ΧΑ: Ή...άμυνα ή τα ...ρέστα του

Υπό την ασφυκτική πίεση του Βερολίνου, που θέλει να κλείσει σύντομα όλες τις εκκρεμότητες, το ΧΑ αμφιταλαντεύεται για το εάν θα πρέπει να παίξει άμυνα ή τα ρέστα του. Κλειδί οι 280-290 μονάδες για τον FT 20.

Στις προσπάθειες να επικυρωθεί ΣΗΜΕΡΑ η επιμήκυνση αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Ύστατη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικότερα των Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα, στην έσχατη πολιτική (και όχι μόνο) στιγμή.

Με τον προϋπολογισμό να έχει ψηφιστεί από 167 βουλευτές (σχεδόν από όσους περίμεναν) υπό τη σκιά της δόσης, τη στιγμή που οι Financial Times προειδοποιούν για κίνδυνο εμπλοκής στα έντοκα, λόγω της ιδιαίτερα αδύναμης θέσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος (που, κακά τα ψέματα, καλείται να βάλει πλάτη και σε αυτήν την έκδοση του ΟΔΔΗΧ).

Επί ξυρού ακμής ήμασταν, και το Χ.Α. ενσωματώνει και επιχειρεί να προεξοφλήσει, επί ξυρού ακμής παραμένουμε και στην ίδια κατάσταση θα συνεχίσουμε ακόμη και μετά την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Στο σχόλιό μας του Σ/Κ σημειώναμε πως με τη Γερμανία σε προεκλογική περίοδο (για σχεδόν ένα χρόνο) η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αφεθεί στη... μοίρα ενός Grexit, πολύ δύσκολα όμως το Βερολίνο θα συναινέσει σε μία ρηξικέλευθη λύση - συνολικό διέξοδο.

Το Χ.Α. στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενσωματώνει το πράσινο φως των δανειστών αλλά και την αποδοχή από την Αθήνα όλων των εκκρεμοτήτων. Που μόνο επουσιώδεις δεν είναι, κίνδυνος ενός νέου PSI, δημιουργία-λειτουργία «ειδικού λογαριασμού», άρον-άρον αποκρατικοποιήσεις με επανεξέταση της τροπολογίας Στουρνάρα, απευθείας εκχώρηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνία για έναν trust account και επίτροπο. Με την Αθήνα στα σχοινιά και την κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμνού δεν βλέπουμε πώς ο Αντ. Σαμαράς θα καταφέρει να πετύχει μία αξιοπρεπή συνθηκολόγηση και παράδοση.

Επιμένουμε πως το Χ.Α. -οι insiders- τα συνεκτιμούν εδώ και καιρό όλα αυτά, επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις πραγματικές προθέσεις του Ch. Dallara, το ενδεχόμενο ενός νέου PSI και τη στάση των δανειστών μέχρι τέλους.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση -έστω σε ορισμένους- να προεξοφλήσουν βραχυπρόθεσμα (πάντα στο όριο το πολύ του Τ συν 3) την επιβεβαίωση όσων σημειώνει η ανταποκρίτρια του euro2day από τις Βρυξέλλες (κατά κανόνα, η Αγγελική πέφτει μέσα...), σε συνδυασμό με την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα αλλά και την έλευση (στις 13-14/11) του επικεφαλής του IIF στην Αθήνα και τις συναντήσεις που θα έχει με τον Γ. Στουρνάρα.

Βραχυπρόθεσμα, και μόνο, και με απόλυτη συνείδηση του υψηλότατου βαθμού επικινδυνότητας που μπορεί να κρύβουν αυτές οι κινήσεις, θα αναμένουμε τη στάση των πιο αισιόδοξων (μετά μάλιστα και το κλείσιμο της Παρασκευής).

Από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης οριακά πάνω από τις 800 μονάδες, ο FTSE 20 στη ζώνη των 280-290 μονάδων (292,34), και με τις τράπεζες να... ωθούνται με συντονισμένες αγορές στα τελευταία 45΄ της συνεδρίασης της 9ης/11 η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και υψηλού κινδύνου (που έχει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους εγκλωβισμού).

Παιχνίδι για γερά νεύρα, γερότερα στομάχια, για γνώστες και παίκτες αποφασισμένους να μείνουν πάνω από τον υπολογιστή, με το... δάχτυλο στο πληκτρολόγιο, σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Καλή εβδομάδα, συν-παίκτες, και μακάρι να μας βγει!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v