ΧΑ: Στον αστερισμό του πολιτικού ρίσκου...

Οι φόβοι της αγοράς για βουλευτικό "αντάρτικο" για το μεσοπρόθεσμο αλλά και ο τζίρος που παραμένει σε απελπιστικά επίπεδα καταδικάζουν τις όποιες απόπειρες ανοδικής κίνησης. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κατέδειξε ότι και οι αμέσως προηγούμενες.
Πρώτον ότι η βραχυπρόθεσμη τάσης της Αγοράς εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις και ότι κάθε “ατυχής” πολιτική δήλωση θα τυγχάνει αρνητικής υποδοχής από την Σοφοκλέους και δεύτερον ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα με τζίρους … λιτότητας (!)

Από εκεί και πέρα η συνολική εικόνα της Αγοράς και πολύ περισσότερο η κατάληξη της συνεδρίασης, μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συντηρήσουν, ενώ δεν έλειψαν και σήμερα οι εγκλωβισμοί για όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 1275,05 μονάδες (+2,68%), έφθασε να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και το θετικό πρόσημο, για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον κλείσουν στο χαμηλό ημέρας.

Οριακά καλύτερη εικόνα από τον Τραπεζικό δείκτη (+0,04%), που όμως και αυτός υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 968,86 μονάδων (+4,74%).

Να σημειωθεί μάλιστα ότι από τις 10.40 που ο Γενικός Δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας, στις επόμενες 61/2 ώρες ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση και με την τελευταία “πινελιά” των δημοπρασιών έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1232,6 μονάδες με απώλειες 0,74%, ενώ ο υποσιτισμένος τζίρος πλησίασε τα 59 εκατ.

Αλλά και η τεράστια ψαλίδα που υπήρχε στην αρχή της συνεδρίασης μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών (με σαφή υπεροχή των πρώτων) στην εξέλιξη της συνεδρίασης εξελίχθηκε σε μίνι ντέρμπι, με τις μετοχές με θετικό πρόσημο, τελικά, να επικρατούν περίπου οριακά

Alpha Bank, Eurobank και Εθνική “έβαλαν πλάτη” στον Δείκτη, καθώς προσπάθησαν να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο (δίνοντας εκ νέου τροφή στα ξαναπαιγμένα σενάρια για πιθανό Τραπεζικό deal), εμφάνισαν αξιοπρόσεκτο “bid” και έδειξαν λιγότερο “ευάλωτες” από άλλες φορές.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι δημοπρασίες που έκλεισαν και τους τρεις τίτλους στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα τις Εθνική και Eurobank και με αρνητικό πρόσημο (!)

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και πολύ κοντά σε αυτό ο ΟΠΑΠ.

Σημαντικός προβληματισμός για τον τίτλο του ΟΤΕ, που όχι μόνο δείχνει ότι δεν μπορεί να δώσει ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ (με ενδιάμεση αντίσταση τα 6,40 ευρώ), αλλά συνεχίζει να “φλερτάρει” επικίνδυνα με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ το οποίο αν διασπάσει καθοδικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα βίαιο “pull back” προς την επόμενη στήριξη των 5,60 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός από την διαγραμματική απεικόνιση του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει ξεκινήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 16,72 ευρώ (28/3) και σήμερα έχασε και την στήριξη των 10,68 ευρώ. Επόμενη τεχνική στήριξη στα 9,95 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1/7/2010).

Ασφαλώς από το σύνολο του ταμπλό τις εντυπώσεις έκλεψε ο τίτλος της Forthnet (προσπαθεί να αποδράσει από τα ιστορικά χαμηλά των 0,30 ευρώ, που έκλεισε στις 16/6), όχι μόνο λόγω των αξιοπρόσεκτων κερδών και των επιθετικών διαθέσεων των αγοραστών, αλλά και διότι ο όγκος συναλλαγών των 1149697 τεμ. ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος για το τρέχον έτος (ο μεγαλύτερος στην συνεδρίαση της 31/5).

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η ροή ειδήσεων και εκτιμήσεων που αφορούν το Ελληνικό πρόβλημα.

Υπό την αίρεση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε την εκταμίευση της 5ης δόσης για Ελλάδα και τη χορήγηση νέας βοήθειας για Ελλάδα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Herman Van Rompuy, η Σύνοδος Κορυφής άναψε το πράσινο φως τόσο στην εκταμίευση της 5ης δόσης όσο και στην χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας για τη Χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής ότι το νέο πακέτο βοήθειας για τη Χώρα θα διαμορφωθεί περίπου στα 110 δισ. ευρώ.

Δραματική επιδείνωση καταγράφει η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών το τελευταίο δίμηνο, καθώς ελλείψει άλλων εναλλακτικών πηγών, τον Μάιο στράφηκαν εκ νέου και μαζικά στην ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όση ρευστότητα κατάφεραν οι Ελληνικές Τράπεζες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, άλλη τόση δανείστηκαν μόνο κατά την διάρκεια του Μάιου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο τέλος Μαίου, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έφθασε στο ποσό των 97,53 δισ. ευρώ έναντι 86,85 δισ. ευρώ του Απριλίου. Η αύξηση κατά 10,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα, αποτυπώνει τις πιέσεις στη ρευστότητα που δέχεται το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα και αντισταθμίζει τη μείωση κατά 10,85 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και ως το τέλος Απριλίου. Σημειώνεται ότι για την άντληση των κεφαλαίων, οι Τράπεζες έδωσαν εγγυήσεις ύψους 141,83 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι σχεδόν παρόμοια είναι η κατάσταση και τον Ιούνιο και δεν αποκλείουν ο συνολικός δανεισμός να προσεγγίζει στο τέλος του μήνα τα 100 δισ ευρώ.

Οι Αγορές θα πρέπει να προετοιμάζονται για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους το Σεπτέμβριο, δηλώνει ο Barry Eichengreen, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια.

“Η ιστορία μας λέει ότι τα πράγματα θα ησυχάσουν τον Αύγουστο, γιατί όλοι οι traders θα πάνε στην Τοσκάνη, όλο το μήνα θα πίνουν κιάντι και θα ηρεμούν”, είπε ο Eichengreen στο CNBC.com.

“Όμως, όλοι ξέρουν ότι όταν επιστρέψουν το Σεπτέμβριο, θα γίνει έκρηξη. Και τότε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πηγή”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Eichengreen, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.

Πάντως, σύμφωνα με την άποψή του, η Ελληνική αναδιάρθρωση δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη τόσο καταστροφική όσο η κατάρρευση της Lehman. Τα CDS που ασφαλίζουν το Ελληνικό χρέος είναι λίγα και έχουν εκδοθεί από Αμερικανικές εταιρείες, όχι Ευρωπαϊκές, εξηγεί.

Επιφυλακτική η εικόνα, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα και τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με μείζονος σημασίας είδηση την προειδοποίηση της Moody’s για τις Ιταλικές Τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Moody’s για δεκάδες Ιταλικές Τράπεζες καθώς για ορισμένες υποβαθμίζει το outlook, ενώ θέτει πολλούς Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Χώρας σε καθεστώς αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επισημαίνεται ότι ο οίκος την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε και την αξιολόγηση της Ιταλίας σε καθεστώς αναθεώρησης.

Οι ξαφνικές απώλειες των Τραπεζικών μετοχών οδήγησαν το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στην απόφαση να διακόψει προσωρινά τη διαπραγμάτευσή τους.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, στις μετοχές των οποίων η διαπραγμάτευση διακόπηκε συμπεριλαμβάνονται αυτές των UniCredit SpA (UCG.MI), Intesa Sanpaolo SpA (ISP.MI), Banca Popolare di Milano (PMI.MI) και UBI Banca (UBI.MI).

Άλλοι αποδίδουν την έντονη νευρικότητα και στην είδηση σύμφωνα με την οποία η Ιταλική Τράπεζας Unione di Banche Italiane δεν κατόρθωσε να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου που διενέργησε.

Με πτωτικές διαθέσεις και το άνοιγμα στην Wall Street.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,9% στο α΄ τρίμηνο σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου, που είναι ελαφρώς αναβαθμισμένη από την προηγούμενη μέτρηση για ανάπτυξη 1,8%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα αναβαθμιστεί στο 2%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του Υπουργείου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ανέκαμψαν από την βουτιά 2,7% του Απριλίου και αυξήθηκαν 1,9% τον Μάιο. Η αύξηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη 1,6%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά εβδομάδας, ο Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία μεταβολή -1,71% και ο Τραπεζικός μειωμένος κατά 4,1%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 12,83% και 26,35% αντίστοιχα.

Παρά το “καταπράσινο” ξεκίνημα, στο τέλος της συνεδρίασης οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μακριά από τα χαμηλά ημέρας ήταν σαφώς λιγότεροι και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+1,26%), Jumbo (+0,20%), Αγροτική (+2,54%), Πειραιώς (0,98%), Ελ. Πετρέλαια (+0,20%) και Τιτάν (+0,67%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-4,08%) και Μυτιληναίο (-3,72%). Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Οριακά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, παρά ταύτα 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 18,18%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Απογοήτευση και νέοι εγκλωβισμοί, ήταν τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο κάτω από τις 1.228 μονάδες θα έβαζε την Αγορά σε διαδικασία αναζήτησης νέων χαμηλών (1.197).

Από την άλλη πλευρά οι συνεχείς εναλλαγές βίαιων διακυμάνσεων είναι ένδειξη τοπικής αντιστροφής η οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει με κάποιο μεσοπρόθεσμο σήμα την έναρξη κάποιας διορθωτικής πορείας και η εξάντληση της παραμένει σε πολύ περιορισμένα χρονικά όρια.

Η ανήσυχη εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η Αγορά παραμένει σε αυξημένη εγρήγορση ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος την προσεχή εβδομάδα.

Δυστυχώς, στη διατήρηση του κακού κλίματος στην Αγορά συντελεί και η διορθωτική εικόνα που εμφανίζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες οι διεθνείς Κεφαλαιαγορές. Άλλωστε, το μίγμα των ειδήσεων, τόσο από τις Η.Π.Α. (με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, να υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας) όσο και από την Ευρωζώνη (όπου υπάρχει προβληματισμός για διάχυση της Ελληνικής κρίσης και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες) ενισχύει την αβεβαιότητα στο επενδυτικό κοινό.

Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς καταλυτικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει το Μεσοπρόθεσμο. Παρότι πάντως οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στη δεδομένη στιγμή η στάση αναμονής συστήνεται ως η καλύτερη επιλογή για το επενδυτικό κοινό, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Και όμως υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρουν Αμερικάνικα και Κινέζικα funds, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.

Αυτό αν μετουσιωθεί στην πράξη, μπορεί να είναι κι ένα μήνυμα προς όλους και κυρίως προς τους Ευρωπαίους, πως υπάρχουν και ευκαιρίες κι όχι μόνο κίνδυνοι στην Ελλάδα.

Το ρίσκο στις τρέχουσες αποτιμήσεις είναι περισσότερο ψυχολογικό, αλλά εκείνο που φοβούνται οι ξένοι είναι η αλυσιδωτή αντίδραση, που θα δημιουργηθεί εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να κινείται με αστείους τζίρους και ελάχιστο ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον, έστω και αν τα περισσότερα αρνητικά σενάρια είναι προεξοφλημένα.

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει αρνητική, καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, ο κ. Δάντης επεσήμανε ότι δεν εφαρμόστηκε όπως το ζήτησαν οι της τρόικας, διότι κανείς δεν ακούμπησε τον Δημόσιο τομέα και κυρίως τα “παρελκόμενα”, όπως διαπλεκόμενες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, και τη φοροδιαφυγή.

Μία γενικότερη εφαρμογή του “πόθεν έσχες” για όλους τους φορολογούμενους, θα επέφερε δισ ευρώ στα Δημόσια ταμεία, όμως αυτό για να πραγματοποιηθεί προαπαιτεί σοβαρούς φοροελεκτικούς μηχανισμούς.

Για το πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης, ο κ. Δάντης αναφέρει ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να φτάσουμε στο 2013 ώστε να λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Τότε θα έχει αποδυναμωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ξεφορτώνοντας πολλά βάρη στους λαούς και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, για να αλλάξει η πτωτική τάση στην Αγορά και ο Γενικός Δείκτης να μην “δει” νέα χαμηλά, θα πρέπει να ψηφιστεί και να τηρηθεί πιστά το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, ή να ανακοινωθεί άμεσα ένα πολύ σημαντικό deal.

Ανοιχτές πωλήσεις - Δανεισμός τίτλων

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη και τελείωσε με απώλειες, κάτι που ενίσχυσε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά γύρισαν σε υπερτίμηση 0,49% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12092, τιμή εκκαθάρισης 550,62) κινήθηκαν μεταξύ 548,25 και 570,5 μονάδων.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις, με περισσότερες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 61% με την ημερήσια κινητικότητα σε απογοητευτικά επίπεδα με μόνο 368 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να αλλάζουν χέρια (255 δικαιώματα αγοράς και 113 δικαιώματα πώλησης).

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (11000 ΓΕΚ, 77500 ΔΑΚΕΤ30), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9747), Alpha Bank (2100), Πειραιώς (4540), Eurobank (2819), ΟΤΕ (124), MIG (357), Αγροτική (946), ΓΕΚ (256), ΟΠΑΠ (340), Ταχ. Ταμιευτήριο (444), ΔΕΗ (105), Μυτιληναίο (176), Κύπρου (527), Intralot (298).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (28686 τεμ.), Εθνική (329389 τεμ.), Πειραιώς (67391 τεμ.), Eurobank (67891 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (40800 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10692696 τεμ.), Eurobank (17884996 τεμ.), Εθνική (9543796 τεμ.), Πειραιώς (11897523 τεμ.), ΟΤΕ (6187789 τεμ.), MIG (4945818 τεμ.), MPB (5748142 τεμ.).


----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και προσέγγισε ενδοσυνεδριακά τις 1.300 μονάδες δεν κατάφερε να υπερβεί ένα κομβικό τεχνικό κατώφλι που θα του έδινε μεγαλύτερη δυναμική για την συνέχεια.

Ωστόσο στα χαρακτηριστικά των ημερήσιων διακυμάνσεων έχει διαφοροποιηθεί ο παράγοντας κατεύθυνση αφού η μεταβλητότητα εκδηλώνεται έντονα και σε ανοδικές συνεδριάσεις, ισχυρά φορτισμένη από τις επιμέρους υποτιμήσεις που παρατηρούνται σε επιμέρους διαγράμματα δεικτοβαρών μετοχών.

Φαινόμενα αυτής της μορφής λαμβάνουν χώρα σε τοπικούς πυθμένες και είθισται να δίνουν ισχυρές εκτονώσεις προς την αντίθετη ροή της κυρίαρχης τάσης που στην παρούσα περίπτωση είναι καθοδική.

Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ο ΜΑCD παρέμεινε σε υποτιμημένα τεχνικά επίπεδα ενώ και οι υπόλοιποι ταλαντωτές συνεχίζουν να εμφανίζουν ανοδικές αποκλίσεις υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο της συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης από τις 1.197 μονάδες, σενάριο το οποίο διατηρείται σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης δεν θα πληρώσει τιμές κάτω από τις 1.228 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά σε κλείσιμο πάνω από τις 1.290 μονάδες η αγορά διεκδικεί πλέον με αξιώσεις μια εντονότερη ανοδική κίνηση αφού από την εν λόγω περιοχή διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών η πορεία του οποίου στα βασικά διαγράμματα των τραπεζικών μετοχών που καθορίζουν την πορεία του Γενικού Δείκτη (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha bank) έχει αυξημένη συσχέτιση.

Η «ανήσυχη εικόνα διακυμάνσεων» της αγοράς δείχνει ότι οι αγοραστές έχουν επανέλθει με κάποιες νέες δυνάμεις αφού οι όγκοι σε ανοδικές ημέρες είναι 50 με 100% υψηλότεροι από τις πτωτικές συνεδριάσεις χωρίς όμως να έχουν τον πλήρη έλεγχο των ειδήσεων και για αυτό ίσως η αγορά να παραμένει καθηλωμένη στα χαμηλά των 14 τελευταίων ετών.

Συμπερασματικά αναμένουμε μια ρευστή και νευρική εικόνα συναλλαγών κατά το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας. Η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου θα κρίνει το αν η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία σχηματισμού πυθμένα με ισχύ σαφώς πολύ μεγαλύτερη από κάποιες εβδομάδες ή αν η περιοχή των 1.200 – 1.300 μονάδες θα αποτελέσει ένα ακόμα σκαλοπάτι στην σταθερά φθίνουσα πορεία του Γενικού Δείκτη".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.232,60 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,71% και ετήσιες απώλειες 12,83%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,83%, ο Mid 30 με απώλειες 1,78% και ο Small Cap 80 με κέρδη 0,30%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: η Τεχνολογία 4,04%, τα Τρόφιμα και Ποτά 4,84%, ο κλάδος της Υγείας 7,74%, Κατασκευές & Υλικά 0,78%

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν : οι Τηλεπικοινωνίες 1,48%, Τα Ταξίδια & Αναψυχή 7,16%,οι Πρώτες Ύλες 4,81%, το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο 1,30% , Ασφάλειες 1,96%, οι Τράπεζες 4,10%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 4,92%, τα Χημικά 7,03%, τα Βιομηχανικά Προϊόντα και οι Υπηρεσίες 3,33%,

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοτέρ 37,50%, Ακρίτας 36,59%, Plias 36,36%, PC systems 33,33%, Forthnet 29,41%, Alapis 25%, Aττικές εκδόσεις 24,14%, ΓΕΚ Τέρνα 20,13%, J&P- ΑΒΑΞ 20%, ΑΕΓΕΚ 20%

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Axon Συμμετοχών (-34,67%), T Bank (-33,33%) Σάνυο Ελλάς (-25%), Ευρωσύμβουλοι (-22,83%), Γενική Εμπορίου (-20%), Σίδμα(-15,56%), Ευρωσσυμετοχές(-12,50%), Space Hellas (-10,92%), Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο(-10,77%).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v