Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοιτά» προς νέα υψηλά το Χρηματιστήριο

Με αρωγό το θετικό διεθνές κλίμα η επιχείρηση των long για νέα κορυφή στον Γενικό Δείκτη. Οι κινήσεις στις τράπεζες και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο αυξημένου ενδιαφέροντος.

«Κοιτά» προς νέα υψηλά το Χρηματιστήριο

Σε πλήρη ρυθμό σήμερα οι επενδυτές, μετά τη αργία στη Wall Street την Παρασκευή. Με short φορά για τον Nasdaq αλλά με long για τον DJIA και νωρίτερα τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε άνοιγμα συνεδρίασης από 0,47% υψηλότερα, στις 7.505 μονάδες.

Στις 15,81 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE, στα $68,89 η (προθεσμιακή) τιμή για το Crude Oil WTI, στο 4,977% η απόδοση του 30ετούς των ΗΠΑ.

Δημοσκοπικό ράπισμα μεν για Τραμπ πριν τις Ενδιάμεσες Εκλογές (σ.σ. 3 Νοεμβρίου), όμως στην ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Πέμπτη το ενδιαφέρον των traders στη Wall Street.

Νωρίτερα, μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, η ΑΙ στο επίκεντρο, το πετρέλαιο χαμηλότερα μετά τη συμφωνία στον OPEC+ για αύξηση των στόχων παραγωγής.

Με premium 0,83% τα futures του DAX στη Φρανκφούρτη, μετά την άνοδο 1,34% την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις 25.958 μονάδες (σύμφωνα με τιμές από το Deutsche Borse).

Με γεμάτο «ταμείο» η εκκίνηση για τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το 3,59% για τον ΓΔ στις 2.537,27 μονάδες. Με ανοδικό σερί (τριών συνεδριάσεων) η αρχή Ιουλίου (και δεύτερου εξαμήνου), με το Euronext Athens στη δεκάδα των αγορών με τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά το πρώτο εξάμηνο.

Σχεδόν 20% για τον ΓΔ, με άνοδο 24,79% για τον ΔΤΡ και 20,37% για τον FTSE25, από την αρχή έτους. Ανοδος που αφορά σε ευρύτερο μέρος τόσο (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο (δευτερευόντως) ενός ικανού της μεσαίας. Εύλογα μερίδα επενδυτών και traders αναζητά στα mid caps τις πιθανές (δυνητικές) ευκαιρίες υπεραπόδοσης, καθώς για ορισμένα large caps οι αποτιμήσεις έχουν αρχίσει να θεωρούνται απαιτητικές.

Τα μεγέθη 2025, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δικαιολογούν ακόμη μεγαλύτερες τιμές, πλην όμως η επιλογή έχει γίνει πιο δύσκολη, περισσότερο σύνθετη. Από αυτή την άποψη, κρησάρα επιλογής μπορεί να είναι η σύγκριση δεικτών, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Φλώκας «τιμολογεί» κερδοφορία και χαμηλή λογιστική αξία, με σημαντικό discount έναντι ξένων ομοειδών επιχειρήσεων.

Πλέον το Euronext Athens έχει αρχίσει να αποκτά βάθος, καθώς όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας η αποτίμηση έχει ανέλθει στα 187,2 δισ. ενώ, ήδη, έξι εισηγμένων ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Coca Cola HBC, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς και Allwyn, με ενδιαφέρουσα την κόντρα για την τρίτη θέση (περισσότερα στον ΕΚΗ).

Κλάδος-οδηγός, σταθερά ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε υπεραπόδοση έναντι του Eurostoxx Banks, με τον οίκο Fitch να αναβαθμίζει Eurobank, Εθνική, αλλά με σταθερό outlook. Σε διαπραγμάτευση, από σήμερα, 583.280 νέες μετοχές της Credia Bank. Με στόχευση προς τα ιστορικά υψηλά των 10,95 ευρώ οι έχοντες long θέσεις στην Optima Bank.

Παράλληλα με τον τραπεζικό, σημαντικό μερίδιο ενδιαφέροντος, κεφαλαίων έχει κερδίσει ο ενεργειακός κλάδος. Αδιαμφισβήτητος οδηγός η ΔEΗ, καθώς με την αμκ και κυρίως όσα ακολούθησαν ο όμιλος αναδείχθηκε σε γεννήτρια παραγωγής υπεραξιών, συνακόλουθα μεγαλύτερης αποτίμησης.

«Συμφωνία» τεχνικής και θεμελιώδους ανάλυσης για υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον Δρ Πάνο Δάντη, σε συγκυρία που για τη μετοχή της ΔEΗ έχει «τρέξει» εβδομαδιαία άνοδος 2,86%, μηνιαία 11,06% και συνολικά 30,22% για το 2026. Θυμίζω πως στο 19,32% είναι η μεταβολή για τον Stoxx Europe 600 Energy

Συν τω χρόνω, σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε μετοχές των Motor Oil, HelleniQ Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Metlen, αλλά και AKTOR, Cenergy Holdings, Allwyn, κ.α. ενισχύουν τη long φορά για τον FTSE25.

Με ενισχυμένες συναλλαγές και για ΑΔΜΗΕ, AVAX, ADPS, Sarantis δίνουν «αέρα» σε συγκεκριμένα mid caps (κυρίως του δείκτη FTSEMidCap)

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη οι εγγραφές για το ομόλογο της Seanergy (στο 4,90%-5,20% το εύρος απόδοσης), δίχως το δικαίωμα (στο μέρισμα) σήμερα για Fais Συμμετοχών (0,155/μτχ.), Elton Χημικά (0,065/μτχ.). Μεθαύριο οι γενικές συνελεύσεις μετόχων Jumbo, AKTOR, την Πέμπτη η έκτακτη γ.σ. της ElvalHalcor, για την έγκριση της αμκ των 250 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο