Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητούμενη η διάσπαση των 770-775 για FT 20

Ερώτημα παραμένει η αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης με τον FΤ 20 να "παλεύει" την υπέρβαση των 770-775. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμάζονται άμυνες για χαμηλότερα. Κλειδί τράπεζες και "κρατικόχαρτα".

Επιλεκτικές αγορές με μειωμένο τζίρο σημειώθηκαν εχθές, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, ενώ αργότερα το βραδυ η Wall έβρισκε…ενεργειακή στήριξη.

Στις 1.642,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 768,9 ο FΤ 20 με καλή σε γενικές γραμμές εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη και επιβεβαίωση των προϋποθέσεων "μόχλευσης" σε κρατικόχαρτα.

Ωστόσο από την συνεδρίαση δεν δόθηκαν-ούτε εχθές- σαφείς ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση. Εάν δηλαδή είναι εφικτή μία πειστική ανοδική υπέρβαση κρίσιμων αντιστάσεων ή θα πρέπει να προετοιμαζόμεθα για άμυνες χαμηλότερα.

Το γεγονός, πως για τον FΤ 20 σημειώνονται τελευταία αλλεπάλληλες τιμές πέριξ των 770 μονάδων (με οροφή όμως τις 800-805 ) αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης των 770-775 που υπό προϋποθέσεις θα οδηγούσε τον FTSE 20 σε ακόμη μία προσπάθεια αντίδρασης πάνω από τις 800-805 μονάδες.

Ωστόσο και στις δύσκολες συνεδριάσεις της 10-11/2 δεν έγινε ξεκάθαρη η διάθεση ισχυρών παικτών να πιέσουν άμεσα για την διόρθωση της αγοράς, την πιθανή δοκιμασία των χαμηλών της αγοράς. Προφανώς είναι οι πολλές οι λεπτομέρειες, που ξεκαθαρίζονται αυτές τις ημέρες, είναι τόση η ένταση και η σημασία των ζυμώσεων, που συντελούνται σε ευρωπαικό επίπεδο, που οι παίκτες δεν προεξοφλούν συνολικά υπέρ του ενός ή του άλλου σεναρίου.

Το, ότι το έξυπνο χρήμα συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις του δεν λέει και πολλά για τους βραχυπρόθεσμους από τη στιγμή που έχουν την ευχέρεια κεφαλαίων και την άνεση χρόνου να κινούνται μεσο-μακροπρόθεσμα.

Το ζητούμενο είναι η άμεση εικόνα του ΧΑ, των αγορών σε μία συγκυρία που αρκετοί ξένοι αναλυτές επιφυλάσσονται για το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης στην Wall. Εκτίμηση, που ασπάζονται και ορισμένοι φίλοι (π.χ η ομάδα ανάλυσης της eZMarket, ο Στέφανος Γεωργίου κ.α. ) .

Όμως ο DAX παραμένει σε ανοδική φορά, "παλεύει" τις 7.400 μονάδες και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επιβεβαίωση της επικράτησης του "γερμανικού μπλόκ" (έως και τις 25/3) δεν μπορεί να συνοδεύεται από διόρθωση του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης.

Αντιθέτως δεν είναι λίγοι αυτοί, που ποντάρουν πως πλησιάζοντας προς τις 25 Μαρτίου θα κορυφώνεται μία μεγαλειώδης ανοδική- θριαμβική πορεία με τον DAX να πατά και τις 8.000 μονάδες. Εκτίμηση, που είναι σε αρκετά βάσιμη και ακούγεται λογική μένει όμως να επιβεβαιωθεί ή όχι στην πράξη.

Για αυτό βραχυπρόθεσμα το παιχνίδι στο ΧΑ θα επιχειρηθεί να παραμείνει επικεντρωμένο σε μετοχές εισηγμένων, που άμεσα είτε έμμεσα διευκολύνονται, ωφελούνται ή επηρεάζονται θετικά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Το, ότι και εχθές αντέδρασαν μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ όπως και των Βιομηχανίας Ζάχαρης, ΕΛΓΕΚΑ, Παρνασσός και ορισμένων ακόμη από ένα ευρύτερο φάσμα λίγα τινά μπορεί να σημαίνει.

Κάποιοι βραχυπρόθεσμοι (προφανώς ) επιχειρούν να…αξιοποιήσουν την συγκυρία (τα όσα απορρέουν της εδώ και καιρό συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας/δανειστών για τα φιλέτα του δημοσίου και όχι μόνο) ενώ ορισμένοι ποντάρουν (ή επενδύουν αν θέλετε) στην προεξόφληση πως κάποιοι όμιλοι και επιχειρηματικά συμφέροντα θα ευνοηθούν σε βάθος χρόνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v