Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2009

Η Ρόκας, η απουσία θεσμικών και το κάλλιο πέντε…

Η Ρόκας, η απουσία θεσμικών και το κάλλιο πέντε…
Με την έγκριση του αιτήματος άσκησης δικαιώματος εξαγορών (squeeze-out) για το υπόλοιπο των μετοχών μειοψηφίας ολοκληρώνεται επιτυχώς για την Iberdrola το εγχείρημα εξόδου της Χ. Ρόκας από το ταμπλό.

Εγχείρημα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2008 και διήρκεσε όσο καμία άλλη δημόσια πρόταση, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης έγκρισής της από την Ε.Κ.

Η Ε.Κ., εξαιτίας της έρευνας για το γνωστό σκάνδαλο αποφυγής από την Iberdrola υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης σε τιμή πάνω από 20 ευρώ, ενέκρινε τελικά την προαιρετική δημόσια πρόταση του Ιουλίου 2008 μόλις στις 14 Νοεμβρίου.

Και το μεν πρόστιμο 300 χιλ. ευρώ για το σκάνδαλο αποφυγής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που επέβαλε άνοιξε τον δρόμο για δικαστική διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών, η  καθυστέρηση, όμως, διευκόλυνε -χωρίς πρόθεση- τη συγκέντρωση του 90%.

Και αυτό γιατί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ακόμη και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια -εγχώρια και ξένα-, που είχαν εναντιωθεί στη δημόσια προσφορά θεωρώντας την τιμή φθηνή, προτίμησαν το "κάλλιο πέντε και στο χέρι".

Τα υπόλοιπα θα τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Η περίπτωση της Ρόκας δείχνει και τους κινδύνους που επιφέρουν για τους μετόχους μειοψηφίας η καταβαράθρωση των αποτιμήσεων και η απουσία ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Η Ρόκας φεύγει από το ταμπλό με καθαρό δανεισμό 37,1 εκατ. ευρώ και με κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων 20 εκατ. ευρώ στο 9μηνο!

Με νέα 44 MW (Γάντζα) που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μόλις τελειώσει η δικαστική εμπλοκή. Με υποχρεώσεις προς προμηθευτές 1,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ στις 31/12/07 και με σταθερές απαιτήσεις από πελάτες (25,7 εκατ. ευρώ).

Και όλα αυτά, με μείωση μικτού περιθωρίου στο 9μηνο του 2008 σε σχέση με το 9μηνο του 2007.

Το Χ.Α. σύντομα θα την αποχαιρετήσει. Το κακό είναι ότι με τους ξένους επενδυτές να αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο και με την απουσία ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων μάλλον θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις σαν τη Ρόκας στις οποίες θα προτιμηθεί το... κάλλιο πέντε και στο χέρι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v