Στη κόψη του ξυραφιού η Σοφοκλέους

Επί ξυρού ακμής (και) το ΧΑ, καθώς κοινωνία, πολιτεία δείχνουν να ξεπερνούν τις αντοχές τους. Κλειδί πάντα οι 625 για τον Ft 20, τα 5,2 ευρώ για την ΕΤΕ και η δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει τα νέα μέτρα.

Σε "νέο ελληνικό σχέδιο σε δύο στάδια" αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία.

Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία "συναντούν" πλέον άμεσα ανάλογες καταστάσεις στην κοινωνία με τα πράγματα να έχουν περιέλθει σε οριακό σημείο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν εχθές στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και η προχθεσινή στυγνή σφαγή του 44χρονου) παραπέμπουν ευθέως σε μία κοινωνία που ξεπερνά τις αντοχές της.

Καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την επιβολή νέων αυστηρότατων μέτρων, που επιζητούν αυτή τη φορά πιεστικότατα δανειστές, Γερμανοί και ΔΝΤ-ΕΕ. Παράμετρος, που αναπόφευκτα προσμετράται στις εξελίξεις, ενδεχομένως να τις επηρεάζει και πιθανότατα να επενεργεί καταλυτικά…

Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνον τι θέλουν οι δανειστές ή τι μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει από την πλευρά της αλλά και σε ποιο σημείο έχει διαρραγεί ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός, η κοινωνία.

Ψυχρή η πραγματικότητα, δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια, σε προσγειώνει στα όσα εξελίσσονται. Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου δίνει μία πτυχή του "ελληνικού προβλήματος" κάτι, που στο χρηματιστηριακό ταμπλό επιχειρείται να προεξοφληθεί από τα μέσα της συνεδρίασης της 9ης Μαίου.

Παράλληλα στενεύει και ο κλοιός από την πλευρά των επιχειρηματιών με ενδεικτικές τις περιπτώσεις του ομίλου Βιοχάλκο (… πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ) ή του Μυτιληναίου (αιχμές για κυβερνητική αδράνεια) ή ακόμη του ισχυρού άνδρα του ομίλου CCH 3ε (με τον Γ. Δαυίδ να επικρίνει για ακόμη μία φορά- κυρίως- την φορολογική λογική του υπουργείου Οικονομικών).

Στενεύει ο κλοιός και γύρω από τους τραπεζίτες, καθώς οι πιέσεις- προσταγές των δανειστών και ξεκάθαρες είναι και πιεστικές. Αυτή τη φορά θα πρέπει να… συνεισφέρουν και οι Έλληνες τραπεζίτες, να βάλουν στην άκρη προσωπικές βλέψεις, εγωισμούς και μικροπολιτικές και να στοιχηθούν στις προτροπές των δανειστών.

Το "γύρισμα", που ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, προφανώς και δεν σχετίζεται με αυτές τις δρομολογημένες εξελίξεις, ωστόσο είναι ένα μήνυμα προς κάθε εμπλεκόμενο.

Η ΑΤΕ κάνει την αρχή, θα λέγαμε πως είναι η πιο ώριμη περίπτωση, με τη μετοχή να κλείνει έως 17,7% υψηλότερα στα 0,53 ευρώ με 1,9 εκατ. τεμάχια. Το άδειασμα σε ΕΤΕ και Alpha Bank μπορεί να ξάφνιασε προς το τέλος ωστόσο ήταν αναμενόμενο από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Η τελική διαμόρφωση του FΤ 20 χαμηλότερα των 625 μονάδων αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σήμερα- αύριο αν και η υπεραπόδοση των ΟΠΑΠ και μπορεί να λειτουργήσει και σήμερα αντισταθμιστικά. Τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, όταν θα προσφερθεί η…ουρά της προσφοράς, που βγήκε εχθές από τι1 6.05 και μετά αλλά κυρίως οι ανοιχτές πωλήσεις στα τελευταία 5-10 της συνεδρίασης.

Η κίνηση μόλις 2 και 1 / 2 συνεδριάσεων παραπέμπει στην εξαιρετικά ευάλωτη, ρευστή διάθεση και των βραχυπρόθεσμων παικτών την αλληλουχία των εξελίξεων σε πολιτικό, κοινωνικό με το οικονομικό επίπεδο. Είναι λογικό να παγώνει το ΧΑ, όταν συμβαίνουν τα όσα δραματικά γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, είναι λογικό να εντείνεται η ανησυχία όταν είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση πως το παιχνίδι δεν ελέγχεται απόλυτα.

Γιατί- πάντα κατά την εκτίμηση μας- πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς, τα στεγνά διαγράμματα το εύλογο ερώτημα είναι αν η συγκεκριμένη πολιτική αρχή μπορεί να περάσει τα μέτρα που πιεστικά επιτάσσει η τρόικα, οι δανειστές, οι Γερμανοί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v