ΧΑ: Με ορμή ξεκίνησε το 2013

Πάνω από τις 925 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης και προς τις 320 μονάδες ο FTSE LC, με αιχμή τις τράπεζες, με υπεραπόδοση των ΟΤΕ, MIG, ΔΕΗ, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αξιοποιώντας την αμερικανική βοήθεια.

Συνέχεια στο καλό κλείσιμο του 2012 επιχειρείται να δοθεί στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς.

Με μάλλον ικανοποιητικές για τέτοια ημέρα συναλλαγές, οι ενεργοί και εντός παιδιάς παίκτες διατηρούν τον Γενικό Δείκτη στις 915-920 μονάδες, τον FTSE Large Cap πέριξ των 315 μονάδων, με τις τράπεζες να αντιδρούν και με τον FTSE Mid να πιάνει και πάλι τις 1.150 μονάδες.

Προφανώς και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ διευκολύνουν αυτήν την προσπάθεια, σε μια συγκυρία όπου στο εσωτερικό της χώρας κυριαρχεί η υπόθεση Παπακωνσταντίνου(*).

Παράλληλα, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν από σήμερα κιόλας να αξιοποιήσουν την κεκτημένη τάση, να διατηρήσουν τη σχετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα γίνεται λόγος για την προσπάθεια αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.

Στο αντίποδα, «ποδαρικό με ψαλίδι στους μισθούς για ΔΕΚΟ, ειδικά μισθολόγια», σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη περιγράφεται η ασφυξία των βιομηχανιών από τις χρεώσεις ρύπων-ΔΕΗ, ενώ η ελληνική μεταποίηση αιμορραγεί, και συρρικνώνεται σταθερά. Σύμφωνα με τον Φιλ Σμιθ της Markit, «τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον ελληνικό κλάδο μεταποίησης». Η Αλεξάνδρα Γκίτση, ωστόσο, αναδεικνύει το «made in Greece ως άμυνα στην κρίση».

Αντικρουόμενα στοιχεία, εξελίξεις και νέα εξακολουθούν να αποτυπώνονται χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Καθαρά τεχνικής μορφής η αντίδραση μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με την Εθνική να επιχειρεί και πάλι προς το 1,40 ευρώ και την Alpha Bank να πιάνει το 1,50 ευρώ.

Άλλη μία προσπάθεια ανοδικής διάσπασης μιας σημαντικής αντίστασης για τον τραπεζικό δείκτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί και η βραχυπρόθεσμη τάση.

Πάντως, μετά τις 11.30-11.40 τραπεζικές αλλά και μη μετοχές-σηματωροί ανέβασαν στροφές. Περίπου 4% υψηλότερα ο ΟΤΕ, κατά 6,06% η MIG, 2,72% η ΔΕΗ, 2,96% ο ΟΠΑΠ, 4,17% η Ελλάκτωρ και Ιντραλότ (6,2%) ωθούν τον… 25άρη εκ νέου προς την αρχική τοπική κορυφή που σημειώθηκε γύρω στις 10.43 στις 317,50 μονάδες.

Σημειωτέον πως μετά τις 11.40 ενισχύθηκαν συγκριτικά και οι συναλλαγές σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με υψηλούς τζίρους και σε Fourlis, Intracom, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΒΖ, Νηρέα, Σιδενόρ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v