθνική αλλά και Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος.

Αναμφίβολα λογικότερη η υποχώρηση λ.χ της Motor Oil κατά 1,28% με 91.905 τεμάχια, του ΟΠΑΠ, της Marfin Popular, των Ελληνικών Πετρελαίων.

Διόρθωσαν εχθές συνολικότερα οι ευρωαγορές, περισσότερο της "περιφέρειας", σύμφωνοι.

Ενέσκηψαν διαφωνίες, κωλυσιεργίες και ενστάσεις σε ευρωπαικό επίπεδο σχετικά με το περιβόητο… πρόγραμμα "διάσωσης" ωστόσο ουδείς ψυλλιασμένος παίκτης περίμενε πως οι αγορές θα πάνε… σφαίρα μέχρι τον Μάρτιο.

Και πως η Σύνοδος Κορυφής, οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου θα ληφθούν χωρίς αντιδράσεις, θα είναι ανέφελες ή δεν θα… ανοίξει ρουθούνι. Τα συμφέροντα, που διακυβεύονται είναι τεράστια, ιστορικά και προφανώς δεν θα περάσουν χωρίς αντιπαραθέσεις.

Βραχυπρόθεσμα, περιμέναμε αντίδραση του ΧΑ από την ζώνη των 1.650 μονάδων κάτι που δεν συνέβη κατά συνέπεια η διάψευση μας υποχρεώνει να εστιάσουμε στα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.

Οι 762 μονάδες του FΤ 20 αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 740 (ορισμένοι μιλούν και για τις 710 μονάδες) αν και ακόμη είναι νωρίς για να υιοθετήσουμε άμεσα το χειρότερο ενδεχόμενο. Με την Εθνική στα 7,41 ευρώ αρκετοί είναι αυτοί, που θα βολεύονταν από μία περαιτέρω υποχώρηση της τιμής και κάτω από τα 7 ευρώ για να ξαναβγούν αγοραστές.

Και αυτή την προδιάθεση κρατάμε για τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς παραπέμπουν σε αλλαγή της στάσης και της τακτικής αρκετών παικτών.

Με την προυπόθεση βέβαια, πως θα επιβεβαιωθούν σχετικά σύντομα οι στηρίξεις για τον ΓΔ και τον 20άρη. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα λ.χ σε επί μέρους μέτωπα, όπως αυτό που θεωρούμε ότι έχει ανοίξει στην Alpha Bank.

Ποιος για παράδειγμα είναι ο ισχυρός ξένος πωλητής, τι πραγματικά παίζει με την α.μ.κ, εάν έχουν κλείσει αμετάκλητα οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Eurobank.

Συνεκτιμάμε τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Πειραιώς και υιοθετούμε την εκτίμηση τραπεζικών κύκλων, πως το… παιχνίδι στον κλάδο θα (ξανά) ανοίξει σχετικά σύντομα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v