ΧΑ: Εφικτή και δεύτερη ανάσα

Καλοδεχούμενη η χθεσινή αντίδραση-ανάσα, με επαναφορά του ΓΔ προς τις 518 μονάδες. Η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και το κλίμα των δημοσκοπήσεων στάθηκαν αφορμές για τη χθεσινή μόχλευση.

Κάτι κινήθηκε χθες στο Χ.Α., δίνοντας τουλάχιστον μια ανάσα σε αρκετούς. Αφενός η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, αφετέρου η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να αξιοποιήσουν το κλίμα των δημοσκοπήσεων στάθηκαν ικανές αφορμές για την καλοδεχούμενη αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 518,5 μονάδες και του FTSE 20 προς τις 190,9 μονάδες.

Προφανώς και πρόκειται για μια καθαρά τεχνικής μορφής σχεδόν αντανακλαστική κίνηση, που επιχειρήθηκε και υποστηρίχθηκε κατά μείζονα λόγο από εγχώριες δυνάμεις.

Άλλωστε, ο συνολικός τζίρος ενισχύει αυτήν την εκτίμηση.

Το ενδιαφέρον είναι πως το Χ.Α. αντέδρασε χθες κόντρα στο όλο και πιο βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στην ισπανική αλλά και στην ιταλική οικονομία.

Στην Ισπανία, η περίπτωση της Bankia θεωρείται πως είναι μόνο η κορυφή του χρηματοπιστωτικού παγόβουνου της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Στην Ιταλία, το εξωπραγματικό κόστος δανεισμού (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) φέρνει ταχύτερα απ’ ό,τι περίμεναν αρκετοί και τη Ρώμη στο επίκεντρο του προβλήματος.

Δεν είναι τυχαίο ενδεχομένως πως ο Herman Van Rompuy στέλνει από τη Λευκωσία μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχειρεί και αυτός με τη σειρά του να κατευνάσει κάπως τα πράγματα.

Το ελληνικό πρόβλημα έπαιζε χθες το βράδυ στα ξένα ΜΜΕ τρίτο, τέταρτο ή ακόμα και πέμπτο και χαμηλότερα της Bankia και της ισπανικής απειλής.

Χαμηλοί τόνοι, μετά από καιρό, και από τους κάθε λογής παράγοντες, επιτελείς, οι οποίοι σχεδόν εμμονικά βάλλουν κατά της χώρας, κατά των Ελλήνων, τους φταίει ο Τσίπρας και πάει λέγοντας...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της Deutsche Bank, που βλέπει 13 κλάδους φύλακες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Στο σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό, στις κατασκευές και στην αγροτική παραγωγή.

Όλα αυτά έπονται, δημιουργούν ωστόσο κλίμα κι αμβλύνουν σε μικρό έστω βαθμό τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται το εγχώριο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η σχετική ευκολία με την οποία μοχλεύθηκε χθες η αγορά.

Η Εθνική Τράπεζα αντέδρασε προς το 1,29 ευρώ, η Alpha Bank πάνω από το 0,87 ευρώ και η Coca Cola 3E επανήλθε πάνω από τα 12,25 ευρώ.

Καλή η εικόνα και για Μέτκα, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, αλλά και για τον ΟΤΕ (προς το 1,48 ευρώ), τη ΔΕΗ (1,56 ευρώ) και βεβαίως τον ΟΠΑΠ, που επανήλθε προς τα 4,12 ευρώ και λόγω των εντολών αγοράς από ισχυρό ξένο «σπίτι».

Η χθεσινή ανάσα μπορεί να έχει συνέχεια, στο πλαίσιο πάντα μιας καθαρά τεχνικής αντίδρασης και μόνο. Με αρχικό όριο τις 200 μονάδες για τον 20άρη και την επιβεβαίωση του 1,30 ευρώ για την Εθνική, των 4,20 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και των 525-530 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v