Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Κινητικότητα στην αγορά ενόψει και του αυριανού triple witching με διανομή «χαρτιών», πακέτα και κλείσιμο θέσεων short. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, πιέσεις σε blue chips, βοήθειες στην τάση από Coca Cola και Ελλάκτωρ.

Αντίρροπες δυνάμεις στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά θετικό έδαφος η Φρανκφούρτη, σε οριακά αρνητικό το ΧΑ.

Στην Ευρώπη, η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην επόμενη ημέρα της μείωσης του βασικού αμερικανικού επιτοκίου, κατά 25 μ.β, με τον pρόεδρο των ΗΠΑ σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Ενα ακόμη μέτωπο του Ντόναλντ Τραμπ, που προοιωνίζεται εξελίξεις στις σχέσεις Ουάσιγκτoν - Fed.

Στα καθ' ημάς, εμφανής η απροθυμία των traders να «τραβήξουν» την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες, με έμπειρο χρηματιστή να την αποδίδει στο αυριανό triple witching και τη σπουδή συγκεκριμένων κύκλων να «κλείσουν» short θέσεις. Μάλιστα επικαλείται την απόφαση του OceanWood να κλείσει τις θέσεις πώλησης στην Alpha Bank, μόλις λίγα 24ωρα πριν την αυριανή «τριπλή λήξη». Σήμερα, κυρίως όμως με το αυριανό «κλείσιμο» θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) ο χρηματιστής, αν και η προσέγγισή του ακούγεται λογική.

Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι πριν λίγο -στις 14:00- στη συνεδρίαση κυριαρχούν αντίρροπες δυνάμεις και τάσεις με πακέτα να αλλάζουν χέρια σε υψηλές τιμές, funds να αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους και οι ξένοι οίκοι να δημοσιοποιούν τις πρώτες αναλύσεις τους μετά το επιτυχές Roadshow των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Ηδη η JP Morgan επιχειρεί να μας πείσει για το τι δεν βλέπει η αγορά για τις τράπεζες ενώ δίνει για τις 4 συστημικές, τιμές-στόχους και αξιολόγηση.

Είναι προφανές πως ο κλάδος είναι άμεσης προτεραιότητας και μάλιστα σε αναμονή του ΟΚ των Βρυξελλών για το APS του ΤΧΣ, που έχει επεξεργαστεί η JP Morgan, με τον υφ. Οικ. Γεώργιο Ζαββό να εμφανίζεται αισιόδοξος πως η ώρα για την έγκριση των δανειστών δεν είναι μακριά. Οσο συντομότερα καλύτερα, ειδικότερα εάν ανακοινωθεί πριν την αξιολόγηση από τον Standard & Poors (στις 25 Οκτωβρίου, αν και το πρώτο 10ήμερο Οκτ. είναι το καταληκτικό χρονικό όριο, σύμφωνα με εκτίμηση του υφ. Οικονομικών).

Στην περιοχή των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα κατά 0,25%, με το βάρος να έχει πέσει στον τραπεζικό κλάδο. Στις 807 μονάδες με 0,62%, αλλά με την Εθνική να αντιμετωπίζει εμπόδια για την υπέρβαση των 2,65 ευρώ, ενισχύοντας το ενδεχόμενο διολίσθησης κάτω από τα 2,60, καθώς είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται η ανοδική διάσπαση, με ανεπιτυχές -μέχρι τώρα- αποτέλεσμα.

Στα 2,666 η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,829 της Eurobank, που είναι δεύτερη στην κατάταξη με βάση τον τζίρο, καθώς στην πρώτη θέση είναι ακόμη η Jumbo, με αξία συναλλαγών πάνω από τα 7 εκατ. σε σύνολο περίπου 36 εκατ. (στις 14:15).

Με αγοραστές, πέραν των τραπεζικών, σε Coca Cola, στα 30,33, επιχειρώντας να κατοχυρωθεί το όριο των 30 ευρώ ως σημείο αναφοράς και ει δυνατόν ως στήριξη για την κίνηση επαναφοράς της μετοχής προς τα 35 ευρώ, τα τελευταία υψηλά από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου. Τότε είχε ευνοηθεί πολύ από τις αναταράξεις στην ισοτιμία στερλίνας/ευρώ/δολαρίου, που λειτουργούσαν υπέρ της Αθήνας έναντι του Λονδίνου.

Στο 1,954 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με εμφανή διάθεση για υπέρβαση του ορίου των 2 ευρώ. Στα 5,37 η Fourlis.

Εάν εξαιρεθούν οι τραπεζικές μετοχές από τα 21 blue chips, μόλις τα αναφερθέντα είναι με θετικό πρόσημο.
Στις 46 προς 52 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, σε αντίθεση με το πρωινό ξεκίνημα και την εικόνα της αγοράς μέχρι τις 11:40.

Μεγαλύτερη άνοδος (πάντα συνεκτιμώντας συναλλαγές και τζίρο) για τίτλους των Forthnet (εύλογα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο 0,396 ευρώ), Ευρωπαϊκή Πίστη στα 4,61 ευρώ, Alumilστο 1,36, Ικτίνος στο 1 ευρώ.

Στις 14:25 τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε άνοιγμα από 0,15% χαμηλότερα και τις 3.004 μονάδες. Στα 9,49 το GREK, «βλέποντας» λίγο χαμηλότερα. Στα 14,23 ανεβασμένος ο δείκτης VIX/S&P 500.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v