ΧΑ: Τελευταίες γραμμές άμυνας...

Ερώτημα το πόσο θα αντέξει το εγχώριο σύστημα, καθώς πληθαίνουν τα "χτυπήματα" από δανειστές, Ευρωπαίους πολιτικούς, αρνητική συγκυρία. Κλειδί πάντα τα πολυετή χαμηλά για Ftse 20 (353 μονάδες) και ΕΤΕ (2,72 ευρώ).

Σε όλο και ζοφερότερο περιβάλλον η οικονομία, σε όλο και εντονότερη πίεση η κυβέρνηση, η κοινωνία και… τα μεγέθη.

Επιστροφή στην πτωτική πραγματικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρεί προς τις 886,7, τον Ftse 20 προς τις 369,9 μονάδες και τις τράπεζες να διορθώνουν, καθώς η ΕΤΕ και η Alpha Bank "πρωταγωνίστησαν" χθες με 10,5% και 12,6% αντίστοιχα.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του 20άρη μόλις δύο (Κύπρου, Jumbo) αντέδρασαν και άλλες δύο (Ελλάκτωρ, Marfin Investment) έκλεισαν χωρίς απώλειες.

Όμως τα χειρότερα έρχονται από τις διεθνείς αγορές, από το μέτωπο των δανειστών, τον ΟΟΣΑ, καθώς η συνισταμένη δηκτικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν η προειδοποίηση "ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε".

Πιο ανησυχητική όμως -κατά την άποψή μας- η προειδοποίηση του Γερμανού υπ. Οικονομικών πως εάν δεν γίνουν όσα επιβάλλονται δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου, καθώς για πρώτη φορά ο κ. Wolfgang Scheuble άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ειδικότερα, την προειδοποίηση του πανίσχυρου πολιτικού - οικονομικού παράγοντα θα πρέπει να την έχουν ήδη λάβει σοβαρότατα υπόψη τους στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο.

Αίφνης η κυβέρνηση "ανακαλύπτει" πως πλέον... σκάνε πολλαπλασιαστικά μέτωπα, θρυαλλίδες και πομφόλυγες που προοιωνίζονται τα χειρότερα. Προβλήματα από τις αποκρατικοποιήσεις (φευ! πού οι υπερφίαλες, μεγαλόστομες διακηρύξεις περί 50 δισ. ευρώ), προβλήματα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (δεν είναι τυχαία η συγκυρία, που προειδοποιεί και ο ΟΟΣΑ) προβλήματα από τα έσοδα, την ανεργία (αλήθεια, δεν ιδρώνουν διόλου με τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας στις νεαρότερες ηλικίες;), το Δημόσιο, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τις επενδύσεις, και πόσα ακόμη…

Το Χ.Α. συνεχίζει να προεξοφλεί τα χειρότερα -και τα επόμενα των χειρότερων- καθώς από φάση σε φάση της αγοράς προστίθενται βάρη και αδιέξοδα.

Το ότι τελευταία όλο και περισσότεροι μιλούν, προειδοποιούν, εκβιάζουν (ακόμη και εάν είναι έτσι), προλειαίνουν την κοινή γνώμη ακόμη και για έξοδο από το ευρώ, μόνο θετικά δεν μπορεί να επενεργεί κατ' αρχάς στις τράπεζες, δευτερευόντως όμως στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Άλλωστε, τα μεγέθη για τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, την ύφεση και τη μείωση του ΑΕΠ είναι, όπως και εάν ειδωθούν, εφιαλτικά. Μπορεί να μαζευτεί -και πώς;- όλο αυτό το εκτροχιασμένο σύστημα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Πάντως όχι σε αυτήν τη φάση -και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης- με… ευχολόγια, πως βοηθά τις αποκρατικοποιήσεις η στροφή των επενδυτών προς τα utilities, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κ. Σωκ. Λαζαρίδης.

Εν πάση περιπτώσει, πάμε παρακάτω, καθώς η σοβαρότητα των ημερών δεν επιτρέπει την πολυτέλεια ανέξοδων αντιπαραθέσεων. Στα 3,02 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Εθνικής, με την ελάχιστη στα 2,72 ευρώ και με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν και πάλι προς χαμηλότερες τιμές.

Σημειώναμε χθες πως από τις 21/7 μέχρι και τις 8/9 έχουν εκδηλωθεί τρεις ακραίες, εξαιρετικά βραχύβιες αντιδράσεις που προσέφεραν ευκαιρίες υψηλών υπεραξιών, αλλά, το κυριότερο, ρευστοποιήσεις διαφυγής.

Τις προηγούμενες δύο ακολούθησε εξίσου πιεστική διόρθωση, εξανεμίζοντας σε 1 - 3 συνεδριάσεις τα υπερκέρδη της αντίδρασης και πιέζοντας βασικούς δείκτες, μετοχές στα πολυετή ελάχιστα.

Μέχρι τώρα για τον Ftse 20 οι δύο διορθώσεις έχουν εκτονωθεί εντός της ζώνης των 350 - 360 μονάδων. Αντίστοιχα για τη μετοχή της ΕΤΕ στο εύρος των 2,70 - 2,80 ευρώ. Μένει να φανεί εάν και αυτήν τη φορά θα συμβεί κάτι ανάλογο ή θα έχουμε βαθύτερη διόρθωση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο 20άρης εάν χάσει τις 350 μονάδες θα "κινδυνεύσει" με άμεση βύθιση προς τις 335 και βλέπουμε. Κίνηση που ενδέχεται να συνοδευτεί από αυξημένες πωλήσεις, υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις με παράλληλη εκδήλωση ενός απρόσμενου, αρνητικότατου συμβάντος (ή αλληλουχίας συμβάντων).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v