ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα και βλέπουμε…

Η ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα γύρισε σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στην Wall. Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια και ανοδικό άνοιγμα στην Ευρώπη, δίνουν στο ΧΑ την ευκαιρία να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους.

Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλιο και γενικότερα θα στηρίξει την Ελλάδα αν η τελευταία προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γύρισε σημαντικά κατά την τελευταία ώρα το κλίμα χθες το βράδυ στην Wall Street.

Έτσι, ο Dow Jones που είχε βρεθεί χαμηλότερα και από τις 11.900 μονάδες, γύρισε και έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, με μικρές απώλειες, σαφώς μικρότερες τελικές απώλειες και για τον S&P 500, ενώ εντυπωσιακότερο ήταν το come-back του Nasdaq που έκλεισε και με θετικό πρόσημο.

Κέρδη για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Αμετάβλητη μέχρι στιγμής η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, όπως και το euribor 3μήνου στο 1,526%, ενώ χαλαρή κινητικότητα παρατηρείται μέχρι στιγμής στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές spread να κινείται ελαφρώς υψηλότερα και τα CDS 5ετίας να δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης κινούμενα χαμηλότερα των 2.000 μ.β.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η Σοφοκλέους να ξεφύγει από την «εθνική της μοναξιά» και υπηρετώντας πιστά τη μεταβλητότητα να προσπαθήσει να αναστρέψει την χθεσινή κάκιστη εικόνα σημαντικών απωλειών που είχαν σαν αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου να βρεθεί εκ νέου οριακά υψηλότερα των 49 δισ. ευρώ.

Δυστυχώς η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις, φήμες-εκτιμήσεις και «ατυχείς» δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το ξεκίνημα δείχνει να είναι μάλλον ανοδικό και αν βοηθήσει και η ειδησεογραφία, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί εκ νέου με απαιτήσεις προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης 1.295-1.300 μονάδων.

Αντίθετα, αν οι πωλητές κάνουν την έκπληξη και υπερισχύσουν και ο Γενικός Δείκτης βρεθεί χαμηλότερα από τη ζώνη 1.250-1.240 μονάδων (εχθές το βράδυ έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης και συγκεκριμένα στις 1.241,82 μονάδες) τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψουν τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 1.170 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v