ΧΑ: Ρευστοποίηση κερδών-Πιέσεις στις τράπεζες

Προς τις 280 μονάδες διορθώνει ο 20άρης και προς τις 720 ο ΓΔ υπό την πίεση ρευστοποιήσεων βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής. Απώλειες για Alpha Bank, Eurobank. «Βάζουν πλάτη» ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3Ε.

Η Alpha Bank, η Eurobank και τρεις μη τραπεζικές δυνάμεις στηρίζουν την προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με τις τιμές να οδηγούνται σε υψηλότερα επίπεδα, από όπου και άρχισαν να κατοχυρώνονται επιμέρους βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Αυτό αποτυπώνεται και στη συγκριτικά αυξημένα συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως ο τζίρος προσέγγιζε τα 18 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης.

Περίπου 10 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια μόνο στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ υψηλός τζίρος έχει γίνει σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Αρχικά, ο FTSE 20 αντέδρασε έως τις 293,73 μονάδες, στη συνέχεια διόρθωσε έως τις 284,27 και λίγο μετά τις 11:15 μετρά απώλειες 1,05%. Ανάλογα, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη κυμαίνεται μέχρι στιγμής μεταξύ της υψηλής τιμής των 739,59 μονάδων και της χαμηλής των 725.

Το μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων κατοχυρώνεται στην Εθνική Τράπεζα στο εύρος των 2,13 - 1,97 ευρώ. Στην Τράπεζα Πειραιώς οι κινήσεις γίνονται μέχρι τώρα στο εύρος του 0,354-0,315.

Από τον κλάδο, κόντρα κίνηση επιχειρείται και μέχρι στιγμής τελεσφορεί στην Alpha Bank και στη Eurobank. Για την πρώτη υψηλότερη, μέχρι τώρα, τιμή έχει σημειωθεί στο 1,19 και για τη δεύτερη στο 0,749 ευρώ.

«Πλάτη» για τον 20άρη βάζουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola 3Ε.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η κινητικότητα είναι εμφανώς περιορισμένη, ξεχωρίζουν Μέτκα, Ιντρακάτ και ακόμη δύο - τρεις παίκτες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογική τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, εστιάζοντας ωστόσο στην ανθεκτικότητα που δείχνουν συγκριτικά η Alpha Bank και η Eurobank.

Όπως επίσης στην αδυναμία της ΕΤΕ να προσεγγίσει τα 2,20 ευρώ, γεγονός που από τεχνικής πλευράς θα αποτελούσε ενθαρρυντική ένδειξη. Μη διαφεύγει όμως της προσοχής μας πως στην Εθνική παρατηρείται ο υψηλότερος δανεισμός τίτλων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τραπεζικό τίτλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v