Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη, μέχρι στιγμής, διόρθωση στο ΧΑ

Με διόρθωση προς τις 1.671 για τον ΓΔ και 782 για τον FT 20 συνεχίζεται η συνεδρίαση. Απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, κάτω των 7,7€ η ΕΤΕ, απώλειες για ΤΤ, MIG, EFG, Alpha. Υψηλότερα Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΔΕΗ.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη πριν από λίγο να διορθώνει έως και 0,7% στις 1.680 και τον FTSE 20 σχεδόν 1% προς τις 785 μονάδες.

Το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με gap διευκολύνει ορισμένους αναλυτές, από τεχνικής πλευράς, που «ποντάρουν» σε επιβεβαίωση των στηρίξεων εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες. Σημειωτέον πως για τον Γενικό Δείκτη, ελάχιστη, μέχρι τώρα, τιμή έχει σημειωθεί στις 1.671,5 μονάδες και στις 782,4 μονάδες για τον 20άρη.

Με την αξία των συναλλαγών καλή, στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης, ξεπερνώντας τα 24 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν 4,9 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και άλλα 3,7 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Περίπου την ίδια ώρα με απώλειες έως 0,4% διαμορφώνονταν προς τις 7.300 μονάδες ο DAX.

Πιθανότατα οι αρχικές χαμηλές τιμές θα δοκιμαστούν και πάλι, τουλάχιστον αυτό φαίνεται με την διόρθωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, MIG, Τράπεζας Κύπρου, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας προς τα 7,70 ευρώ.

Εάν ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.670 και αμέσως μετά των 1.665 μονάδων, τότε η τάση μπορεί να αναστραφεί. Ωστόσο θα επιμείνουμε στην προηγούμενη αναφορά μας πως ορισμένοι παίκτες θα… διευκολύνονταν με διόρθωση –σε αυτή τη φάση- της αγοράς. Είχαν αναφερθεί δε ως ευρύτερη περιοχή οι 1.650 μονάδες.

Το πτωτικό άνοιγμα οδήγησε σε κατοχύρωση θέσεων και σε μετοχές του μεσαίου-χαμηλότερου χώρου. Με περισσότερες ή λιγότερες συναλλαγές σε Alapis, ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και Forthnet, Υγεία, Intralot.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνονταν και στον Small Cap, απ’ όπου όμως αντιδρούσαν κατά 8,7% ο ΔΟΛ στα 0,62 ευρώ, κατά 1,9% ο Βωβός στα 1,68 ευρώ, κατά 8,1% ο Κυριακούλης στα 0,40 ευρώ, τα Σελόντα στα 0,83 ευρώ, η Centric στα 0,54 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:05 οι βασικοί δείκτες πλησίαζαν τις αρχικές χαμηλές τιμές, δηλαδή προς τις 1.671 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και των 782 μονάδων για τον FTSE 20. Λίγο χαμηλότερα ακόμα κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσε να δοθεί μια πρώτη ουσιαστική αντιπαράθεση μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα στην αγορά Παραγώγων θα δικαιολογούνταν ενδεχόμενη διόρθωση του 20άρη έως τις 770 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλονταν ουσιαστικά η βραχυπρόθεσμη φορά του Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v