Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάροντας στο "πακέτο" των 50 δισ.

Εξαιρετικά κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με, ότι αυτό συνεπάγεται για το ΧΑ. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος με την ΕΤΕ στο κανάλι των 7,1-7,90-7,95€ και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν στα φιλέτα.

Αναταράξεις στην αγορά φέρνει το…ξεπούλημα, με την ελληνική οικονομία-κοινωνία να βρίσκονται επί ξυρού ακμής.

Εξαιρετικά κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και σε μία συγκυρία, όπου η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την…έσωθεν καλή μαρτυρία και την αξιοπιστία του οικονομικού επιτελείου σε κρίση.

Ποια ενδεχόμενα, σενάρια, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να προοιωνίζονται οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις θα φανεί μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Με το ΧΑ να προεξοφλεί- με την διόρθωση του διημέρου (10-11/2)- να επιχειρείται να ενσωματώσει τις ταχύτατα εναλλασσόμενες κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών σε μία αγορά όπου επανέρχεται η μεταβλητότητα, η νευρικότητα και τα…πονταρίσματα ανάλογα με τις εκτιμήσεις του καθενός.

Το ΧΑ έχει εισέλθει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στον επόμενο γύρο προεξόφλησης, των όσων πρόκειται να διαδραματισθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου (αρχικά) και εν συνεχεία προς τις 25 του μήνα (Παρασκευή "πέφτει" η 25/3) με τους ξένους και το έξυπνο χρήμα να…ρσκάρει ανάλογα.

Η κυριότερη παρτίδα, φαίνεται να παίζεται σε αυτή την περίοδο με τους εμπλεκόμενους να κάνουν τους πρώτους υπολογισμούς τους για τις αποκρατικοποιήσεις στα δέκα "φιλέτα" δημόσιας γης υπό την σκιά του "κυβερνητικού σχεδίου για τα 50 δισ. ευρώ".

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.621,9 και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.604,5 μονάδες πολλά θα κριθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις. Για τον FTSE 20 το κλείσιμο στις 762,9 αφήνει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις άμεσα με την προυπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί κατ΄αρχήν η ζώνη πέριξ των 740 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών προς τις 710 μονάδες με την ενδιάμεση περιοχή να βρίθει κάποιων ενδιαφερουσών τεχνικών τιμών.

Στα 7,37 με χαμηλό ημέρα στα 7,22 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πάντα μέσα στο κανάλι των 7,1-7,9/7,95 ευρώ θα δοκιμασθεί σήμερα- αύριο.

Το…ξέσπασμα των ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη συνεδρίαση της Παρασκευής δείχνει την διάθεση ορισμένων να ποντάρουν στην προεξόφληση εξελίξεων αν και προσώρας οι περισσότερες προσταγές της τρόικας παραμένουν άνευ ουσίας, από την στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει καν το πρώτο βήμα.

Αλλωστε, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας από την…εκδήλωση προθέσεων, την δημοσιοποίηση προγραμμάτων μέχρι την υλοποίηση τους μεσολαβεί η…άβυσσος.
 
Κυριολεκτικά ή όχι θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες- ίσως τις κρισιμότερες για τον τόπο- από την εκδήλωση της κρίσης (στις ΗΠΑ) το φθινόπωρο του 2007, κυρίως όμως μετά τις εκλογές του 2009 και την δρομολόγηση υπαγωγής της ελληνικής οικονομίας στις προσταγές της τρόικας, των δανειστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v