ΧΑ: Ποντάροντας στην 5η Δεκεμβρίου

Με αιχμή τις τράπεζες το ΧΑ προεξοφλεί εκταμίευση της δόσης στις 5/12. Κλειδί οι 310 μονάδες για τον FTSE 20 και η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς της Alpha Bank.

Για αγοραστικό αιφνιδιασμό μέτριου κόστους έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά προς το τέλος, για να κλείσει 3,85% υψηλότερα στις 820,91 μονάδες, ο FTSE 20 με 5,54% στις 294,57, με διψήφια ποσοστά στις τράπεζες, και ενώ η Alpha Bank επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της σηματωρού, που της έχει αποδοθεί από αρκετούς αναλυτές και παίκτες.

Στο σχόλιο του Θανάση δίνονται διάφορες εξηγήσεις για το «τράβηγμα» των τραπεζών, με ισχυρότερη αυτήν των ομολόγων, ενδεχόμενο που εάν όντως υλοποιηθεί δικαιολογεί την αντίδραση των συστημικών ομίλων.

Η επιθετική κίνηση κυρίως «ισχυρών χεριών» και insiders λίγο μετά τις 16:00 παραπέμπει σε έγκαιρη ενημέρωση, πληροφόρηση ή εν πάση περιπτώσει σε διαίσθηση που προστέθηκε στη λογική προεξόφλησης, η οποία από την αρχή της συνεδρίασης ήταν εμφανής.

Στον ρυθμό της προεξόφλησης κινούνταν τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις το Χ.Α., με τη Wall Street σε κλίση και την ένταση στη Μέση Ανατολή να κορυφώνεται.

Αυτό δείχνει αφενός τις προτεραιότητες -ειδικά των εγχώριων δυνάμεων, που έχουν και τον πρώτο λόγο στην αγορά τελευταία-, αφετέρου τη σπουδαιότητα που δίνεται από το σύστημα στο θέμα της περίφημης δόσης, και δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας.

Από τεχνική άποψη, η βραχυπρόθεσμη τάση, δίνοντας μία ισχυρή αναλαμπή εχθές, μπορεί να ακυρώσει για λίγο ή να μεταθέσει για αργότερα το ενδεχόμενο διόρθωσης λ.χ. του 20άρη χαμηλότερα των 270 μονάδων.

Σύμφωνα με την eZMarket, οι 350 μονάδες παραμένουν πάντα η ισχυρότατη αντίσταση για τον δείκτη, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Όμως, σε αυτήν τη φάση το Χ.Α. είναι γνωστό πως κινείται στον ρυθμό της δόσης και σε αυτήν την προεξόφληση ποντάρει μέρος του «έξυπνου χρήματος». Εχθές φάνηκε πως με μία καλή αφορμή (υπολογισμός ομολόγων ) οι τράπεζες μπορεί να πάρουν ανάσες, να αντιδράσουν, να δώσουν τάση στην αγορά. Το σημαντικό είναι πως για ακόμη μία διορθωτική κίνηση η περιοχή των 270 μονάδων αποδείχθηκε αξιόπιστη για τον 20άρη.

Σε σχετικό θέμα διαβάζουμε πως πηγαίνουμε για... εκταμίευση της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γι' αυτήν την περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v