ΧΑ: Μπαράζ ρευστοποιήσεων μετά το ναυάγιο

Με μεγάλη πτώση, κυρίως τραπεζικών μετοχών, αποτυπώνεται στο ταμπλό η εμπλοκή τρόικας - Αθήνας. Νέος κύκλος πιέσεων σε ευρώ και ισχυρά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση για ΕΤΕ, Πειραιώς, Εurobank, OΠΑΠ.

Αναμενόμενο, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, το άδειασμα στο Χ.Α., από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα.

Από τις 923,9 μονάδες ο Γ.Δ. ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα, για να διορθώσει έως τις 888,6 μονάδες. Το πολυετές ελάχιστον για τον Γ.Δ. σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις 866,6 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο FTSE-20, που άνοιξε από τις 388,7 μονάδες, διορθώνει έως τις 369,4, με ιστορικό χαμηλό στις 358,2 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές 8,2 εκατ. ευρώ περίπου στις 11:00 και τους πωλητές να ξεκινούν από τις τράπεζες και να επεκτείνονται στις λοιπές μετοχές του δείκτη.

Από τα 3,01 ευρώ ξεκίνησε η Εθνική, για να διορθώσει έως τα 2,90, με ελάχιστη τιμή τα 2,72 ευρώ της περασμένης Παρασκευής.

Κατά 6,5% χαμηλότερα η Alpha Bank, σε ποσοστό 6,6% η Eurobank, κατά 9,6% η Πειραιώς, σε ποσοστό 7,1% το Τ.Τ., ενώ σημαντικές, αλλά όχι στην έκταση των τραπεζικών τίτλων, είναι οι απώλειες για τις μετοχές των Βιοχάλκο, Folli Follie, Μυτιληναίος, Jumbo, 3E και ΜΟΗ.

Σταθερά 4% χαμηλότερα ο Γ.Δ., αλλά αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο είναι η επιδεινούμενη τεχνική εικόνα βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, κυρίως όμως της εξασθενούμενης τάσης του ευρώ.

Προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, φανερή και η αδυναμία των Ευρωπαίων να ενεργήσουν αποτελεσματικά. Όλα αυτά σε μία περίοδο όπου εκκρεμεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπου είναι... ξεκρέμαστη η 6η δόση του δανείου προς τη χώρα μας και οι τάσεις διάλυσης στην Ε.Ε. είναι ισχυρότερες όσο ποτέ στη διάρκεια της κρίσης.

Από τεχνική πλευρά, το διάγραμμα ευρώ - δολαρίου θα πρέπει να προβληματίζει πολύ, μα πάρα πολύ, όσους ασχολούνται με την τύχη της ενιαίας πολιτικής και του ενιαίου νομίσματος. Το κοινό νόμισμα υποχωρεί  και σήμερα έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 1,422.

Πολλαπλασιαστικές οι επιπτώσεις και στα ισχυρά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να κινδυνεύει να χάσει τις 5.600 μονάδες και τον CAC να διολισθήσει κάτω από τις 3.200 μονάδες.

Εάν δεν προσεχθούν σε αυτήν την πολύ κρίσιμη και πονηρή συγκυρία ορισμένες λεπτομέρειες, δεν θα κινδυνεύσει με κατάρρευση μόνο το Χ.Α. ή το εγχώριο σύστημά μας, αλλά και μια σειρά αγορές πέραν της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Από νωρίς τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δικαιολογημένα κυρίως τα γερμανόφωνα, δίνουν έκταση στις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, στην εμπλοκή Αθήνας - τρόικας και πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις, θέσεις και απόψεις κάνουν ήδη τον γύρο του Διαδικτύου και των αγορών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κλειδί παραμένουν οι χαμηλότατες στηρίξεις του διημέρου 25 - 26/8 και σταδιακά η ψυχραιμότερη ανάγνωση των εξελίξεων που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την εμπλοκή.

Κι αυτό γιατί μπροστά μας έχουμε αφενός το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων κι αφετέρου την εκταμίευση (ή κάτω από ασφυκτικούς κι εκβιαστικούς όρους) της 6ης δόσης του δανείου και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v