Χρηματιστήριο: Προσπάθειες να μαζευτούν οι απώλειες

Επιβάρυνση της τάσης σε τράπεζες και large caps οδηγεί σε εγκατάλειψη της όποιας αρχικής διάθεσης για μόχλευση και στα mid caps. Κινήσεις ανάσχεσης απωλειών. Οι τεχνικές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Προσπάθειες να μαζευτούν οι απώλειες

Δρόμοι αντίθετοι για ευρωπαϊκά και Χρηματιστήριο Αθηνών. Μικρή άνοδος για DAX (0,32%), CAC (0,14%), νέες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.384 μονάδες.

Μάλλον υποτονικό το κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, περισσότερο επιφυλακτικοί οι λιγότεροι ενεργοί επενδυτές στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να παρασέρνει χαμηλότερα -σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις την αγορά.

Εδώ και καιρό, οι 1.386 μονάδες είναι ένα σημαντικό stop για long θέσεις (*), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης των short χαμηλότερα.

Ο τραπεζικός κλάδος κύριος υπαίτιος της νέας -σημερινής- ταλαιπωρίας, με εκ προοιμίου γνωστά τα ανοιχτά ζητήματα -παλαιότερα και τελευταία- που προσφέρουν ελεύθερο χώρο στους short.

Δεν είναι μεν οι πωλητές τόσο πιεστικοί όσο οι όλο και επιφυλακτικότεροι (δυνητικοί) αγοραστές, με κοινή εκτίμηση όλο και περισσότερων πως το θετικό αφήγημα «γκριζάρει». Εν πάση περιπτώσει, σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν «καύσιμα» που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πειστική αναστροφή του κλίματος.

Στις 1.157 (-1,17%) ο Δείκτης Τραπεζών, σε σαφή κλίση από την τελευταία κορυφή των 1.217 μονάδων (22 Μαρτίου). Σταθερές πωλήσεις σταδιακά και στα 4 χαρτιά του κλάδου, που και λόγω του αυξημένου «βάρους» του επηρεάζει αρνητικά και τα blue chips.

Σε Πειραιώς, Εθνική τα περίπου 32 από τα συνολικά 121 εκατ. εχθές, σε Εθνική, Πειραιώς η συνέχεια των πωλητών έως 1,40 (7,02) και 1,94% (3,698) χαμηλότερα αντίστοιχα. Επίσης με πωλητές σε Alpha Bank (1,572), Eurobank (1,751), με κοινό παρονομαστή για Πειραιώς-Eurobank το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή είναι χαμηλότερη του placement και της επαναγοράς.

Χρηματιστές εκτιμούσαν πως η νευρικότητα -πλεονέκτημα πωλητών- θα υπερτερεί για όσο ο SSM δεν ανοίγει τα χαρτιά του ως προς το ποσοστό επί των κερδών 2023, που θα μπορούν να διανείμουν ως μέρισμα οι διοικήσεις.

Ωστόσο, οι πωλητές υπερισχύουν στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια τη συνέχεια της διόρθωσης του FTSE25 προς τις 3.332 (-0,62%), καθώς δεικτοβαρή χαρτιά λ.χ. ΤΙΤΑΝ (25,75), Μotor Oil (27,34), Jumbo (26,50), HelleniQ Energy (8,155) κ.α. υποχωρούν, με μέτρια προσφορά.

Πρακτικά, εμφανής η απουσία ενεργού αγοραστικού ενδιαφέροντος, που σε «ρηχή» αγορά όπως το ΧΑ αρκεί για να διολισθήσουν χαμηλότερα οι τιμές μετοχών/εισηγμένων του FTSE25.

Δεδομένης της επιβάρυνσης της τάσης στα large caps, εγκαταλείπεται η όποια αρχική διάθεση για μόχλευση και στα mid caps. Ενδεικτικό το γεγονός πως νωρίτερα (14:15) μόλις 1 από τις 20 μετοχές του FTSEMidCap ήταν με οριακά θετική μεταβολή. Στα 2,74 ευρώ με 0,34% για την Τεχνική Ολυμπιακή.

Στις 39/58 πλέον η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο από την αρχική 39/37.

(* ) σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη. Κοντινή στήριξη στις 1.405 και κύρια στις 1.386 μονάδες, τελευταίο stop για long θέσεις. Από τις «Τεχνικές συντεταγμένες» (στις 26 Μαρτίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v